BLOGI

Klassinen myrskykeitin – Trangia

Jo lähes 70 vuoden ajan ruotsalainen Trangia on jalostanut ikonista myrskykeitintään. Keittimet valmistetaan yhä samassa paikassa, josta kaikki alkoi.

Trångsviken sijaitsee kauniissa paikassa Storsjönjärven rannalla, lähellä Jämtlandin tunturialuetta Ruotsissa. Huolimatta pienestä koostaan – tai sen ansiosta – täällä on vallalla voimakas yrittäjäkulttuuri. 700 asukkaan paikkakunnalla on 80 yritystä ja ennätysalhainen työttömyysaste. Kylää kutsutaan usein Ruotsin maaseudun esikuvaksi. Juuri täällä tekniikasta kiinnostunut maanviljelijä John E. Jonsson perusti Trangian vuonna 1925. Ja täällä ikonisia Trangia-keittimiä valmistetaan yhä.

Trangia

– Monet eivät tiedä, että olemme neljän kymmenen kilometrin päässä keskellä metsää puristamassa ja muotoilemassa alumiinia itse, kertoo Trangian toimitusjohtaja Magnus Rydell. Tehdas on yrityksen sydän. Monet kilpailijat, niin ruotsalaiset kuin kansainvälisetkin, ovat siirtäneet valmistuksen muihin maihin. Trangian tehdas sijaitsee yhä Trångsvikenissä, ja on kasvanutkin.

– Meillähän ei ole vain tuotemerkkiä, vaan oikea tehdas, jonka tuotanto on moottorimme. Meidän 40:stä työntekijästämme 37 työskentelee tehtaalla. Koko tuotantolinjamme on täällä, ja kaikki työ vaiheet tehdään täällä. Ostamme ulkoa vain raaka-aineet. Ajattelemme pitkäjänteisesti ja haluamme tehtaan olevan Trångsvikenissä vielä toiset sata vuotta, Rydell sanoo.

Osa varhaista telttailutrendiä

Yrityksen hyvästä kehityksestä on kiittäminen mitä suurimmassa määrin omaa tuotantoa, Rydell toteaa.

– Me emme keksineet myrskykeitintä, vaan Trangiaa edelsi useita malleja. Etenkin puolustusvoimilla oli omat mallinsa. Mutta me olemme olleet hyviä siinä mitä teemme ja jatkaneet, hän sanoo. Kun John E. Jonsson kokosi ensimmäisen keittimensä, se oli tarkoitettu kotikäyttöön. Kun ruotsalaisten työläisten lomat sitten pitenivät ja telttailusta tuli suosittua, Jonsson ei viivytellyt lähtiessään mukaan uuteen trendiin. Ensimmäiset retkikeittimet olivat kaupan hyllyillä vuonna 1935. Vuonna 1951 lanseerattiin uutuus: Trangia-keitin. Sen jälkeen on keksitty uusia materiaaleja ja kehitetty useita keitinmalleja. Moni asia on silti säilynyt samana.

trangina tehdas

– Meillä on asiakkaita, jotka kyselevät varaosia vanhempiensa 30 vuotta vanhoihin keittimiin. Toiset haluavat täydentää vanhoja keittimiä paistinpannuilla tai uusilla polttimilla. Kaikki uudet osat sopivat vanhempiinkin malleihin, Magnus Rydell kertoo.

– Muilla tuotemerkeillä on tuotteita, jotka ovat parempia tietyissä asioissa: ne esimerkiksi keittävät nopeammin tai painavat vähemmän. Trangia kumppaninasi voit kuitenkin nousta Kebnekaisen huipulle ja silti valmistaa oikeaa ruokaa matkan varrella. Meille on tärkeää kyetä nauttimaan sekä ruoanlaitosta että ympäröivästä luonnosta. Kiireettömästi.

Trangia

Valmistaa ja kehittää myrskykeittimiä Trångsvikenissä Jämtlandissa. Nimi on yhdistelmä kylän nimen alkuosasta Trång ja ”ia”, joka on ruotsinkielinen lyhenne sanoille ”alumiinista valmistettu”.
Perustettu: 1925, perustaja John E. Jonsson. Edelleen perheyritys.
Pääkonttori ja valmistus: Trångsviken Jämtland.
trangia.se

Kolme suosikkia

Kahvipannu
Klassikko kaikille kahvia rakastaville ulkoilijoille. Sopii Trangian 27-sarjan keittimiin tai leirinuotiolle. Valmistettu alumiinista, irrotettava kahva. Tilavuus 0,6 litraa. Osta verkkokaupasta.

Kaasupoltin
Kaasupoltin on tehokas ja nopea, eikä se nokea kattiloita. Polttimen tehoa on helppo säätää, joten muun muassa hauduttaminen onnistuu vaivatta. Poltin sopii molempiin Trangia-runkoihin (sarjat 25 ja 27). Osta verkkokaupasta.

Ultrakevyt Trangia
Erittäin kevyestä alumiinista valmistetun Trangian mukana tulee kaksi kattilaa, paistinpannu tarttumattomalla pinnalla sekä kahva. Spriipolttimen tilalla on kaasupoltin, joka sopii kierteellisiin kaasupulloihin. Osta verkkokaupasta.

Katso kaikki Trangia-tuotteet verkkokaupasta.

Artikkeli on julkaistu 365-lehden numerossa 1/2021.
Teksti: Peter Johansson.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 67 kirjoitusta kategoriassa " Blogi"