BLOGI, RETKIRUOKAILU

Fantastinen retkiruoka: kikherneleipä

Nyt ollaan jonkin suuren äärellä kuulkaa! Tämä on superhelppo retkiruoka, joka on vegaaninen, gluteeniton, herkullinen, ravitseva ja monipuolinen. Poimi resepti talteen kokattavaksi nuotiolla, retkikeittimellä tai kotona.

kikherneleipä

Kyse on yksinkertaisuudessaan kikhernejauhoista valmistettavasta leivästä. Taikina toimii kuten lettutaikina. Sen voi valmistaa nopeasti tulipaikalla, tai tehdä kotona valmiiksi ja ottaa mukaan vaikka juomapulloon. Taikinaan tarvitset vain kikhernejauhoja, vettä, oliiviöljyä ja suolaa. Leipää voi tietysti tuunata oman maun mukaan.

Leivän seuraksi voi pyöräyttää täyteläisen dipin esimerkiksi luonnonjogurtista, tahinista ja mausteista. Leivän voi myös tarjoilla lisukkeena vaikka keitolle, tai se voi toimia flatbread-tyyppisenä alustana pizzatäytteille.

Olen kokkaillut kikherneleipää kauan ja monilla eri ”mausteilla”. Omaksi suosikiksi sellaisenaan tai dipin kanssa syötäväksi, on muodostunut tämä sitruuna-valkosipuli versio, jota nyt valmistamme tulilla Kuusamossa.

ainekset

Raaka-aineet (yhdelle tai kahdelle hengelle):

  • 2 dl kikhernejauhoja
  • 2 dl vettä
  • Loraus oliiviöljyä (n. 2 ruokalusikallista)
  • Hyppysellinen suolaa (n. 1-2 tl)
  • Ripaus mustapippuria
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • Puolikkaan sitruunan mehu

Tarvikkeet:

kikherneleipien paisto nuotiolla

Valmistusohje:

  • Laita kulhoon 2 dl kikhernejauhoja ja sekoita joukkoon 2 dl vettä. (huom jauhojen ja veden suhde on aina sama 1:1, voit siis tehdä niin pienen tai ison taikinan kuin haluat)
  • Lisää joukkoon suola, pippuri, sitruuna, murskattu valkosipuli ja oliiviöljy.
  • Sekoita ja anna levätä n. 5 minuuttia. Jos teet taikinan retkelle valmiiksi huomioi että mitä kauemmin se ”lepää”, sitä kiinteämmäksi se muuttuu. Kovin montaa tuntia sitä ei siis kannata pitää repussa.
  • Laita pannu tulille kuumenemaan ja lorauta siihen oliiviöljyä.
  • Kaada taikinaa kuumalle pannulle ohut kerros (kuin lettutaikinaa), ja paista molemmilta puolilta. Leivän reunat saavat tulla rapeaksi ja pintaan on hyvä tulla hiukan väriä.
  • Tarjoile dipin kera tai sellaisenaan.

ateria

herkullinnen kikherneleipä

Eikö olekin simppeliä!

Flatbreadin sijaan, jos haluat tehdä paksumman leivän kotona, käytä samaa reseptiä. Valitse pannu, jonka voi laittaa uuniin. Lisää taikina kuumalle pannulle ja paista rapeaksi toiselta puolelta. Sen jälkeen laita pannu uuniin 180 asteeseen noin kymmeneksi minuutiksi. Leipä on valmis.

Leipää voi maustaa mielensä mukaan ja taikinaan voi lisätä muitakin raaka-aineita, jotka kestävät paistamisen. Esimerkiksi juustoa, vihanneksia tai vaikka kuivalihaa. Valmiin lämpimän leivän päälle voi myös lisätä täytteitä ja tehdä siitä pizzan. Täytteeksi esimerkiksi savulohta, tuorejuustoa ja kapriksia tai aurinkokuivattuja tomaatteja, sieniä ja mozzarellaa.

kikherneleipä

Koska leivän perusraaka-aineet ovat kikhernejauho, vesi, rasva ja suola, se sopii retkiruuaksi pitkällekin vaellukselle. Mikäs sen mukavampaa kuin minuuteissa kokkailla itselle lämmin leipä tunturin huipulla. Pussillisesta kikhernejauhoja valmistaa itselleen leivän monena päivänä.

kikhernelettu

Kuusamossa kaivoimme lumeen pienen keittiön kokkailuja varten. Lunta oli lähes 1,5 metriä, joten hiukan sai lapiota heiluttaa köksän rakentamisessa. Etelä-Suomen keväässä paistoin kikherneleipää metsäretkellä retkikeittimellä. Käytössä oli Primuksen Essential Trail Stove ja Litech Trek Kettlen pikkuinen pannu. Oikein hyviä leipiä tuli silläkin tavalla. Pienellä pannulla paistaessa saa olla erityisen tarkkana taikinan määrän kanssa. Sitä lipsahtaa helpolla pannulle liikaa, ja kylmässä ilmassa leipä ei kypsy kunnolla sisältä. Ei sillä tavalla, että näin olisi itselle käynyt, kunhan vaan varoittelen…

kikherneletun paisto retkikeittimellä

Tuliko jo vesi kielelle? Olisi hirveän kiva kuulla, jos innostuit leipää kokkailemaan ja millainen versio siitä tuli. Jätäthän kommenttisi alle.

Youtube videon lumikeittiössä kokkailusta voit katsella alla.

 

Kirjoittaja: Jonna Wood sisällöntuottaja ja valokuvaaja ja Partioaitta Skanssin ulkoilma-asiantuntija ja some-manageri.

jonna

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 2 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"