BLOGI, RETKIRUOKAILU

Biltong – kuivaliha

Biltong on vuosisatoja vanha perinneruoka Etelä-Afrikasta, jota siellä edelleenkin käytetään runsaasti ravintona. Kuivaliha on sekä ravitsevaa että herkullista. Se pitäisi oikeastaan kieltää, koska se aiheuttaa riippuvuutta. Jos on olemassa resepti, jota sinun on kokeiltava, se on juuri biltong.

Kuivattuja lihasuikaleita myydään joka puolella Etelä-Afrikkaa, usein tien laitamilla, mutta myös irtokaramellien ja muiden herkkujen yhteydessä ostoskeskuksissa ja huoltoasemilla. Sinun ei tietenkään tarvitse matkustaa Etelä-Afrikkaan asti saadaksesi tai ostaaksesi biltongia, voit tehdä sitä itse. Kuivalihan valmistukseen sopii kaikki punainen liha; naudanliha, hirvi, peura tai poronliha, jota itse mielelläni käytän.

Biltong-kuivaliha

Valmistus

Valmistusaineet

  • 2 kg punaista lihaa. Mikä tahansa osa käy, minä suosin kylkipalaa.
  • karkeaa suolaa
  • karkeaksi jauhettua mustapippuria
  • karkeaksi jauhettua korianteria (ei lehtiä!)
  • omenaviinietikkaa (tai muuta etikkaa)

Leikkaa liha 2 cm leveiksi ja 20 cm pitkiksi paloiksi. Leikkaa lihassyiden mukaisesti. Suolaa lihapalat runsaasti ympäriinsä ja jätä liha suolautumaan n. tunnin ajaksi. Rapsuttele ja pyyhi pois kaikki suola, älä huuhtele vedellä. Kasta lihapalat etikassa. Anna etikan valua pois, älä kuivaa lihapaloja paperilla.

Mausta lihapalat mustapippurilla ja korianterilla (ja halutessasi chilipippurilla).

Nyt on aika valmistaa liha!

Afrikassa lihat ripustetaan kuivumaan kuivaan ja kylmään paikkaan. Tilassa voi käyttää tuuletinta kuivaamisen nopeuttamiseksi. Tämä kuivaustapa ei kuitenkaan toimi meillä liian kostean ilmastomme vuoksi. Kuivaamiseen voi hankkia elintarvikekuivurin, jota Euroopassa tapaamani eteläafrikkalaiset usein käyttävät. Mielestäni ne ovat kuitenkin lievää huijausta ja ne ovat myös liian pieniä. Biltongin valmistamiseen käytämme siis joko itse tekemäämme ”biltong-laatikkoa” tai tavallista uunia.

Kuivausuuni

Biltong-laatikko on suljettava, puusta tehty laatikko (sen voi tehdä myös pahvista), johon on porattu reikiä ja jonka alaosassa on 60 watin hehkulamppu. Lihapalat ripustetaan laatikon yläosaan kiinnitettyihin rimoihin ja 3-4 päivän kuluttua hehkulamppu on kuivannut lihan (kuva). Toimii loistavasti. Mikäli haluat jättää nikkaroinnin muille, lihan kuivaamiseen on myös toinen tapa: uuni.

Lämmitä uuni 75 asteiseksi. Kiertoilmauuni toimii parhaiten, mutta mikäli käytät tavallista uunia, käännä ritilöitä kuivausprosessin aikana. Aseta lihat uuniritilälle uunin keskiosaan. Jos haluat kuivata suuremman erän kerrallaan, käytä useampaa ritilää ja täytä uuni ritilöillä. Voit myös ripustaa lihapalat kuivumaan uunin yläosassa olevan uuniritilän poikki asetettuihin metallipiikkeihin tai vaikka ongenkoukkuihin. Aseta uunin pohjalle pelti tai muu astia, johon lihasta valuva neste tippuu.

Liha kuivumassa uunissa

Kuivaa lihoja n. 10 tuntia, pidä uunin luukku koko ajan raollaan. Mikäli pidät kuivemmasta lihasta, pidennä kuivausaika 16 tuntiin. Valvo kuivaamisprosessia tarkasti, niin saat juuri itsellesi mieluista kuivaa lihaa (kuivaustulos riippuu tietysti lämpötilasta, uunin tyypistä ja siitä, kuinka uunin luukku on raollaan).

Kuivaliha säilyy huoneen lämmössä hyvänä kaksi viikkoa. Mutta jos lihaa on jäljellä vielä kahden viikon jälkeenkin, jotakin täytyy olla pielessä…sinussa, tai sitten olet ymmärtänyt reseptin väärin 🙂

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"