BLOGI, PERHERETKEILY

3 koko perheen lähiretkeä

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan sanovat. Me olemme itseasiassa huomanneet, että mitä lähemmäs mennään, sitä mukavampaa ja rennompaa meillä on. Tervetuloa mukaan matalan kynnyksen lähiretkeilyn maailmaan! Tässä blogissa pääset kurkistamaan kolmeen eri perheemme lähiretkeen. Poimi ajanviete- ja retkieväsideat omaan käyttöön. Tai lähde retkelle kanssamme kotisohvalta käsin muuten vain.

Retki 1: Huonekaluja ja hodareita – metsä on uusi olohuone

Kaksi suosituinta ja käytännöllisintä retkeilyvarustetta meidän koko perheen retkillä on ehdottomasti ruokatermari ja riippumatto. Ruokatermari on helppojen retkiruokien monipuolinen monarkki. (katso videolta vinkkejä ja reseptejä ruokatermokseen) Riippumatossa aikuiset saavat nostaa hetkeksi jalat ylös ja lapset viihtyvät siinä keinuen ja puuhaillen pitkäänkin. On olemassa sellainen lausahdus kuin “Jokaisen kahden männyn välissä on ovi uuteen maailmaan.”. Uudet maailmat avautuvat helpommin varsinkin, jos mäntyjen väliin kiinnittää riippumaton! Esimerkiksi kuvan Eno Hammockin tuplaleveä riippumatto on oiva valinta perheretkeilyyn.

riippumatto

Huonekaluja ja hodareita -retkellä (lapset muuten innostuvat retkelle helpommin mukaan, kun sillä on vetävä nimi), meillä oli suunnitelmana miettiä, miten metsä voisi olla myös olohuone. Ja kun sopiva olohuoneen paikka löytyi, oli sen viereen helppo sisustaa ruokahuone, jossa tarjoiltiin hodareita. Omia ”huonekaluja” meillä oli mukana vain tuo riippumatto ja istuinalustat. Metsässä päästään kivasti etenemään pidemmälle ilman tylsistymistä, kun koko matka on interaktiivinen. Metsähuonekalujen etsiminen laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Voisiko tämä mätäs toimia säkkituolina? Tämä puu on muotoutunut kuin lepotuoli, kato! Tämä on tällainen terveyspenkki jossa pitää käyttää vatsalihaksia koko ajan, iskä tuu kokeilee.

lapsen kanssa retkellä

retkeily

Sitten oli vuorossa retken kohokohta, eli eväiden nauttiminen. Kun ilmat ovat viileähköt, on mukavaa, kun ruoka on lämmintä. Sen lisäksi pitää perheen päiväretkellä ruuan olla helppoa, nopeaa ja kaikille maistuvaa. Hodarit menevät ehdottomasti top 5 koko perheen retkiruokalistalle. Mukaan tarvitset vain:

  • Nakit (Kasvispohjaisia vaihtoehtoja löytyy monia)
  • Hot dog -sämpylät
  • Kaikki mausteet (ketsuppi, sinappi, salaatit…)
  • Ruokatermos ja spork (tai vastaava)

 

nakkimukihodari

Nakit laitettiin jo kotona ruokatermokseen ja termos täytettiin kuumalla vedellä. Näin eväshetken tultua nakit olivat mukavan lämpöisiä ja valmiita syötäväksi. Ketsuppia ja sinappia voi ottaa mukaan pieneen astiaan tai hommata kaupasta reppuun sopivat pakkaukset. Kauppojen valmissalaatit kuten coleslaw tai kurkkusalaatti on oiva lisä hodarin täytteeksi, kun tavoite on helppous. Oma henkilökohtainen suosikkini on kimchi tai hapankaalikimchi. Nam nam!

Jälkkäri oli tällä retkellä myös helppo. Samalla kun kotona keiteltiin vesi nakeille ruokatermariin, keiteltiin sitä tarpeeksi myös kaakaoon. Lämmin kaakao termospullosta ja minivaahtokarkit pussista mukiin. Sitten voikin taas vähän chillata, keinua ja fiilistellä kunnes suunnataan kotiin päin.

vaahtokarkki

jalat ylös

Retki 2: Koloja, korkeuseroja ja pikaruokaa pussista

Usein korkeuseroja sisältävästä maastosta löytyy hulppeita siirtolohkareita tai pieniä ja joskus isojakin luolia. Se on jännä, miten niin aikuisilla ja lapsilla kuin koirillakin herää halu änkeä itsensä ahtaisiin koloihin. Isoimmat siirtolohkareet pitää valloittaa kuin vuoret ja pienemmät kivikot kutsuvat metsäparkourin pariin. Tällaisessa maastossa riittää puuhasteltavaa ja tutkittavaa. Akrobatia- ja kiipeilytaidot pääsevät testiin. Samalla tulee koettua maadoittumista ja läheisyyttä luontoon. Lämmin kallion nystyrä kämmenen alla auttaa kiipeämään korkeammalle ja puunjuuresta saa juuri sopivasti tukea jalan alle. Tällä retkellä suuntasimme korkealle kalliolle Turun saaristossa, jonka alla tiesimme löytävämme luolastoja. Kun pääsimme kohteeseen, kaikki katosivat tunniksi eri suuntiin etsimään jännintä koloa tai korkeinta jyrkännettä ihmeteltäväksi.

retki

Luolia ja siirtolohkareita löytyy kivasti eri retkeily sivustoilta. Mutta niitä voi helposti etsiä myös omasta lähiluonnosta ja välttää ruuhkat suosituimmissa kohteissa. Löydät www.karttaselain.fi osoitteesta ilmaisen maastokarttasovelluksen, joka on meillä käytössä usein. Sen avulla löytyy helposti esimerkiksi juuri nämä korkeuseroja sisältävät kohteet läheltä ja kaukaa. Samalla kaikki oppii pikkasen enemmän kartanlukutaitoa!

koiran kanssa retkellä

Kun kaikki oli aikansa leikkinyt luolaihmistä ja luolakoiraa, alkoi akrobatiakisat. Parkouria meillä harrastetaan usein ihan päivittäisillä lenkeilläkin, joten se sopi mainiosti aktiviteetiksi tähänkin kohteeseen. Metsäparkourin harrastamiseen ei edes tarvitse isoja korkeuseroja. Kivet, kannot, ojat ja puut sun muut riittävät mainiosti, kunhan mielikuvitus ei lopu kesken. Lähimetsästä löytyy helpolla pieniä parkourratoja, joista voi suoriutua erilaisin liikkein, hypyin ja vaikka kuperkeikoin! Vanha kunnon ”jalat ei saa koskea maahan” ajattelu auttaa alkuun radan paikallistamisessa. Paikasta A paikkaan B liikutaan mahdollisimman nopeasti kiveltä kivelle loikkien, juurilla taiteillen ja oksistojen välistä sujahtaen. Tässä lajissa tosin kannattaa olla varovainen. Varsinkin kömpelöt koirat ja liian hurjapäisiksi innostuneet iskät, kuuluvat riskiryhmään ja saattavat vaatia pinteestä pelastusta tai valitella revähtänyttä pohjetta illalla kotisohvalla.

parkour

Kiipeilyjen, luolaleikkien ja metsäparkourin tohinassa ei ehdi retkieväistä stressata. Hyvä jos malttaa hetkeksi istua alas ruokailemaan. Näillä retkillä ei retkiruuan kanssa hifistellä, mutta hyvää, ravitsevaa ja lämmintä sen pitää olla. Meidän perhe on ihastunut valmiisiin retkiruokiin niin paljon, että joskus lähdetään vain metsälenkille, jotta voidaan syödä retkiruokaa. Kun oikeat ruuat löytyivät, karisivat kaikkien ennakkoluulot pussiruokia kohtaan. Valmiita retkiruokia löytyy monelta eri valmistajalta. Pääasia niissä on, että niihin lisätään vain kuuma vesi, annetaan lämmetä ja kostua muutama minuutti ja sitten nautitaan suoraan pussista.

Meille ehdottomiksi suosikeiksi on valikoitunut Real Turmatin ja Lyo Foodsin retkiruuat makunsa vuoksi, mutta erityisesti myös raaka-aineiden ekologisuuden vuoksi. Nämä merkit eivät esimerkiksi käytä tuotteissaan palmuöljyä. Valmiita retkiruokia löytyy joka makuun ja kasvisvaihtoehtoja on paljon. Lasten suosikiksi on muodostunut pasta bolognese. Ruokien valmistukseen tarvittavan kuuman veden voi ottaa mukaan termariin tai keitellä nopeasti retkikeittimellä paikan päällä. Lisäksi mukaan tarvitaan ruokailuväline, jolla sekoitetaan ja syödään.

retkiruokavalmis retkiruoka

Jälkkäriksi aikuisille tarjoiltiin termarista kaffet ja kaikille vegaanista Goodio Goods -suklaata. Sitten vielä hetkeksi puuhailujen pariin, leikkimään luolaihmisiä ja pelastamaan koiruus kanjonista. Karvalapsien nesteytyksestä on myös hyvä pitää huolta. Koirien kanssa retkeilyyn on Sea To Summitin kokoontaittuva X-bowl osoittautunut käteväksi juoma ja ruoka astiaksi.

juoma-astia koiralle retkellä

Retki 3: Nuudeleita ja naamoja

Aiemmin mainitsinkin jo Karttaselaimen uusien kohteiden etsinnän lähteenä. Usein meillä on myös käytössä ihan Google Mapsin satelliittinäkymä. Etsimme vihreitä metsäalueita lähistöltä kartasta ja zoomailemme lähemmäs katsomaan mitä teitä pitkin sinne mahdollisesti pääsee. Retkeilijöiden ja luonnossa liikkujien on aina hyvä perehtyä jokamiehen oikeuksiin ja olla tietoisia omista oikeuksista sekä velvollisuuksista. Usein sitä suuntaa kansallispuistoihin, ennalta merkittyihin retkikohteisiin ja luontopoluille. Kannattaa myös muistaa, että lähes mihin tahansa metsään saa mennä retkelle ja kulkemaan. Ei muuta kuin kartta auki, metsäalueita etsimään ja tutkimusretkille. Tämän retken metsä löytyi Google-kartan ja uteliaisuuden avulla. Sinne ajoi vartin kaupunkialueelta ja muita ihmisiä ei metsässä vastaan tullut.

perheretki

Retken aktiviteettina meillä oli kasvojen etsintä. Ihmiseläiminä me kiinnitämme helposti huomiota kasvoihin muissa ihmisissä ja eläimissä. Mutta löytyykö niitä kasveista, kivistä ja kallioista? Jos katsoo lähemmin tai kauempaa tai eri kulmasta? Kyllähän niitä alkaa löytyä, ja vaikka minkälaisia! Meillä ainakin lapset sekä aikuiset innostuvat näkemään naamoja. Kävely matka lounaspaikalle sujuu taas mukavasti ja aika kuluu kuin siivillä. Tai naamoilla. Sydämiä löytyy myös kivasti, mutta niitä ja muita muotoja etsitään sitten ensi retkellä. Näetkö sinä naamoja?

sienikanto

Nuudelit ovat meillä lasten herkkuruokaa. Niitä voisi kuulemma syödä vaikka joka päivä. Itsessään pikanuudelit ovat hiukan tylsiä (ainakin aikuisten mielestä) ja ravinneköyhiä. Mutta muutamalla lisukkeella niistä kuoriutuu herkullinen, ravitseva ja lämmin retkiruoka. Ruoka joka maistuu koko perheelle ja on helppo ja vaivaton valmistaa. Ruokatermarit ovat taas kovin käteviä luottokumppaneita tähänkin hommaan. Viileämmällä säällä pysyy annos ruokailunajan lämpöisenä, tai sen voi tehdä jo valmiiksi mukaan ruokatermariin. Tällä retkellä me käytimme ruokatermareita ruokailuastioina ja keittelimme vedet keitokseen Primuksen Essential Trail Stovella ja Litech Trek Kettlen kattilalla.

retkikeittimet

Kuppinuudelit laitettiin maustepusseineen ruokatermareihin. Vesi kiehumaan ja lisukkeet tarjolle. Ruoka oli valmista viidessä minuutissa. Vegaanisen ja täyttävän ateriasta saa, kun lämpöisten nuudelien joukkoon lisää esimerkiksi sieniä, nyhtökauraa, ituja ja pinaattia. Nuo kaikki kulkevat mukavasti ja kevyesti mukaan päiväretkelle, eivätkä vaadi kypsentämistä. Meillä nuudeleiden oma maustepussi ei riitä tuottamaan täydellistä retkimakunautintoa, joten lisäsimme joukkoon vielä tuoretta limeä, soijaa ja seesamiöljyä. Näitä lisukkeita ja mausteita voi muokata omien makutottumusten mukaan ja yhdestä ideasta saa erilaisen ruuan moniin retkiin lisukkeita vaihtelemalla.

retkiruoka

Nuudeliretkiruuan valmistukseen tarvitset:

  • Pikanuudelit
  • Lisukkeet ja mausteet
  • Vedenkeittimen tai kuumaa vettä termariin
  • Ruokatermarin tai muun ruokailuastian

Luontoa voit säästää ostamalla kuppinuudelien tai yksittäispakattujen nuudelien sijaan isomman pakkauksen, josta jo kotona laitat tarvittavan määrän nuudeleita ruokatermariin.

ruokatermoslime

Kun nuudelit oli vedetty nassuun, lähti muksu etsimään lisää naamoja Goodio Goodsin Metsä-suklaata kätösessä. Sitten piti vielä varmistaa, että aikuiset pysyvät tyytyväisinä retkellä, jotta turhilta kiukutteluilta säästytään. Eli piti vielä keitellä kahvet. Tälle retkelle otettiin mukaan nokipannu ja päätettiin testata voiko nokipannukahvet keittää kaasukeittimellä. Tultiin siihen tulokseen, että oikein hyvin voi! Ja jotta sitä voi kutsua nokipannukahviksi, kahden asian on ainakin syytä toteutua:

  • Pitää käyttää varta vasten nokipannuiluun tarkoitettua kahvia, eli Partioaitan omaa kotimaisella biokaasulla ja aurinkoenergialla Porvoossa paahdettua Tuokio-kahvia.
  • Kahvipannun on aiemmin pitänyt käydä ihka oikeassa nuotiossa, jotta se on valmiiksi nokinen ja siksi haasteellisempi kuljettaa retkelle mukaan muita asioita likaamatta, joka lisää siinä keitetyn kahvin arvostusta ja nautintoa.

Tai sitten voit ottaa vaan mukaan pikakahvia tai keittää kahvit valmiiksi termariin.

nokipannukahvittuokio kahvi

Tämän retken tarjoilut ja aurinkoinen sää olivat niin ylivertaiset, että muutama muukin metsän asukki tuppasi jaolle. Kyllä nämä ruokatermarit vaan ovat selkeästi nyt haluttua kamaa. Ja onhan ne kyllä todella näppäriä. Haluan muistuttaa, että ne pitävät ruuan myös kylmänä; jälkkärijäätelö seuraavalle aurinkoiselle metsäretkelle mukaan siis.

Toivottavasti sinulla oli mukavaa näillä retkillä. Kommentoi alle, jos sait ideoita ja inspistä tai jos sinulla on jotain kivoja lähiretki juttuja jakaa kanssamme.

ruokatermari

Kirjoittaja: Jonna Wood sisällöntuottaja ja valokuvaaja ja Partioaitta Skanssin ulkoilma-asiantuntija ja some-manageri.

jonna

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 2 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Perheretkeily"