BLOGI

Käsityönä nahkalompakko – suomalaisen Luavan tarina

”Haluan tehdä tuotteita, joiden käyttö ei ole vain käyttöä, vaan kokemus.”
Juuso Virtanen / Luava

Oli vuosi 2015, kun en vain yksinkertaisesti löytänyt itselleni mieluista lompakkoa. Mielessäni oli minimalistinen nahkalompakko, jossa ei olisi mitään ylimääräistä. Aina oli miljoona taskua ja se kirottu vetoketju, joka omiin kokemuksiini pohjaten on lompakon heikoin osa. Etsiminen alkoi kyllästyttää, joten päätin tehdä lompakkoni itse. Ostin kestävää jakkihärän nahkaa ja nahantyöstöön tarvittavat työkalut. Menin suorinta tietä työpajalleni ja ryhdyin työstämään ensimmäistä nahkalompakkoa.

Nahkainen lompakko syntyy käsityönä suomalaisen Luavan verstaalla

Halusin tehdä kaiken käsin ilman ompelukonetta. Vaikka perusajatus olikin yksinkertainen; ensin reiät ja sitten ommel, niin huomasin pian, että sen taakse piiloutui lukuisia yksityiskohtia, kuten reikien tiheys, langan päättäminen, ompeleen viimeistely jne. Kokeilemalla erilaisia materiaaleja ja menetelmiä, löysin mieleiset vaihtoehdot. Testaamalla erilaisia lankoja päädyin vahattuun beigen väriseen lankaan, joka loi nahan kanssa silmääni miellyttävän kontrastin – yksityiskohta, jota ei helposti voi peittää, on mielestäni tuotava korostetusti esiin. Nahan päätin mm. sävyn, paksuuden, kestävyyden, laadun ja käsituntuman perusteella. Valmistustekniikka syntyi näiden eri vaiheiden pohjalta ja sain lopulta luotua itselleni omaperäisen tyylin – Luavan tyylin.

Nahkalompakko oli ensimmäinen Luavan nahkatuote. Sen jälkeen tulivat korttikotelo ja avaimenperät. Niin kuin yleensä, itselleni tunnusomainen innostus uuden keksimiseen lähti tälläkin kertaa käsistä, ja pian olin suunnittelut nahkakulhon ja lasinaluset. Näiden jälkeen tuli vielä kaksi uutta lompakkomallia ja iPad-kotelo. Tämän adrenaliinipuuskan ansiosta sain kehitettyä varsin kattavan tuoterepertuaarin, jota yhdisti Luavalle ominainen minimalistinen muotoilu. Brändi oli loksahtanut muottiin, ja onnekseni myös Partioaitta oli huomannut sen.

Luava nahkalompakko

Suomalaista käsityötä Luava-lompakko ja korttikotelo

Luavan nahkainen lompakko ja korttikotelo

Kun Partioaitta ilmoitti haluavansa brändätä Luavan nahkalompakot karhulogolla, olin suunnattoman otettu. Ei mennyt aikaakaan kun Luavan käsintehtyä nahkalompakkoa ja korttikoteloa löytyi yhdeksästä Partioaitan myymälästä ja nettikaupasta. Koska käsityö ja kotimaisuus ovat myös Partioaitalle tärkeitä arvoja, luo se luontevan pohjan yhteistyölle. Lisäksi Partioaitan ilme ja perusajatus korostavat juuri oikealla tavalla Luavan seikkailuhenkisyyttä.

Käsityönä tehdyssä tuotteessa on paljon hyviä puolia verrattuna koneellisesti tuotettuihin, joista kuluttaja ei välttämättä ole tietoinen. Ompeleen pystyy kiristämään jokaisen neulanvedon jälkeen, mikä tekee lopullisesta tuotteesta jämäkän ja ompeleesta kestävän. Mielestäni ommel saa käsintehtynä myös tyylikkäämmän ulkonäön.  Liian harvalle tulee mieleen käsintehdyssä kotimaisessa tuotteessa se, että tuote on ainutlaatuinen. Sitä ei ole tilattu massatuotantona halvan työvoiman maista, vaan se on suunniteltu ja tehty Suomessa. Muistattehan, että valitsemalla kotimaisen käsintehdyn tuotteen, mahdollistatte aina lisätyötä kotimaahamme.

Idea uudesta tuotteesta syntyy usein joko omasta tarpeestani tai kysynnästä. Teen tuotteesta aina Luavan näköisen, mutta en mene koskaan sieltä missä aita on matalin. Tahdon tuotteen käytön muodostuvan asiakkaalle kokemukseksi. Tämän pyrin saamaan aikaiseksi tuotteen yksilöllisellä ulkonäöllä, käytännöllisyydellä ja tietenkin aidolla nahalla. Jos testissä oleva tuote ei heti tuo minulle tätä kokemuksen tunnetta, hylkään sen ja teen siitä paremman. Jos tunne syntyy heti tuotteen valmistuttua, on se silloin varmaa kauraa ja enää kestävyystestejä vaille valmis julkaistavaksi. Tällä toimintamallilla pidän huolen siitä, että tuoterepertuaari pysyy aina raikkaana ja ainutlaatuisena. Aina Luavana.

Katso Luavan mallisto Partioaitan verkkokaupassa.

Juuso Virtanen Luava

Juuso Virtanen / Luava
Luavan kotisivut
Luava @ Instagram

Luava @ Facebook

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi"