Dutch oven –valurautapadan historia on pitkä ja jännittävä. Sen historialliset juuret ovat USA:ssa ja Kanadassa, missä pata on edelleenkin erittäin suosittu, ja nyt pata alkaa saada jalansijaa myös Pohjoismaissa. Dutch oven -valurautapadan suosio perustuu sen käytön helppouteen avotulella; sitä voi käyttää sekä perinteiseen että innovatiivisempaan ruoanlaittoon. Ruoanlaitto Dutch ovenilla retkillä saa aivan uusia ulottuvuuksia.
Osat
Dutch oven –padan alkuperäiset osat ovat tasainen, jalallinen pohja ja korkeareunainen kansi. Kannen ja pohjan materiaali on yhtä paksua rautaa. Ajan mittaan pataa on hieman paranneltu ja nykyään tässä tuotteessa, jota alunperin suunniteltiin käytettäväksi vain erämaassa, on neljä osaa: pata, kansi, jalat ja kahva.
Standardipata kapenee pohjaa kohti ja on 10,16 cm syvä. Siinä on kolme suppilonmuotoista jalkaa, jotka pitävät padan vakaasti lämmönlähteen yläpuolella, ja joiden ansiosta ilma pääsee kiertämään padan alla.
Kahva on valmistettu vahvasta teräksestä, jota voi liikuttaa vapaasti puolelta toiselle. Kahva on suunniteltu tasapainottamaan pataa, kun sitä liikutetaan.
Kannessa on korkeat reunat, jotka auttavat pitämään kuumat hiilet tai briketit kannen päällä. Kansi istuu pataosaan täydellisesti, ja on mahdollisimman tiivis. Kannen sisäpuoli on sileä, jolloin sitä voi käyttää myös paistinpannuna.
Padan varustukseen kuuluu myös erillinen, kannen nostamiseen ja kuuman padan siirtämiseen käytettävä otin. Ottimien valikoima on laaja, yksinkertaisesta koukusta pihteihin.
Piippusytytin on korvaamaton apuväline brikettien sytyttämisessä ja lämmönsäätelyn välineenä, kun käytät Dutch ovenia. Piippusytyttimen pohja, jolle asetat briketit on hieman maanpinnan yläpuolella, pohjassa on ilma-aukkoja niin että happi kulkee sisään sekä alapuolelta että sivuilta. Kahvan ja sytyttimen välissä on levy suojaamassa käsiäsi piippusytyttimen kuumuudelta.
Dutch ovenin koko
Padan koon ratkaisee tietysti sen käyttötarpeet, eli minkä tyyppistä ruokaa padalla on tarkoitus valmistaa ja kuinka monelle hengelle. Kun nämä tarpeet on määritelty, voit valita oikeankokoisen padan. Dutch ovenin koko on ilmoitettu tuumina padan kannessa. Padan syvyys vaihtelee.
Tarkista laatu ennen ostopäätöstäsi
Kun olet valinnut padan koon, tarkista padasta ja kannesta seuraavat seikat ennen lopullista ostopäätöstäsi:
- Tarkista, että kansi asettuu tiiviisti padan päälle. Ruoanlaitossa tiivis kansi saa aikaan painetta ja auttaa pitämään kosteuden padan sisällä.
- Tarkista, että padan laidat, pohja ja kansi ovat tasaisen paksuja. Epätasaisuudet aiheuttavat lämmön epätasaisen jakautumisen ja ruoat palavat helposti siellä, missä rauta on ohutta.
- Padan sisäpinnan tulee olla sileä ja tasainen. Pintojen epätasaisuus voi johtua valmistusvirheestä, ja pata on silloin hankala pitää puhtaana. Valurautapadasta tekee uniikin se ruoka, jota siinä valmistat. Ruoan maku kiinnittyy metalliin, ja juuri sen vuoksi Dutch oven –pataa ei tulisikaan tiskata astianpesuaineella vaan pelkällä lämpimällä vedellä.
Paistolämpötila
Dutch ovenin paistolämpötilan määrittämiseksi voit käyttää ”3 plus, 3 miinus = 160 astetta” –kaavaa. Kaava perustuu padan läpimittaan ja kokonaisten brikettien käyttöön. Esimerkiksi kokoa 12 olevan padan lämmittämiseksi 160 asteeseen tarvitaan 15 (12+3) brikettiä kannen päälle ja 9 (12-3) brikettiä padan alle. Kaava toimii kaikkien muiden patojen kohdalla, mutta kokoa 5 oleva pata tarvitsee 3 brikettiä alleen lämmetäkseen tasaisesti. Alla olevasta kaavasta näet brikettien määrän eri kokoisille padoille.
Brikettien määrä padan kannen päällä (ylälämpö) ja padan alapuolella (alalämpö)/Koko | ||||||
Koko (tuumaa) |
5 |
8 |
10 |
12 |
14 |
16 |
Ylälämpö |
8 |
11 |
13 |
15 |
17 |
19 |
Alalämpö |
3 |
5 |
7 |
9 |
11 |
13 |
Onnea ruoanlaittoon Dutch ovenilla!
Muuta hyödyllistä tietoa padalla ja avotulella kokkailuun
Eräkokille hyödyllistä tietoa nuotiopuiden ominaisuuksista