BLOGI, PERHERETKEILY, RETKEILY

Turun top 5 retkipaikat

Turun alueelta löytyy monta isompaa ja pienempää hienoa retkikohdetta. Tähän Turun Top 5 retkipaikat-blogiin mukaan pääsivät kohteet, jotka tarjoavat erilaisia luontoelämyksiä lenkkipoluista päiväretkiin ja pidempiinkin vaelluksiin. Listauksen kohteet ovat myös kaikki saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla blogin kirjoittamisen hetkellä. Jos siis kompassisi osoittaa Turkuun, nappaa nämä kohteet mukaan retkisuunnitelmaan.

Ruissalo

1. Ruissalo

Saari Turun sisällä! Ruissalossa on kaikki ainekset hienoon retkeilypäivään. Ruissalon ulkoilusaarella voit unohtua ihastelemaan lehtometsiä valtavien tammien juureen, viettää kesäpäivää hiekkarannalla ja nauttia eväitä sileillä kallioilla Airiston rannalla.

ruissalo

Ruissalossa on retkeily- ja lenkkeilyreittejä yhteensä yli 20 km sekä monta lyhyempää luontopolkua. joista valita. Kansanpuiston rannassa voi polskia isojen ruotsinristeilijöiden lipuessa ohi ja jakaa retkieväitä usein satapäisen kanadanhanhilauman kanssa. Veden äärellä kulkeva reitti vie kulkijan saaren alkupäästä Kansanpuiston ja edelleen ohi uniikkien pitsihuviloiden.

Saaren länsipäästä, Saaronniemestä, löytyy merellisiä luontopolkuja, turkulaisten suosima uimaranta, leirintäalue sekä koirauimaranta.

Luontopolut poukkoilevat myös Kuuvan metsissä ja Kuuvannokasta aukeaa upeat maisemat Airistolle. Kuuvan parkkipaikan vieressä on myös aktiivinen käärmeiden talvipesä. Kaikille luonnoneläimistöstä kiinnostuneille retkeilijöille ja valokuvaajille tiedoksi: ota mukaan saappaat ja eväät, matelijoiden bongaukseen jää keväällä koukkuun helposti!

Ruissalon lehdot ovat maamme laajin ja luonnonsuojelullisesti arvokkain tammimetsäalue. Lehdoissa elää runsas ja monipuolinen uhanalaislajisto ja pesimälinnuston tiheydet ovat suurimpia Suomessa tunnettuja. Luonnonsuojelualueilla merkityiltä poluilta poikkeaminen onkin kiellettyä 15.4.-31.7. välisenä aikana. Luonnon lajien kirjosta pääsee myös nauttimaan saarella sijaitsevassa Kasvitieteellisessä puutarhassa.

ruissalo

Pituuksia: Reittejä yli 20 km, lyhyitä luontopolkuja ja nähtävyyksiä runsaasti.

Ruissalon reitit kartalla: Täällä (PDF)

Saavutettavuus: Ruissaloon pääsee kulkemaan kävelytietä pitkin sillan yli jalan tai pyörällä. Saaren päähän saakka kulkee linja-auto. Kesäisin saareen pääsee kulkemaan myös vesibussilla Turun keskustasta.

Nähtävää ja koettavaa mm:

 • Tammilehtometsät ja monipuolinen luonto.
 • Turunsaariston maisemanäkymät Kuuvasta ja Saaronniemestä.
 • Kasvitieteellinen puutarha.
 • Saaronniemen uimaranta ja koirauimaranta
 • Näköalatornista aukeavat maisemat saaren ylle. (saaren alkupäässä)

 

Pomponrahka

 

2. Pomponrahka

Suopursujen raikas tuoksu ja pitkospuita suomaisemassa suurkaupungissa (Suomen mittapuulla)? Tervetuloa Pomponrahkalle!

Pomponrahkan luontopolku on lyhyehkö, vain noin 2 km. Alueella risteilee kuitenkin useita metsäpolkuja, joten halutessaan matkaa voi pidentää. Pomponrahka onkin oiva paikka irtiotolle kaupungin vilskeestä. Vaikka lähellä kulkee vilkas tie ja vieressä on lentokenttä niin paikka yllättää rauhallisuudellaan. Tien humina häviää reitillä pian ja suon tuoksu valtaa sieraimet. Hetken voi tuntea kulkevansa kauempanakin erämaassa. Tänne kannattaa siis tulla fiilistelemään luontoa rauhassa, eväiden kera tietysti, ja jättää pitkän matkan ja askeleiden kerryttäminen toiseen päivään.

Pomponrahka kuuluu valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan. Alue on tunnettu rikkaasta perhoslajistostaan. Myös Suomessa tavatuista n. 600 hämähäkkilajista yli kolmasosa elää Pomponrahkalla.

pomponrahka

Pituuksia: Luontopolku 2 km. Yhdistettävissä muihin reitteihin mm. Runosmäen ulkoilureitti yhtyy Pomponrahkan reitistöön.

Saavutettavuus: Helpoiten saavutettavissa Vahdontien kautta, josta on kulku suon lounaisreunan pysäköintipaikalle. Tai Runosmäeltä Ohitustien ylittävän kävelysillan kautta.

Kartalla: Täällä

Muuta:

 • Ei virallisia tulentekopaikkoja. Reitin varrelta löytyy muutamia metsään kyhättyjä taukopaikkoja sekä pitkospuureitiltä muutama istuin/pöytätaso. Keskellä suota saikin rauhassa nauttia kahvit penkiltä maisemia katsellen.
 • Märkää suomaastoa, varaudu sopivilla jalkineilla.
 • Hyönteisharrastajan unelmakohde. Mukaan rutkasti aikaa, kamera ja lajitunnistusoppaat.

 

Katariinanlaakso ja Pyhän Katariinan polut

3. Katariinanlaakso ja Pyhän Katariinan polut

Lehtometsää merinäkymillä, tuttavallisia metsäneläimiä, vaihtelevaa luontoa ja mahdollisuus pikkasen pidempäänkin patikkaan. Näitä on tarjolla Katariinanlaakson luontopolulla ja sieltä jatkuvilla Pyhän Katariinan poluilla. Katariinanlaaksoon lukeutuu 17 hehtaaria luonnonsuojelualuetta tammilehtoineen. Luontopolku (n. 2 km) kulkee osittain aivan veden ääressä ja sen varrelta löytyy kiinnostavia, alueesta kertovia, opastauluja. Polun varrelta löytyy myös aktiivinen lintujen ja oravien ruokintapaikka. Reitille kannattaakin varata aikaa tuttavallisten lintujen ja oravien puuhailujen seuraamiseen. Täällä pääsee myös kivasti harjoittelemaan luontokuvausta.

Katariinanlaakso

Luontopolulta voi poiketa Rauvolanlahden pitkospuita myöten Kaarinan puolelle, josta alkaa Pyhän Katariinan polut. Näin reissulle saa n. 10 km lisäpituutta ja mahdollisuuden yöpyä tai tulistella Vaarniemen laavulla. Siellä voi kiivetä myös lintutorniin, josta on huikeat näkymät Turkuun ja Paraisille asti. Myös Rauvolanlahdelta, pitkospuiden varrelta löytyy lintubongareille oivia kohteita viettää aikaa kiikarien ja kahvikupposen kera.

orava

Pituuksia: Katariinanlaakson luontopolku 2 km. Yhdistettävissä Pyhän Katariinan polut reitistöön n. 10 km.

Saavutettavuus: Linja-auto pysäkki aivan Katariinanlaakson parkkipaikan vieressä.

Kartalla: Täällä ja täällä (PDF)

Nähtävää ja koettavaa:

 • Lehtometsän upea luonto ja merimaisemat
 • Tuttavalliset metsäneläimet ruokintapaikalla
 • Rauvolanlahden pitkospuut kaislojen keskellä
 • Lintubongausmahdollisuudet
 • Vaarniemen laavu ja näköalapaikka
 • Uittamon uimarannan läheisyys; mahdollisuus pulahtaa vilvoittelemaan retkipäivän päätteeksi

 

kurjenrahka

4. Kurjenrahkan Kansallispuisto

Kurkien kotisuon maisemissa on kurkien lisäksi nähty susia ja jopa karhu! Kurjenrahkalla onkin mahdollista nauttia luonnon hiljaisuudesta ja monimuotoisuudesta niin muutaman kilometrin kuin kymmenien kilometrienkin reiteillä. Lumisina talvina suomaisemissa luistaa myös suksi.

Savojärven kierros (6 km) upeine suo- ja järvimaisemineen houkutteleekin hyvän sään aikaan paljon retkeilijöitä. Reitti kulkee suureksi osaksi pitkospuita pitkin. Sen varrelta löytyy levähdyspaikkoja sekä muutama keittokatos. Kurjenpesän luontotuvalta seitsemän kunnan rajapyykille asti kulku on esteetön.

Savojärven kierrosta kannattaa myös harkita epätavallisempiin vuorokaudenaikoihin kierrettäväksi. Olosuhteiden ollessa otolliset Savojärven rannat ovat hyvä paikka jopa revontulien näkemiseen! Täällä valosaasteen määrä on minimissä ja järvi tarjoaa näkymää pitkälle horisonttiin.

kurjenrahka

Pukkipalon reitti (6 km tai 9 km) on Savojärven kierrosta kävijämäärältään rauhallisempi. Sen varrelta löytyy upeaa suomaisemaa ja aarnimetsää sekä Lakjärven laavu vaikka yöpymiseen.

Lakjärven laavulta voi jatkaa matkaa kansallispuiston ulkopuolelle Kuhankuonon retkeilyreitistöä pitkin, jolloin koko alueella aukeaa polkuja tallattavaksi n. 150 km edestä.

Vajosuon vaellus (30 km rengasreitti) on huippu valinta muutaman yön retkelle, kun kaipaat pidempää breikkiä kaupungin vilinästä.

kurjenrahka

Pituuksia: Reittejä 1-150 km

Saavutettavuus: Fölillä (Linja-autolla) Turusta suoraan perille.

Kartalla: Täällä (PDF)

Nähtävää ja koettavaa:

 • Erämainen suomaisema ja Savojärvi
 • Kuuntele Kurkien ääntelyä kesäyössä tai koe pöllöjen keväthuuma
 • Lähde yön yli vaellukselle
 • Koe revontulia etelässä
 • Sienestä ja marjasta

 

littoistenjärvi

5. Littoistenjärven luontopolku

Pieni pala Järvi-Suomea yllättäen Turun kupeessa. Littoistenjärven luontopolun varrelta löytyy muutama hiekkapohjainen uimaranta, pari lintutornia kosteikkoalueineen, avantouimareiden suosima sauna ja upeaa järvimaisemaa. Itse luontopolku on n. 3,6 km pitkä, mutta järven pääsee kiertämään myös kokonaisuudessaan kävelyteitä pitkin, jolloin pituudeksi tulee n. 6 km.

littoistenjärvi

Luontopolku on merkitty keltaisin opastein. Polku on osittain kapea, savipohjainen ja juurakkoinen, mutta pääosin helppokulkuinen. Muutamat pitkospuut on aseteltu helpottamaan kulkemista.

Itse järvellä ja polun varrella Järvelän kosteikolla on paljon lintuelämää. Reitille kannattaakin varautua kiikareilla ja kameralla. Kesällä järvi sopii mainiosti SUP-lautailuun ja muihin vesiaktiviteetteihin. Talvisin Järvelän saunalta (kuva yllä) kipittää motivoitunutta porukkaa avantoon. Mikäs sen virkistävämpi päätös retkelle?

Järven rannoilla, polun varrelta, löytyy monta otollista paikkaa retkieväiden nautiskeluun kauniissa maisemissa. Virallista tulipaikkaa tai laavua reitin varrella ei ole. Uimarannalla on grillipaikka.

littoistenjärvi

Pituuksia: Luontopolku 3,6 km. Järven kierros n. 6 km

Saavutettavuus: Linja-autolla, omalla autolla ja kevyenliikenteen väyliä pitkin Turusta. Littoisten hiekkarannan tuntumassa, Kuoviluodossa sekä Järvelän kosteikon liepeillä on parkkialueita.

Kartalla: Täällä (PDF)

Nähtävää ja koettavaa:

 • Upeaa luontoa ja linnustoa järvimaisemassa
 • Järvelän kosteikko
 • Avantouinti
 • Matalapohjaiset uimarannat

 

lähiretkeilijän vinkit ja varusteet

 

Kirjoittaja: Jonna Wood sisällöntuottaja ja valokuvaaja ja Partioaitta Skanssin ulkoilma-asiantuntija ja some-manageri.

jonna wood

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 2 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Perheretkeily, Retkeily"