Kirjassa on kirjan tuoksu. Kirja on kestävä formaatti. Kirja on hintaansa arvokkaampi lahja. Kirja on hyödyllinen hankinta myös itselle. Kirjassa on jotain kiehtovaa. Kirja on ajaton. Näin minä sen näkisin.
Nyt internetin aikakaudella kuulee usein väitettä, miten kirja menettää merkityksensä ja pahimpien skenaarioiden mukaan häviää jopa kokonaan. En usko, tai ainakaan en halua uskoa sitä. Minulle kirja on merkinnyt paljon. Kirjat ovat olleet tärkeä osa elämää jo ihan pienestä pitäen, sillä äitini luki aikoinaan minulla todella paljon. Sitten kun opin lukemaan itse, ammensin kirjoista tietoja leikkeihin ja harrastuksiin sekä tietenkin nykyiseen työhöni.
Kaikkea ei löydä internetistä
Retkeilytoimittajana törmään usein asioihin, joita internet ei tiedä. Omaa kohtuullisen kattavaa kirjastoa tulee kahlattua usein ja kun tietoja voi tarkastella useasta kirjasta ristiin, löytyy kirjahyllystä monelle asialle vahvistus. Monet kirjoissa esitetyistä asioista ovat toki kopioita toisistaan tai lainattu aikaisemmin ilmestyneistä teoksista, mutta usein ne on esitetty tai käsitelty hieman eri tavalla. Ainakin jossain välissä joku on kokeillut käytännössä vaikkapa erätaitoasioita, ennen niiden painamista kirjaksi.
Kirjastossani on uusien kirjojen ohella hyvä läpileikkaus retkeilykirjoja viime vuosisadan alkuun asti. Silti kokoelmani ei ole koskaan täydellinen, vaan kirjoja tulee hankittua koko ajan lisää, kun niitä tupsahtaa eteen antikvariaateissa ja kirjakaupoissa. Tämänkin kuun aikana olen löytänyt monta itseäni kiehtovaa vanhaa kirjaa ja vaikka luulee kaiken jo nähneensä, niin aina niissä on jotain uutta.
Vuosikymmenten aikana ilmestyneissä kirjoissa kiehtovia ovat myös aikalaiskäsitykset. Retkeilyvälineistä kertovissa kirjoissa tuotteet muuttuvat, mutta aika pitkälti perusasiat pysyvät samoina ja kestävät aikaa. Toisaalta on hauskaa nähdä, miten materiaalit kehittyvät, mutta samaan aikaan perinteiset ja alkuperäiset palaavat aina takaisin.
Kirja ei vanhene koskaan
Retkeilijälle ja retkeilystä vakavasti kiinnostuneelle kirja ei vanhene koskaan. Ihan jokaista ohjetta vuosien takaa ei kannata sumeilematta noudattaa, mutta näiden asioiden ymmärtäminen ja kirjaa lukiessa oivaltaminen, on se paras hyöty. Samalla lailla on esimerkiksi kirjoissa esiteltyjen patikkareittienkin kanssa. Uusimpiinkaan ei kannata suin päin syöksyä, vaikka ne varmasti pitkälti pitävät paikkaansa. Niiden avulla voi kuitenkin löytää jotain täysin uutta ja valloittavaa. Vanhan kirjan reitti taas voi olla jo unhoon painunut, mutta se voi viedä lukijan luonnossa kiehtoviin seikkailuihin ja tuoda tutkimusmatkailijan tunnelmaa vaikka lähiretkeen.
5 aikaa kestävää kirjasuositusta
Olen valinnut viisi kirjaa jouluvinkiksi. Jokainen niistä kestää aikaa ja on varmasti käyttökelpoinen useammankin vuoden ajan. Näistä lahjansaajan uskoisi nauttivan. Jokainen näistä on myös sellainen, minkä voi huoletta hankkia myös omaan hyllyyn.
Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit
Suomesta ei löydy henkilöitä, joilla olisi enemmän autiotupatietoutta ja eri tuvissa vietettyjä öitä, kuin tällä kaksikolla. Joel Ahola ja Jouni Laaksonen ovat pitkän linjan retkeilytoimittajia ja tietokirjailijoita. Autiotupakirjaa on tehty jo kauan, mutta kirjoittajat pyrkivät aina vain kattavampaan ja luotettavampaan lopputulokseen. Tämä on kiistatta sitä. Tämä kirjan eteen on kävelty paljon ja kaikki julkaistut tiedot tarkastettu moneen kertaan.
Tekijät lupaavat esitellä kirjassa kaikki Pohjois-Suomen autiotuvat ja eteläisestäkin Suomesta tärkeimmät keskittymät. Kaikille avoimia erämaiden majapaikkoja, autiotupia, on tähän kirjaan löytynyt 100 uutta. Kirjoittajat käsittelevät tupia nykyaikaisen retkeilykäytön näkökulmasta, mutta mukaan on otettu myös paljon kulttuurihistoriaa. Lukijalle kirja on hakuteos, jonka avulla vaeltajat ja retkeilijät voivat suunnitella reissujaan. Tupien sijainti on merkitty yleiskartalle ja jokaisesta on erikseen vielä koordinaatit.
Nuotioruokaa
Ruotsalainen kokki, Eric Tornblad on tehnyt useampiakin ruokakirjoja, mutta nyt hän vie lukijat nuotioruokien maailmaan hienolla, jopa kauniiksi luonnehdittavalla teoksella. Kun kirjan kuvissa tummat sävyt leikataan tulenliekkien punaisella ja oranssilla, on todettava, että valokuvaaja on ollut hyvin suuressa roolissa tämän kirjan osalta. Toki kokkikin on osansa tehnyt ja paljon onkin. Nuotioruokaa ei ole pelkkä reseptikokoelma, vaan kirjan alkuosa paneutuu tuleen yleensä ja nuotiotyyppeihin sekä erilaisiin ruuanvalmistusvälineisiin ja tapoihin. Löytyypä kirjasta jopa risukeitin.
Kirjan taitto on miellyttävän väljä, mutta siihen on silti saatu mahtumaan paljon asiaa. Retkeilijän kannalta kirjassa kiehtoo reseptitarjonnan monipuolisuus, mutta samalla selkeys. Ruuat eivät ole liioilla aineksilla kasattuja eivätkä monimutkaisia valmistaa, vaan juuri passeleita lähes kenen tahansa kokeiltavaksi. Jo pelkkä lukeminen saa monen reseptin kohdalla veden kielelle, mutta joihinkin tulee välittömästi pakottava tarve omakohtaiseen kokeilemiseen, vai mitä sanotte Sinihomejuustopäärynäleivästä tai Hunaja-timjamibroilerista paistokuopassa?
Selviydy luonnossa
Luonnossa selviytymisen aapisen tekijäkaksikko on varsin vakuuttava. Suuri yleisö tuntee tietenkin Veikka Gustafssonin, suomalaisen vuorikiipeilijän, mutta eräalaa tuntevat lukijat tietävät eräkirjailija ja valokuvaaja Juha Jormanaisen vuosikymmenien takaa alkaneen uran metsästys-, kalastus- ja retkeilykirjoittajana. Nyt tekijät paneutuvat luonnossa liikkujalle tärkeisiin tietoihin ja taitoihin. Toisaalta Selviydy luonnossa on aloittelevalle retkeilijälle hyvä perusteos, mutta tarjoilee kokeneemmallekin kulkijalle paljon ajattelemisen aihetta.
Kirja opettaa lukijaansa esimerkiksi tulen sytyttämisessä ja hätämajoitteiden tekemisessä. Asiat käydään selkeästi ja luontevasti läpi, kirjoittajien myös selittäessä miksi näiden taitojen osaaminen on tärkeää, eli mistään ”tulitikku ja risumaja” -kirjasta ei ole kysymys. Samalla asiantuntemuksella puhutaan suunnistamisesta ja ensiavusta. Kirja esittelee myös erilaisia varusteita ja niiden käyttöä, mutta pääpaino on yllättävissä hätätilanteissa ja niistä ilman erityisvälineitä selviytymisestä.
Pohjois-Skandinavian vaellusreitit
Harri Ahonen on pitkien polkujen kulkija ja tehnyt aikaisemminkin Pohjoismaiden vaellusreittejä esitteleviä kirjoja. Nyt on vuorossa ensimmäinen suomalainen vaellusopas Pohjois-Skandinaviaan. Kirjoittaja vie lukijansa upeisiin vuoristomaisemiin ja erämaihin. Kirjan reitit rakentuvat etapeista, joista voi jokainen kasata juuri itselleen sopivan reissun. Reittien vaativuuden ja valikoiman on kirjoittaja pitänyt hyvin laajana, joten Pohjois-Ruotsista ja -Norjasta kiinnostuneet löytävät varmasti kiinnostavaa luettavaa, sillä kirjan helpoin reitti on 500 metrin patikointi meren ääreen ja vaativin 70 kilometrin retki tunturimaisemassa.
Reittien ohessa tutustutaan alueisiin, niiden historiaan ja erikoisuuksiin. Kirjan kuvituksessa vilahtavat upeat maisemat, kiehtova luonto ja asioita havainnollistavat pienet yksityiskohdat. Kirja myös perehdyttää pohjoismaiseen vaeltamiseen yleensä ja käsittelee matkustamista ja esittelee tupakäytäntöä. Suomeksi tehty kirja helpottaa monen matka- ja vaellussuunnitelmien tekoa, kun asioita ei tarvitse hakea vieraalla kielellä. Paksusta kirjasta on lukijalleen iloa pitkäksi aikaa.
Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas
Huom! Loppuunmyyty joulun 2018 alla. Raija Hentman on pitkän linjan retkeilytoimittaja ja tietokirjailija. Aikoinaan retkiruokakirjoistaan suurta arvostusta saanut Raija on viime vuodet tehnyt reittioppaita. Uudessa kirjassa on Pääkaupunkiseudun kohteet kasattu yksiin kansiin ja kohteita on uskomaton määrä. Kirjoittaja on patikoinut jokaisen polun ja tiedot ovat tuoreita. Lukija pääsee nopeasti reitille ja saa hyvän käsityksen kohteista, kuvien ja maastokarttojen ansiosta.
Pääkaupunkisedun retkeilyopas on kattava esitys Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan retkikohteisiin, mutta se esittelee myös Nuuksion järviylängön ja Sipoonkorven kansallispuiston. Reittien ohessa paneudutaan paikallishistoriaan ja saadaan tietoa myös alueen eläimistä ja kasveista. Kirjan sisältö on taattua Raijan tinkimätöntä laatua.
Suuri retkeilykirja
Bonukseksi ja sokeriksi pohjalle tarjoilen vielä Olli Aulion Suuren retkeilykirjan. Ajan hammas ei syö tätä retkeilyn klassikkoteosta. Olli Aulion kirjoittama järkäle kertoo retkeilystä, vaeltamisesta ja leirielämästä lähes kaiken. Yli 25 vuotta sitten kirjoitettu kirja on kiistatta Suomen eniten myyty retkeilykirja. Se on pysynyt alusta asti lähes samana, eikä sitä (onneksi) ole lähdetty nykyaikaistamaan. Legendaarisen opaskirjan kuvituksen on tehnyt Martti Arkko, jonka piirrokset ovat selkeitä ja selittäviä.
On hämmästyttävää, miten paljon nykyäänkin täysin toimivaa asiaa Olli Aulion kirja sisältää. Perusasiat eivät muutu, vaikka välineet ja asioiden tekeminen vuosien varrella muuttuvat. Aika usein palataan kuitenkin takaisin alkulähteille. Suuri retkeilykirja on melkein pakollinen teos jokaisen vakavasti retkeilyyn ja retkeilytaitoihin suhtautuvan hyllyssä.
Teksti ja kuvat: Joppe Ranta
Partioaitan kirjavalikoima
Yli 100 kirjaa, joista valita! Katso kaikki kirjat »
Katso video kirjasuosikkien ostomatkasta: