BLOGI, RETKEILY

Iso-Melkutin – matalan kynnyksen retkikohde

Kristallin kirkasta vettä ja hienoa harjumaisemaa. Vain noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja Turusta. Hämeen järviylängöltä löytyvä Iso-Melkutin tarjoaa hienot puitteet niin ulkona nukkumiseen kuin päiväretkeilyynkin.

Lämpimänä elokuun iltapäivänä saavuin Iso-Melkuttimen parkkipaikalle (Tauluntie 146, Loppi). Hämäännyin ensin hieman autojen määrästä, mutta reittiviitoituksia lukiessani ymmärsin myös Hämeen Ilvesreitin kulkevan Melkuttimen ohitse. Tältä parkkipaikaltahan voi siis suunnata päiväretkien lisäksi myös pidemmälle patikalle. Vain taivas on rajana! Eikä pahemmin sekään, sillä parkkipaikan lähellä on Räyskälän ilmailukeskus. Kenttä on pääasiassa vain purjelentäjien käytössä, joten se ei latistanut oman luontoelämykseni tunnelmaa.

SUP-lauta

Parkkipaikalta Iso-Melkuttimen rantaan on vajaan kilometrin matka. Rannasta löytyykin heti jo ensimmäinen laavu, tulipaikka, käymälä ja säväyttävä matala hiekkapohjainen ranta. Tästä alkaa Melkuttimen kierros, joka on 5,3 km pääosin helppokulkuista polkua upein järvimaisemin. Reitillä on 2 laavua, kuivakäymälät, useita virallisia ja epävirallisia tulipaikkoja, sukelluspaikka ja useita hienoja uimapaikkoja. Melkuttimen kierto on merkitty sinisin merkein. Retken mittaa voi pidentää 1-2 km poikkeamalla Nappilahden- tai Tokholmannokkaan. Näistä paikoista aukeaa upeat näkymät järvelle ja siksi ne ovatkin myös suosittuja telttapaikkoja.

Polun varrella on monia mahdollisia leiriytymispaikkoja. Löysin omalle teltalle sopivan paikan aivan veden rajasta pienen niemennokan kärjestä. Telttaa pystyttäessä ohi lipui SUPpailijoita ja mietinkin miten upea paikka tämä olisi vesilajien harrastukseen. Vesi on todella kirkasta, pohjaan uponneet puut ja oksat, sekä niiden suojissa uivat kalaparvet olisivat mahtavaa tutkailtavaa myös snorklaten.

teltta

Teltan pystytyksen jälkeen on aika valmistaa iltaruokaa. Melkuttimen kierrolla järvi ei ole koskaan kaukana polusta, joten siitä saa näppärästi vedet retkikeittimeen porisemaan. Mukana minulla oli myös Graylin vedensuodatin. Sen läpi suodatin viileää vettä järvestä suoraan janojuomaksi lämpimänä päivänä.

Illan hämärtyessä järvi hiljeni ihmisten äänistä. Edessäni oli tämän retken vaikuttavin kokemus. Peilityyni Melkutin heijasti auringonlaskun värit pinnastaan ja Kuikat aloittivat vettä pitkin kauas kaikuvat kutsuhuutonsa. Vai olivatko ne hyvänyön toivotuksia?

iso-melkutin järvi

Kun aurinko lopulta painui kokonaan horisonttiin, järven rannoille syttyi nuotioita. Yön pimeydessä hiljaisuus helli korvia. Hiljaisuuden yöllä rikkoi vai järven melko aktiivinen kalaelämä J. Itsehän asensin teltan aivan veden rajaan, joten yön ”polskis molskis plumps” soundtrack soi pikkutunneille asti.

nuotio

teltta

Aamu valkeni rauhallisena. Nappasin taas järvestä vedet ja keittelin kahvit. Kuikatkin tulivat lähelle telttaa ja sain seurata niiden touhuiluja aamukahviviihteenä. Hauskoja ja upeita lintuja.

Olin retkellä yksin koirien kanssa ja mietinkin että Iso-Melkutin on todella mahtava matalan kynnyksen retkikohde. Polku on helppokulkuinen ja upeat telttapaikat vain odottavat uutta retkeilijää. Jos olet aloitteleva retkeilijä, ensimmäinen yö yksin ulkona on vielä suunnitteilla tai pohdit seuraavaa #nukuyöulkona kohdetta; pidä Melkuttimen kierto mielessä. Katso Nuku yö ulkona -vinkit »

järvimaisema

Kävin minä kahvin jälkeen Melkuttimessa uimassakin! Järven maksimisyvyys on 27 m, joten hurjan lämpimäksi vesi ei hellepäivänäkään muutu. Ihanan virkistävää! Aamupäivää kohden poluilla alkoi kulkea jo enemmän porukkaa. Oli aika pakata leiri kasaan ja suunnata kotiin. Tänne palaan kyllä vielä ja otan snorkkelin ja räpylätkin mukaan.

kuksa

Lisätietoa

Katso Iso-Melkuttimesta tarkemmin tietoa ja ajo-ohjeet luontoon.fi-sivulta.

Nuku yö ulkona

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 29.8. ja Suomen Latu haastaa jälleen koko Suomen nukkumaan yön ulkona. Majoitteena voi toimia vaikkapa riippumatto, teltta tai laavu. Tärkeintä on, että nautit luonnosta ja jokamiehenoikeudestasi viettää yösi ulkona.

Jos vielä epäröit yöpyä ulkona puuttuvien varusteiden takia, olemme koonneet juuri sinua varten vinkkejä ja varusteita, joiden avulla yösi ulkona sujuu miellyttävissä merkeissä. Katso varusteet ulkona yöpymiseen »

 

Kirjoittaja: Jonna Wood sisällöntuottaja ja valokuvaaja ja Partioaitta Skanssin ulkoilma-asiantuntija ja some-manageri.

jonna

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 2 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkeily"