BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Jopen joululahjavinkit

Olen vuosien varrella ollut paljon tekemisissä varusteiden ja välineiden kanssa. On tullut kokeiltua ja testattua paljon kaikenlaista. Tästä on tietenkin tullut laaja näkemys ja kokemuksen kautta saatua tietoa on voinut hyödyntää monin tavoin. Sangen usein saan tutuilta ja tuntemattomilta kyselyitä hyvistä ja jopa parhaista varustevalinnoista.

Olen varmasti rasittavuuteen asti hokenut, että mikä on paras minulle ei se sitä ole sinulle. Olen todennäköisesti ärsyttänyt monet vilpittömät kyselijät kiertelemällä selkeää vastausta ja jossittelemalla erilaisista muuttujista. Minun vaan on jotenkin vaikeata antaa yleispätevää ohjetta varustevalintaan.

Nyt tulevan joulun kunniaksi ajattelin valita muutaman mielenkiintoisen varusteen ja pohtia minkälaiselle käyttäjälle se sopisi joululahjaksi. Jokaisesta välineestä minulla on vahva oma käsitys ja mielipide. Lahjavinkki ei välttämättä ole mikään testivoittaja tai lajinsa paras, mutta kaikkia niitä yhdistää vankka laatu ja hyväksi havaitsemani käytettävyys. Jossain esimerkissä voi hyvä ajatus tai kaunis ideologia ajaa konkretian ohitse, mutta jokaisen valitsemani lahjavinkin takana voin vankkumatta seistä.

Tunturivaellus, Suuri vaeltajan käsikirja

Suomalaistettu opas vaelluksen saloihin on kattava kokonaisuus, josta aloittelija löytää kaiken tarvitsemansa tiedon tunturien turvalliseen valloitukseen. Kirjan vahvuus on sisällön laadukkuus, sen jokaisella selkeästi rajatulla osa-alueella. Kirja aloittaa luonnon tutustumisesta ja esittelee sen jälkeen muutaman mielenkiintoisen vaelluskohteen. Varusteista on hyvin kattava oppimäärä, joka antaa runsaasti vaihtoehtoja eikä vain julista ainoata oikeata valintaa.

Liikkuminen, reitinvalinta ja erilaiset vaelluksilla tehtävät toimet käydään tarkasti läpi. Turvallisuus on saanut oman selkeän osansa kirjasta ja se antaa hyvän avun oman reissun riskianalyysin tekemiseen. Kirjan loppuun on kasattu mainio katsaus retkiruokailusta. Se antaa mukavan makuisen läpileikkauksen ruokahuollossa huomioitavista asioista, mutta ei saarnaa energiankulutuksesta. Muutama maukas esimerkkiresepti kruunaa kirjan.     

Jos on Tunturivaellus erinomainen startti aloittelijalle, niin monelle konkarille se antaa myös hyvän mahdollisuuden päivittää omat tiedot ja katsoa asioita laajemman linssin kautta. Vaikka kirjasta voi napsia ideoita lähiretkeilyyn, ei se pyri olemaan kaiken kattava retkeilyraamattu, vaan rehellinen tunturivaeltajan käsikirja. Siinä se onnistuu täysin.

Tunturivaellus-kirja

Mora Eldris

Pieni ruotsalaisuutuus on erittäin onnistunut retkipuukko. Se iskee hienosti nykyiseen bushcraft-genreen ja kädentaitojen suosioon. Eldris on ihmisille, jotka ovat ohittaneet massiivisten puukkojen ihannoinnin ja huomanneet pitkän puukonterän retkikäytössä jopa epäkäytännölliseksi. Olen itse käyttänyt vuosia pieniä puukkoja, sillä ne riittävät tarpeisiini. En tarvitse metsästysveistä ja isompiin töihin käytän kirvestä. Roikotan puukkoja mielelläni rinnuksilla, jolloin ne ovat kätevästi käsillä ja turvallisia käyttää. Hyvien pikkupuukkojen löytäminen on ollut vaikeata, koska yleensä kun terä lyhenee, niin kahva myös pienenee myös. Eldriksessä kahva on täydellisen kokoinen ja sen käsituntuma on erinomainen, eikä muovisuudesta huolimatta ote lipsu.         

Eldriksen terä on leveä, mutta hyvin optimaalinen pituudeltaan. Kontrolli terään onkin helppoa hallita ja puukolla näpertelee pieniä puutöitä hyvin kätevästi. Eldriksen tuppi on tärkeä osa hyvää kokonaisuutta. Se mahdollistaa puukon laittamisen oikea- ja vasenkätisesti sekä roikottamisen sitä kahva alaspäin. Tärkeätä käytön kannalta on, että puukon saa yhdellä kädellä käyttöön, eikä tuppi ole liian haastava ja tarvitse toista kättä avukseen. Käytettävyyden ja toimivuuden ohella Mora Eldris on hyvin kaunis ja sopusuhtainen työkalu.    

Mora Eldris

Katadyn Vario

Valitettavasti vesien puhtaus ei enää Suomessakaan ole enää niin itsestäänselvyys kuin ennen. Ja vaikka vesi ei sen saastuneempaa olisikaan, ovat meidän vatsamme käyneet herkemmiksi. Yltiöpuhtaat juomat ja ruokatarvikkeitten viimeisten käyttöpäivien tarkka noudattaminen on tehnyt elämästämme niin hygieenistä ja kliinistä, että vastustuskykymme heittää volttia jo hyvin pienistä muuttuvista bakteeripitoisuuksista. Vedenpuhdistin onkin ennakoivaa viisautta ja sen käyttöä ei voi pitää turhana.

Katadyn Variossa parasta on monipuolisuus. Suodatustehon voi säätää käytettävän veden mukaan. Järviveden voi pumpata nopeasti mikrokuitusuodattimen läpi, mutta täyttä suodatustehoa tarvittaessa vesi ohjataan keraamisen suodattimen läpi. Hiilisuodatus viimeistelee juomaveden puhtauden, sillä se sitoo kemikaaleja ja poistaa pahaa makua. Vedenpuhdistin on osuva lahja niin vaeltajalle kuin maailmanmatkaajallekin.

Katadyn Vario

Aclima Lars Monsen Anarjohka Polo

Outdoor-harrastajalle jo Lars Monsenin nimi herättää kunnioitusta. Anarjohka ei ratsasta kehittäjänsä nimellä, vaan seikkailija on oikeasti tuonut runsaasti mietittyjä yksityiskohtia tuotteeseen. Värikäs polopaita on villa-alusvaate, jota voi pitää ihoa vasten tai välikerroksena. Sitä voi käyttää koleana kesäpäivänä vaikka vaelluspaitana, jos vartalo on riittävän urheilullinen sen kohtuullisen istuvan malliseen syleilyyn ja julkiseen esiintymiseen.

Acliman Lars Monsen -sarja on kokonaisuudessaan hyvä lahjavinkki henkilölle, joka hakee laadukasta ja monikäyttöistä alusvaatetta kylmiin keleihin. Polopaidassa on hihansuissa peukalolenkit ja rinnuksella vetoketjutasku. Ripustuslenkit helpottavat sen kuivattamista ja pitkälle alas avautuva vetoketju helpottaa kehon tuulettamista.

Aclima Lars Monsen Anarjohka Polo

Sigg – alumiininen juomapullo  

Klassikon arvo ei katoa koskaan. Voin rehellisesti sanoa, että olen käyttänyt kymmeniä erilaisia juomapulloja, eikä alumiininen Sigg ole vielä kohdannut voittajaansa. Nuo omani, punainen ja vihreä, ovat kulkeneet monessa mukana. Ne ovat saaneet paljon kolhuja, jäätyneet ja pullahtaneet ulos, pyörineet kurassa, mutta toimivat edelleen, vaikka ulkopinnoitekin niistä jo rapistuu. Sisältä molemmat ovat virheettömiä. Korkkia on vaihdettu ja tiivisteitä uusittu, mutta ne ovat täysin tiiviitä edelleen.    

Lahjana Sigg-pullo on pitkäikäinen ja laadukas. Se on omiaan vakavasti retkeilyä harrastavalle, mutta myös nykyaikaiselle urbaanille ajattelijalle, joka vastustaa kertakäyttökulttuuria. Käyttäjä arvostaa pulloaan ja lahjan antaja pysyy mielessä vuosikausia.

SIGG-juomapullo

 Primus Onja

Tämä trendikäs kaasuliesi kulkee piknikille kätevästi olkahihnasta roikkuen. Kaksi normaaleilla kaasusäiliöillä toimivaa laajaa kaasupoltinta mahdollistaa herkullisen ruokahetken isommallekin porukalle. Onja on hetkessä käyttökunnossa ja sen polttimia suojaava tammipuinen kansi toimii puisena leikkuulautana tai tarjoilualustana.

Primus Onja on monikäyttöinen camping-keitin, joka palvelee lähimetsässä, kaupunkipuistossa ja vaikka kotipihalla. Se kerää hyvän ruuan ystävät ympärilleen ja tarjoaa mahdollisuuden iloiseen kulinaristiseen nautintoon. Onja on ajaton joululahja iättömälle käyttäjäkunnalle.

Primus Onja

 Retkiyöhaaste

Kaikkien lahjojen ei tarvitse olla materiaa, vaan lahja voi olla myös elämys. Retkeilystä innostuneelle ystävälle voi lahjaksi retkiyön. Suomen Erätaito ry:n lanseeraaman Retkiyöhaasteen tavoitteena on saada ihmiset telttailemaan eli retkeilemään yön ylitse ja kokemaan luonnossa kaikki neljä upeaa vuodenaikaamme.

Lahjan antaja voi suunnitella retken ja tarjota yöpymiskokemuksen parhaaksi katsomanaan ajankohtajana. Yhdessä toteutettu telttayö alentaa lähtökynnystä ja voi lahjan saajalle poikkeuksellisen upea kokemus. Retkiyökipinän iskiessä kunnolla, kannattaa lahjaa laajentaa kattamaan kaikki neljä vuodenaikaa.      

Lisätietoja: www.suomenerataito.fi/yhdistys/retkiyohaaste-on-yksi-suomi-100-juhlavuoden-tapahtumista/

Retkiyöhaaste

Rauhoitu jouluun ja katso vielä yksi lahjavinkki tästä videosta:

 

Joppe toivottaa maukasta joulua!

teksti ja kuvat: Joppe Ranta

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 49 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"