Retkeilijä nauttii luonnosta, joten hän myös kunnioittaa luontoa ja haluaa säilyttää ympäristön puhtaana sekä hyvinvoivana. Yksi niistä asioista, josta retkeilijä saattaa jättää jälkensä luontoon, on ruoka-astioiden peseminen. Jälkien minimoiminen on oikeastaan aika yksinkertaista.
Melontaretkellä Kallavedellä.
Kävin ystäväni kanssa pienellä melontaretkellä Kallavedellä. Melontaretkellä kuluu paljon energiaa, joten ruokailu edustaa melkoisen suurta osaa retkessä. Retkiolosuhteissa on hyvä muistaa, etteivät tiskivedet mene suinkaan viemäriin ja sitä kautta vedenpuhdistamoon, vaan suoraan maahan. Tästä syystä tiskaamiseen käytettävien pesuaineiden tulisi olla biohajoavia, ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia. Lisäksi tiskaaminen pitää tehdä riittävän kaukana vesistöstä ja juomavedestä.
Tiskivettä voi joutua hiukan lämmittämään, että rasva irtoaisi astioista. Vettä ei kuitenkaan tarvitse lämmittää kiehuvaksi. Ota ajoissa vesi pois lämmityksestä, jotta et kuluta turhaan esim. kaasua tai puuta. Useasti pinnoitettujen kattiloiden pesuun riittää huuhtelu ja paperilla pyyhkiminen. Paperi on helppo hävittää polttamalla. Sammalta ei tule käyttää pyyhkimiseen, sillä sammalen käyttöön tarvitaan maanomistajan lupa. Tiskiaineen tilalla voi käyttää vaikka ruokasoodaa. Ruokasooda irrottaa pinttynyttä ja palanutta likaa. Ruokasooda toimii hyvin myös nokisien astioiden hellävaraiseen puhdistukseen. Harjana voi käyttää maahan tippuneita havunoksia.
Ota tiskaamisesta ilo irti. Vinkki: Tiskiharjan vaihtoharja tai pala pesusientä toimii mainiosti tiskausvälineenä retkellä.
Ruokasoodalla puhdistaa kattilat.
On olemassa myös tiskialtaita, jotka soveltuvat retkikäyttöön. Tiskiallas pakkautuu pieneen tilaan ja on kevyt kantaa mukana. Tiskialtaan voi viedä tarpeeksi kauaksi vesistöstä, täyttää sopivan lämpöisellä vedellä ja pestä astiat. Tiskiallasta voi hyödyntää myös vaatteiden pesemiseen, sekä siihen voi tehdä itsellekin pesuveden.
Syksyisen retken kruunaa metsästäjän leipä
Metsästäjänleipä on syksyn ehdoton retkiruoka.
Metsästyskausi on alkanut ja metsät pursuavat sieniä, joten on enemmän kuin loogista valmistaa metsästäjän leipä. Metsästäjän leipä on todellinen klassikko ja se on mahdollista valmistaa retkiolosuhteissa. Metsästäjänleipä koostuu paahdetusta vaaleasta leivästä, jauhelihapihvistä sekä tuhdista sienikastikkeesta. Pitkälle retkelle jauhelihapihvi antaa haasteensa, mutta viileänä syksyisenä päivänä jauhelihapihvit saa pakattua niin, että ne säilyvät koko päivän repussa. Paranna säilyvyyttä ja nopeuta valmistamista paistamalla jauhelihapihvit valmiiksi kotona.
Metsästäjän leipä (4 hlö)
4 palaa vaaleaa leipää
4 jauhelihapihviä
Riittävästi metsäsieniä
1 pss kermakastikejauhetta
Voita
Mustapippuria
Persiljaa
Laita voita kattilaan ja paista sienet. Sieniä voi maustaa mustapippurilla. Mikäli käytät kuivattuja sieniä, niin muista liottaa niitä tarpeeksi ennen paistamista. Kun sienet ovat valmiita, kaada kattilaan vettä ja lisää kermakastikejauhe. Valmista kermakastike pussin ohjeen mukaan. Kastikkeeseen voi lisätä persiljaa. Tuorepersilja lisätään vasta ihan lopussa ja kuivattu voi olla kattilassa koko keittämisen ajan. Kun kastike alkaa olla valmis, laita paistinpannulle nökäre voita ja
jauhelihapihvit valmiiksi paistamista varten. Siirrä kastike sivuun kannen alle odottamaan. Lämmitä tai paista jauhelihapihvit ja nosta ne foliokääreeseen odottamaan. Nosta paistinpannulle leivän viipaleet ja paista leipiin rapea pinta. Lisää tarvittaessa pannulle voita, sillä leivät imevät rasvaa.
Nosta leivät lautaselle, asettele jauhelihapihvit päälle ja kaada kermainen sienikastike kokonaisuuden päälle. Annoksen voi koristella persiljalla. Näin maittavan ruoan jälkeen on ainakin energiaa ryhtyä tiskaamaan. Onneksi tiskiä tuli paljon, että pääsee oikein kunnolla nauttimaan tiskaamisen meditatiivisesta olotilasta.
Ilta kuluu nyt mukavasti retkituolissa istuessa ja nauttien syksyn orastavasta tunnelmasta sekä mahakumpujen taputtelusta.