BLOGI

Kirjoja, elokuvia ja podcasteja

Intohimo ja rakkaus luontoon inspiroivat meitä. Luonto on kotimme. Luonto on rakkautemme. Siellä haluamme viettää aikaa mahdollisimman paljon. Aina kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan, ja ulos menon esteenä voi olla sää, sairastuminen tai poikkeukselliset olosuhteet.

Silloin kannattaa hakea inspiraatiota ja uusia retkisuunnitelmia kirjoista, elokuvista ja podcasteista. Tässä meidän suosituksiamme.

Lukemista

Vaellus Suomessa – Joel Ahola

Vaellus Suomessa -kirja esittelee vaellussarjan Itäiseltä Suomenlahdelta Utsjoelle, Euroopan unionin pohjoisimpaan kolkkaan antaen vastauksen kysymykseen: millaista on vaeltaminen Suomessa? Tarina esittelee luontomme rikkauden, retkikohteiden runsauden ja vaeltamisen kaikkina vuodenaikoina. Lukuisat vinkit ja tieto-osiot auttavat lukijaa omien retkien suunnittelussa ja välttämään pahimmat virheet. Kirjan kirjoittaja Joel Ahola on espoolainen ammattiretkeilijä ja toimittaja, joka on kirjoittanut useita retkeilyoppaita ja satoja lehtiartikkeleita. Kirjailija on kolunnut kaikki kotimaan merkittävät vaelluskohteet ja erämaat sekä retkeillyt kaikilla mantereilla – Etelämanner mukaan lukien.

Osta verkkokaupasta »

Hiihtovaellus Etelänavalle – Stein P. Aasheim

Oli kulunut sata vuotta Roald Amundsenin matkasta etelänavalle, kun hänen reittinsä hiihdettiin toisen kerran. Stein P. Aasheim ja kolme muuta norjalaista seurasivat pioneerien lumeen hautautuneita latuja, päämääränään päästä perille Amundsenin retken satavuotispäivänä 14. joulukuuta. Matkan ankaruudesta huolimatta juhlaretkikunta onnistui tavoitteessaan muutaman minuutin tarkkuudella. Kirja on kaunistelematon tarina kilpajuoksusta Amundsenin jäljissä. Stein P. Aasheim on pukenut sanoiksi 44 päivän aikana koetut riemut ja kärsimykset. Kuvat retken olosuhteista sekä pysäyttävät että ilahduttavat. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Norjan entinen pääministeri Jens Stoltenberg.

Osta verkkokaupasta »

Seikkailujuoksija – Juha Hietanen

Oravanpyörään turhautuneen, keski-ikäisen markkinointiekonomin elämä muuttuu yhdellä hiiren klikkauksella. Kuvassa pakkasen huurruttama mies juoksee Pohjoisnavalla maratonia lumikengät jalassa. Kaksi vuotta myöhemmin Jukka Viljanen panee paremmaksi. Mies juoksee samassa maisemassa ensimmäisen maratoninsa ja polkee maastopyörällä toisen perään. Paluumatkalla syntyy seikkailujuoksija – hän päättää toteuttaa jokaisen unelmansa. Unelmat vievät aavikoille ja jäätiköille. Lopulta edessä on lajissaan kaikkien aikojen ennätys – yksinjuoksu Saharan paahtavan dyynimaiseman halki. Päiväannos on 50 kilometriä upottavaa hiekkaa ja kuusituhatta kaloria rasvaa tiriseviä herkkuja. Kirjan on kirjoittanut YLE:n Aamu-tv:n juontaja Juha Hietanen.

Osta verkkokaupasta »

Ikimetsien sydänmailla – Mikko Kamula

Mitä tiedät suomalaisesta mytologiasta? Metsänhaltijoita, maahisia, jättiläisiä, noitia, tietäjiä ja nykyään jo lähes unohtuneita jumalia. Millaista elämä oikeasti oli keskiajalla? Entä jos vanhat myytit olisivatkin totta? Romaanissa todellinen historiankirjoitus ja ikivanha kansanusko kietoutuvat toisiinsa. Myytit ja uskomukset heräävät eloon eepoksessa, joka liikkuu fantasiakirjallisuuden ja historiallisen proosan rajamailla. Kiehtova tarinankerronta ja kulttuurintutkimus yhdistyvät tavalla, jota ei ole aiemmin Suomessa nähty.

Osta verkkokaupasta »

Metsäjooga – Mia Jokiniva

Suomalainen eli muinoin koko elämänsä metsässä ja metsästä. Nykyään metsä tarkoittaa hyötytavaraa tai ”terveysmetsää”, jolta halutaan mahdollisimman tehokkaita hyvinvointivaikutuksia. Metsäjooga-kirja kutsuu sinut seurustelemaan metsän kanssa ja tutustumaan asioihin, joita metsä voi opettaa kulkijalleen. Metsäjooga palauttaa joogan luonnon helmaan ja tarjoaa vaihtoehtoja tutuille jooga-asennoille kivien, kantojen, puunrunkojen ja erilaisten maaston muotojen inspiroimana. Kirjoittaja Mia Jokiniva on yhteiskuntatieteilijä, business coach ja jooga- ja meditaatio-opettaja. Mia on kiinnostunut ihmisen hyvinvoinnista niin fyysisestä, psyykkisestä kuin kulttuurisesta näkökulmasta.

Osta verkkokaupasta »

5 kirjasuositusta ulkoilijalle ja vaeltajalle

“Kirjassa on kirjan tuoksu. Kirja on kestävä formaatti. Kirja on hintaansa arvokkaampi lahja. Kirja on hyödyllinen hankinta myös itselle. Kirjassa on jotain kiehtovaa. Kirja on ajaton. Näin minä sen näkisin.” Retkeilytoimittaja Joppe Ranta valitsi viisi kirjaa, jotka kestävät aikaa ja ovat käyttökelpoisia useita vuosia. Vaikka vinkit ovatkin alkujaan joululahjaideoiksi tehty, niin ne ovat ajattomia kirjasuosituksia.

Lue blogi »

Elokuvia ja sarjoja

Erämaan armoilla

Norjalainen seikkailija Lars Monsen viedään silmät peitettynä erämaahan. Sen jälkeen hänellä on viisi päivää aikaa hankkiutua ihmisten ilmoille. Kuinka Lars selviytyy kokeesta?

Katso Yle Areenassa »

Wild

Wild – Villi vaellus perustuu Cheryl Strayedin muistelmiin Villi vaellus vuodelta 2012. Avioeron ja äitinsä kuoleman jälkeen, Cheryl oli luopunut toivosta. Vuosien turmiollisen käyttäytymisen jälkeen hän tekee päätöksen. Ilman kokemusta, hän määrätietoisesti lähtee vaeltamaan vajaan 2000 km mittaista Pacific Crest Trailia yksin. Elokuvan pääosassa on Reese Witherspoon.

Katso Youtubessa (maksullinen) »
Katso Viaplayssa (maksullinen) »

Free Solo

Kämmeniä hikoiluttavan jännittävää katsottavaa. Maailman parhaisiin kiipeilijöihiin lukeutuva Alex Honnold yrittää ensimmäisenä maailmassa kiivetä 975 metrin korkuisen Yosemitessa sijaitsevan El Capitanin seinämän ilman köysiä tai turvavarusteita.

Elokuvan kotisivut ja traileri »
Katso Viaplayssa (maksullinen) »

Retkeilyaiheisia Youtube-kanavia

Reissussa

Eräilyä ilman kyräilyä! Reissussa on kanava retkeilystä, vaeltamisesta ja varusteista. Kanavalta löytyy videoita niin vaellusreissuista, varustetesteistä ja hyödyllisistä vinkeistä.

Katso »

Ali Leiniö

Lähde mukaan luontoseikkailuihin! Alin videoissa pääset hänen mukaansa Suomen erämaihin. Kanavalta löytyy videoita myös varuste-esittelyistä ja testeistä.

Katso »

Jouni Ohtamaa

Luontodokumentteja ja vaellusvideoita. Urho Kekkosen kansallispuiston kämppien esittelyt.

Katso »

In i vildmarken

Här kan du följa Peter Perssons vildmarksäventyr runt om i världen. Partioaitan sisaryrityksen Naturkompanietin työntekijän seikkailuita Ruotsissa ja ympäri maailman.

Katso »

Podcasteja

Aamukahvilla

Kerran viikossa ilmestyvä podcast rennolla otteella, vaihtuvilla tavallisilla arjen aiheilla. Podcastia pitää Henriikka Reinman, someammattilainen ja eräopas. Joka jaksossa mukana on vieras, jonka kanssa jaetaan ajatuksia kaikesta unelmoinnin, hyvinvointihaasteiden, parhaiden kakkureseptien ja kotimaan matkavinkkien väliltä.

Kuuntele podcastia »

Eräloki

Marinella Himarin ja Eva Kivirannan podcast retkeilystä ja mimmienergiasta.

Kuuntele podcastia »

Nuotiolla

Nuotion ympärillä on kerrottu tarinat ja jaettu vinkit jo tuhansien vuosien ajan. Tuleen on tuijotettu ja sen ääressä on myös laulettu ja soitettu. Nuotiolla-podcast kutsuu keskustelemaan luontoon, retkeilyyn ja ulkoiluun liittyvistä aiheista. Nuotiolla keskustelua virittelee eräopas Olli Järvenkylä vaihtuvine vieraineen.

Kuuntele podcastia »

Osallistu keskusteluun: Mitkä ovat sinun suositukset? Mistä kirjoista, elokuvista tai podcasteista olet saanut inspiraatiota? Jaa omat vinkkisi kommentoimalla alle.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi"