BLOGI, RETKIRUOKAILU

Hurmaava retkiruoka – bataatti-linssi-lehtikaalipata

Tämä vegaaninen ja helppo ruoka soveltuu kokattavaksi retkikeittimellä, nuotiolla tai kotihellalla. Se täyttää vatsan ja ravitsee mieltä, sekä sopii hyvin jaettavaksi ystävien kesken. tähän reseptiin, sen kerran tehtyäsi, palaat aina uudelleen.

Olen kokkaillut bataatti-lehtikaalipataa erilaisille ruokailijoille kotona, tulilla ja kuten tällä kertaa Kuusamossa – Primus Mimer Stove -retkikeitinsetillä. Ruoka-annos on aina saanut lämpimän vastaanoton ja yllättänyt ruokailijat täyteläisyydellään ja ravitsevuudellaan. Tällä padalla pysyy nälkä loitolla kauan ja retkeilystä voi nauttia pidempään ilman mahan murinoita.

Kaikki raaka-aineet säilyvät retkellä mukana muutaman päivän, ja niitä voi muokata niin, että soveltuvat mukaan otettavaksi pidemmällekin reissulle. Pata porisemaan teltan juureen tunturin huipulle. Pientä luksusta pitkälle vaellukselle.

Pata sopii loistavasti myös kiehumaan tulille nuotiokattilaan. Ystävät mukaan laavulle ja ruoka tulille. Tämä on täydellinen ruoka jaettavaksi porukalla.

Katsotaanpa siis, mitä tarvitset tämän retkiruuan valmistamiseen ja miten niitä voisi ’keventää’ tai muokata pidemmälle retkelle sopivammiksi.
Jos kokeilet pataa kotiliedellä, sinulta varmasti löytyy jo kaikki tarpeellinen.

Retkellä kokkailuun tarvitset retkikeittimen. Se kannattaa valita omiin tarpeisiin sopivaksi. Käytin padan valmistuksessa Mimer Stove -settiä, joka on mielestäni erittäin kompakti ja kattava kokonaisuus etenkin aloittelevalle retkikokkailijalle. Sen isoimmalla kattilalla keittelee sapuskat hyvin jopa neljälle hengelle, mutta en koe sitä liian isoksi lyhyemmille sooloretkillekään.
Nuotiokattila on parempi vaihtoehto padan valmistamiseen nuotiolla tai risukeittimellä.

Näiden lisäksi tarvitset:

– Puukon. Itse en ole toistaiseksi kaivannut muuta, kunhan Marttiinin Jätkänvuolu on löytynyt lantiolta.
– Työvälineen sekoittamiseen esim. Kupilkan Sporkin, joka sietää hyvin kuumaa ja on tarpeeksi pitkä.
– Tulentekovälineet esim. kovassa tuiskussakin toimivan Primus Power Lighterin, josta on itselleni tullut luottokumppani.
– Leikkuualustan ja tarjoiluastian
– Vesipullon, josta löytyy mittataulukko. Se helpottaa kovasti kokkausprosessia. Hyvä, myös kuumaa vettä kestävä vaihtoehto, on esimerkiksi Primuksen Trailbottle.

RESEPTI (2-3 henkilöä)

  • – 1 keskikokoinen bataatti
  • 1-1,5 dl linssejä (punaisilla kauniimpi lopputulos)
  • 1 keskikokoinen keltainen sipuli
  • 1 purkki kookoskermaa tai maitoa (n. 2 dl)
  • Nippu lehtikaalia
  • 3 kpl valkosipulin kynsiä (maun mukaan)
  • 1 kasvisliemikuutio
  • Oliiviöljyä tai muuta rasvaa paistamiseen (n. 4 rkl)
  • Jauhettu korianteri (1 tl)
  • Jauhettu kumina (1 tl)
  • Kurkumajauhe (1 tl)
  • Chilijauhe (0,5 tl) ja/tai 1 tuore chili (maun mukaan)
  • Suola ja pippuri.
  • N. 3 dl vettä

Lisukkeeksi limesiivuja ja vaaleaa leipää esim. rieskaa, jotka luovat ateriasta kokonaisuuden. Tuoretta chiliä ja korianteria koristeluun.

Reseptin ’kevennys’ pidemmälle retkelle:

  • Korvaa kookosmaito kookosmaitojauheella, johon lisätään vain vesi kokkaushetkellä.
  • Kuivaa bataatti, sipulit ja lehtikaali ennen reissua mukaan.
  • Puolita reseptin raaka-aineet soolokokkailua varten.

VALMISTUS (n. 20-30 min)

  • Lorauta kattilaan oliiviöljy ja lisää pieneksi pilkottu sipuli, kuullota hetki.
  • Lisää sipulin joukkoon pieneksi murskattu valkosipuli, korianteri, kumina, chili ja kurkuma. Sekoita ja anna mausteiden ”lämmitä” hetki.
  • Lisää joukkoon pieneksi kuutioitu bataatti ja sekoita mausteet tarttumaan siihen kiinni. Lisää ripaus suolaa ja pippuria.
  • Lisää joukkoon vesi, linssit ja kasvisliemikuutio. Varmista sekoittamalla, että saat kaikki mausteet pohjasta irti nesteeseen. Anna porista miedolla lämmöllä n. 15 min, kunnes bataatit ovat pehmeitä ja linssit imeneet osan vedestä itseensä. Nestettä pitäisi nyt olla jäljellä enää hyvin vähän.
  • Lisää joukkoon kookoskerma ja hyppysellinen suolaa, sekoita ja anna porista hiljalleen n. 2-3 min.
  • Poista lehtikaalin varsi ja silppua se. Lisää kaali padan joukkoon, sekoita ja anna hautua kannen alla muutama minuutti.
  • Koristele chilillä ja tuoreella korianterilla tai lehtikaalilla.

Eikö kuulostakin herkulliselta? Tämän padan teossa on vaikea epäonnistua ja mausteita voi lisäillä oman mieltymyksen mukaan. Kerro alle kommentteihin innostuitko kokeilemaan tätä reseptiä, miten kävi ja haluaisitko lukea lisää vastaavia juttuja?

Youtube-videon padan lumipoterossa kokkailusta voit katsoa alta.

lähiretkeilijän vinkit ja varusteet

Kirjoittaja: Jonna Wood sisällöntuottaja ja valokuvaaja ja Partioaitta Skanssin ulkoilma-asiantuntija ja some-manageri.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 2 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"