BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Untuvamakuupussin pesu

Käytössä retkeilyvälineet tuppaavat likaantumaan ja kaipaavat muutenkin huoltoa, eikä makuupussi tee tässä poikkeusta. Vaikka pussi ei kurassa pyörisikään tai olisi muutenkaan maata vasten tarttuu pintaan väistämättä likaa. Isompi huoli on lian ja hien kertymisestä makuupussin sisäpinnalle ja jopa täytteeseen.

Vaikka makuupussissa nukutaan usein vaatteilla mitä päivällä käytetään, irtoaa kehosta aineita, jotka likaavat pussia. Lämpötilavaihtelut tuottavat hikeä ja muutenkin ihmisestä haihtuu koko ajan kosteutta, jonka pitää päästä makuupussin kankaiden ja täytteen läpi ulkoilmaan. Tässä likaa kertyy huomaamattomasti myös makuupussin sisälle.

Makuupussilakana on hyvä keksintö ja auttaa pitämään pussin sisäosaa puhtaampana. Se myös tuo nukkujan ympärille yhden eristävän ilmakerroksen, joka lisää pussin lämpimyyttä. Lakanapussia kannattaa pestä useasti, sillä se on helpompaa ja se myös kestää pesua paremmin kuin makuupussi.

makuupussilakanan pesu

Usein sanotaan, että makuupussi menettää lämpimyyttä pesun yhteydessä. Se voi pitää paikkansa ja korostuu heikompilaatuissa pusseissa, joissa täyte katkeilee ja menee kasaan. Täytteen tehtävä on sitoa ilmaa, joka eristää ihmisen tuottaman lämmön ulkoilmasta ja tuntuu lämpimyydeltä pussin sisällä. Mitä ohuempi täyte, niin sitä heikompi eriste, eli kylmässä käyttäjä palelee.

Laadukas täyte ei mene pilalle herkästi eikä varsinkaan laadukas untuva, ellei pesussa tehdä virheitä. Joka tapauksessa makuupussin pesu tulee eteen, mitä enemmän pussia käytetään. Lika ja käyttäjän kehosta irtoava hiki sekä kuona täyttävät täytteessä olevat ilmaraot ja pussin eristys heikkenee. Silloin pesu palauttaa taas pussin lämpöarvot.

Pese isossa pesukoneessa

Makuupussin voi pesettää pesulassa tai pestä kotikoneessa. Pesukoneen rummun on oltava riittävän suuri, että makuupussi pääsee vapaasti liikkumaan. Isoja talvipusseja kannattaakin pestä suurissa taloyhtiökoneissa. Pesuohjeet kannattaa tarkistaa pussista ja noudattaa niitä. Jos ohjeita ei ole tai ne ovat kuluneet pois, voi nyrkkisääntönä pitää lämpötilan osalta 30 – 40˚C.

pese makuupussi isossa pesukoneessa

untuvamakuupussin pesuaine

kuivaa makuupussi kuivausrummussa

Pesuaineeksi valitaan siihen suunniteltu eli untuvamakuupussille untuvanpesuaine. Jos sellaista ei ole, niin jotain muuta vastaaville materiaaleille tarkoitettu nestemäistä peruspesuainetta voi käyttää. Tärkeätä on välttää pesupulveria, sillä se saattaa jäädä paakuiksi makuupussiin ja pahimmassa tapauksessa pilata sen.

Huuhteluainetta ei maakuupussin pesussa saa käyttää. Huuhteluohjelma kannattaa ajaa pari kertaa, että kaikki pesuainejäämät varmasti poistuvat pussista. Linkoamista kannattaa välttää, sillä se voi hakata täytettä turhan rajusti.

Pesty makuupussi laitetaan kuivausrumpuun, jonka myös on syytä olla iso, jotta pussilla on tilaa liikkua. Kuivausohjelmaksi valitaan mieto lämpötila ja pitkä ohjelma. Tarvittaessa se toistetaan, jos ensimmäisellä kerralla ei tule kuivaa. Makuupussin voi kuivattaa myös narulla tai kuivaustelineellä, mutta varsinkin untuvapussia on käytävä pöyhimässä tasaisin välein, ettei sen täyte paakkuunnu. Ulkokuivauksessa kannattaa välttää suoraa auringonvaloa, jotta pussin kuivuminen sisältä toimii paremmin.

pesty makuupussi

Pesty ja kuivattu untuvamakuupussi pakataan isoon säilytyspussiin, ei pakkauspussiin (kompressiopussiin). Makuupussi sullotaan, eikä kääritä rullalle. Säilytyspussi varastoidaan väljästi kuivaan ja hajuttomaan paikkaan. Huolto parantaa makuupussin käytettävyyttä ja lisää sen käyttöikää ratkaisevasti.

 

 

huolto-oppaita

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 49 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"