BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Vaeltajan välttämättömät – ensiapulaukku ja korjaussarja

Oman ensiapulaukun ja korjaussarjan kasaaminen ja tuunaaminen vaelluksille ja retkille.

Aluksi haluaisin korostaa, että en ole terveydenhuollon ammattilainen, vaan kirjoitukseni pohjautuu itse hyväksi havaittuihin keinoihin pakata oma ensiapulaukku ja pieni tarvikesarja varusteiden korjaamiseen. Olen käynyt itse hätäensiapukurssin muutamaan otteeseen ja aikoinaan myös EA1 peruskurssin. Näiden taitojen säilymisen vuoksi on suositeltavaa päivittää omaa osaamistaan muutaman vuoden välein. Haluan myös korostaa, että tärkein asia yllättäviä tilanteita vastaan on varautuminen niihin. Ensiapukoulutus on todella tärkeä osa näihin yllätyksiin varautumista. Aion palata tähän samaan toteamukseen vielä kirjoitukseni lopussa.

Monet retkikunnat tekevät riskianalyysin omasta retkestään. He miettivät mikä kaikki voi mennä pieleen ja miten toimia, jos jotakin sattuu. Voiko tilanteen välttää toimimalla jollakin tavalla ja miten iso riski millekin skenaariolle on. Suosittelen jokaista retkeilijää miettimään hetken itsekin, mikä kaikki omalla retkellä voi mennä pieleen ja miten olet varautunut tilanteeseen. Onko apua saatavilla lähettyvillä? Miten kaukana kuljet lähimmästä tiestä? Toimiiko matkapuhelimet alueella, jossa liikut? Kulkeeko reitillä paljon ihmisiä?

Yleisimmät onnettomuudet retkeillessä tapahtuu väsyneenä – Puukko lipsahtaa käteen, kirves heilahtaa jalkaan, nilkka nyrjähtää kivikossa tai sormi palaa kamiinan kylkeen. Yleensä haaverit ovat pieniä, mutta kaikkeen kannattaa varautua.

kiehisten vuoleminen
Yleinen tilanne, jolloin pieni tapaturma sattuu.

 

Ensiapulaukun sisältö

Tykkään itse retkeillä nykyään mahdollisimman kevyellä varustuksella. Rinkan tai repun painoa saa tiputettua monella eri tavalla (katso vinkkejä kevytretkeilyyn). Yksi asia missä ei kannata painoa lähteä liikaa karsimaan on ensiapulaukun sisältö.

Kaupoista löytyy monenlaista valmista ensiapulaukkua, mutta parhaan paketin saat kasaan tekemällä sen itse. Suosittelen hankkimaan jonkun valmiin paketin ja tutustumaan sen sisältöön huolellisesti. Tästä saat itsellesi pohjan oman ea-laukun kasaamiseen. Esimerkissäni pohjana toimii Care Plus FIRST AID KIT – WATERPROOF valmis ensiapulaukku.

ensiapulaukun sisältö
Care Plus -ensiapulaukun sisältö.

 

Esimerkiksi melontaretkelle ottaisin paketin mukaan sellaisenaan muutamin lisäyksin, sillä sen sisältö on erittäin monipuolinen ja itse paketti on vedenkestävä. Pakettiin lisäisin vielä tulehduskipulääkettä, Imodiumia ja Kyypakkauksen.

Vaellukselle ja yön yli retkille haluan kuitenkin lähteä kevyemmällä pakkauksella.

ea-laukku

ea-laukun sisältö

Kevyesti liikkuessa kokoan oman ea-pakkauksen sekä tarvikkeiden korjaussarjan Tuplis-suljinpusseihin, jotka ovat vesitiiviitä ja helppokäyttöisiä. Pakkaukseen sujahtaa seuraavat asiat:

  • tulehduskipulääkkeitä muutaman vuorokauden maksimiannos
  • Imodiumia ripulin varalle
  • Kyypakkaus (ampiaisen pistoihin ja allergisiin reaktioihin)
  • sidostarpeita isoille ja pienille haavoille
  • laastaria
  • sakset
  • punkkipihdit
  • puhdistusliinoja haavojen hoitoon
  • avaruuslakana
  • rakkolaastareita ja urheiluteippiä hiertymien hoitoon
  • Sidostarpeita kannattaa mukana olla vähintään painesidettä ja ideaalisidettä

Kiristyssiteen käyttämistä en suosittele kuin äärimmäisessä hädässä, jos et tiedä mitä sillä teet. Kiristyssiteen käytössä on riskinä aiheuttaa loukkaantuneelle veritulpan. Kannattaa myös harkita näiden mainitsemieni tarvikkeiden lisäksi palovammageeliä, sillä väsyneenä keittimiä käytettäessä riski polttaa itsensä on aina läsnä.

Ensiapulaukku kannattaa pakata rinkkaan tai reppuun helposti saataville ja merkitä se huolellisesti, että myös muut löytävät sen tarvittaessa helposti.

Korjaussarja

Retkeillessä on hyvä varautua myös varusteiden hajoamiseen. Päiväretkellä hätä ei kriittinen, mutta pidemmällä matkalla varusteiden hajoaminen voi olla kohtalokasta. Siksi on hyvä olla valmiina tekemään korjauksia itse kenttäolosuhteissa. Itse kannan mukana melko kevyttä korjaussarjaa, jonka avulla olen varautunut pieniin välinerikkoihin. Mukanani kulkee:

  • ilmastointiteippiä, jota olen kierittänyt vanhan etukortin ympärille (kevyt ja helppo tapa kantaa teippiä mukana!)
  • hakaneuloja (näistä on apua myös ensiavussa sidosten kiinnitykseen)
  • Tear-aidia retkipatjan ja muiden kankaiden repeämien paikkaamiseen
  • lankaa, nappeja neula
  • telttakaaren korjausholkki
  • pätkä paracord-narua (toimii myös makuupussin ja vaatteiden tuuletukseen ja kuivaamiseen).

korjaussarja

Ilmastointiteipillä tunnetusti korjaa melkein mitä tahansa irronneesta kengänpohjasta reikään rinkassa. Tear-aid paikkaa vielä tehokkaammin reiät ja repeämät ja sitä onkin hyvä olla aina mukana. Lankaa, nappeja ja neulaa voi tarvita vaatteiden korjaamiseen pidemmillä reissuilla, mutta harvemmin parin yön reissuilla. Korjaussarjakin kannattaa rakentaa itselleen sopivaksi reissun luonteen mukaisesti.

Lue miksi rautalankaa kannattaa kantaa mukanaan: Rautalanka

Lopuksi

Tärkeimmät keinot itsensä ja varusteiden suojelemiseksi on ehdottomasti ennakointi ja riskien tiedostaminen sekä tarvittavat taidot selviytyä. Ensiapukurssit ovat hyödyllisiä monella tavalla. Paraskaan ensiapupakkaus ei auta selviytymään, jos et tiedä miten sen sisältöä käytetään. Tärkeintä on saada loukkaantuneelle apua pikaisesti, estää lisävahingon syntyminen ja antaa kaikki tarvittava apu paikan päällä. Suomessa on mahdollista joutua hypotermiaan ympäri vuoden, joten muista pitää loukkaantunut myös lämpimänä. Ja muista pysyä rauhallisena tilanteesta huolimatta.

Markus, klubilainen Kuopiosta. Markus Instagramissa.

365 Klubi – 1 % ympäristölle

Partioaitan 365-klubilaisena jokainen ostoksesi kerryttää 1 % Ympäristöbonusta. 365-klubin jäsenenä saat vaihtuvia kuukausitarjouksia ja lukuisia muita etuja.  Tutustu klubietuihin!

Kirjoittajaksi Partioaitan blogiin?

Lähetä oma juttusi partioaitan blogiin – palkitsemme julkaistut kirjoitukset. Ole yhteydessä jussi.verkkonen@partioaitta.fi

turvallinen retkeily

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"