BLOGI, MATKAILU

Kuinka muuttaa suuresta matkahaaveesta toimiva matkasuunnitelma?

”Olen haaveillut siitä pienen ikäni… Ehkä lähden sitten, kun on aikaa… Mahdollisesti sitten, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa… Kun vain olisi rahaa.”

Kuulostaako tutulta? Kaihoisat matkahaaveet ovat taatusti tuttuja valtaosalle. Eksoottiset, kutsuvat kaukokohteet ja lemppari-lähikohteet kiinnostavat, mutta haaveiden toteutumisen tielle tuppaa osumaan vaikka mitä.

”Trans-Siperian junarata on kiinnostanut vuosikymmeniä, mutta junaan ei ole tullut koskaan hypättyä… Haluaisin niin kovasti vakiinnuttaa hiihtolomaviikon Suomen Lapissa jokavuotiseksi perinteeksi… Olisi vihdoin ihana nähdä Budapest!”

Haaveista ei kannata tyytyä vain puhumaan, jos niiden haluaa todella lopulta käyvän toteen. On tartuttava härkää sarvista: Myös matkahaaveita, niin kuin muitakin haaveita, on hyvä punnita suunnitelmallisesti. Se ottaa varmasti aikaa ja vaivaa, mutta vie koko ajan lähemmäksi reissun toteutumista.

Ranta
Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä!

 

Pohdi mitä todella haluat

Joidenkin puhelimille ja päiväkirjoihin tallennetut bucket-listat ovat kilometrin mittaisia, toiset kirjaavat mieleensä tai paperille vain yhden tai muutaman matkaunelman. Mainosten ja virikkeiden täyttämässä maailmassamme on myös helppo tarttua eteen ilmestyvään mahdollisuuteen, joka ei ole koskaan listalla ollutkaan: ”Pääsiäiseksi Roomaan, mikä ettei!” Lentodiileihin, pakettimatkoihin ja spontaaneihin ajatuksiin tarttuminen ei toki ole ongelma, jos se ei jää harmittamaan, että ne vievät aikaa ja rahaa pidempiaikaisemmilta matkahaaveilta.

On myös tärkeä pohtia, mitä juuri itse haluaa. Parisuhteissa, perhematkoissa ja muissakin yhteisissä reissuissa on tietysti hyvä tehdä kompromisseja, mutta joskus voi huomata, että on kulkenut vain sinne, minne matkaseura on halunnut. Lisäksi matkailutrendit ohjailevat helposti matkailuintoista: Omien haaveiden sijaan tuleekin valikoitua kohteita, joita kansainväliset mediat hehkuttavat ja ”johon kaikki nyt matkustavat.”

Omien matkahaaveiden ääreen on hyvä pysähtyä kunnolla: Mitä sinä haluat? Ja haluatko oikeasti, vai luuletko vain haluavasi?

Tuoreita hedelmiä
Haaveile, päätä, toteuta!

Mieti kuinka priorisoit

Kuvitellaan, että matkahaaveittesi lista on nyt valmis. Jos se on lyhyt ja harvasanainen, tiedät luultavasti saman tien mihin panostaa. Ehkä listan ainoana kohtana keikkuu viikonloppu Hangossa, viikko Vietnamissa tai matka lasten ja lastenlasten kanssa kaukomailla? Siitä vaan miettimään, kuinka homma toteutettaisiin!

Jos lista taas on kohteista ja korulauseista kirjava, tie ei ole aivan yhtä suora, mutta sitäkin kutkuttavampi. Edessä on kuitenkin tiukka punnitseminen, sillä resurssit ovat rajalliset: Mitä haluat priorisoida? Tavoitteena tietysti on, että elämän aikana lista lyhenisi lyhenemistään, mutta näin harvoin kuitenkaan käy, sillä maailmassa on lukemattomia ainutlaatuisia mahdollisuuksia.

Mieti, mitä haluaisit nähdä ja kokea kaikista eniten. Minkä kohdan haluat ainakin sen toteuduttua yliviivata haavelistaltasi?

Kartoita mitä haavematkan toteutuminen vaatii

On tylsä ja rehellinen totuus, että matkat vaativat lähes aina näitä kahta: aikaa ja rahaa. Sen lisäksi kaivataan ainakin vaivannäköä, sekä mahdollisesti matkaseuraa.

Matkahaaveen toteutumisen tueksi kannattaa rustata mustaa valkoiselle. Kun paperille alkaa listata, miten paljon aikaa matka tulisi viemään ja mitä lysti kokonaisuudessaan kustantaisi, alkaa usein hahmottaa selkeämmin, onko haaveessa realismin siementä vai onko se kokonaisuudessaan absurdia hulluutta (lähes mikäänhän ei ole jälkimmäistä!).

Kustannuksiin kannattaa listata kaikki matkaan liittyvä: matkat, majoitus, viisumit, varusteet, ruoka, autovuokrat, sisäiset matkat… Yllättäviä kustannuksia ilmenee kaiken päälle lähes aina. Kustannukset kannattaa arvioida mieluummin ylikanttisiksi kuin alakanttisiksi, sillä kokemus on opettanut, että harva saapuu matkoilta matkabudjettinsa hurjasti alittaneena. Tässä kohtaa on myös hyvä miettiä, millaista reissua toivoo: Riittääkö minimibudjetilla heitetty reppureissu vai halutaanko reissulla esimerkiksi arjen yläpuolella leijuvaa tunnelmaa illallisineen ja rahaa vievine elämyksineen?

Ajan ja rahan lisäksi paperille kannattaa kirjata ylös muut vaadittavat seikat: toivotun matkaseuralaisenkin olisi saatava lomaa ja tarvittava matkakassa kasaan Wienin kaupunkilomalle, selkä olisi hyvä saada kuntoon ennen Nepalin vaellusmatkaa tai rohkeutta olisi vielä ammennettava konkarien koulutusten kautta, jotta erämaahan uskaltaisi lähteä viikoksi telttailemaan.

Kumoa esteet toteutumisen tieltä

Kun tiedät, mitä haavereissusi vaatii, voit miettiä mikä on sen toteutumisen tiellä. Aika ja raha ovat tässäkin usein olennaisimmassa osassa.

Jos lomapäiväsi sallivat matkahaaveesi ja vieläpä optimaalisena vuodenaikana, olet onnekkaassa asemassa! Aina näin ei kuitenkaan ole: Joskus haaveet vaativat esimerkiksi virkavapaata, palkatonta lomaa tai saattavat odotuttaa itseään eläkepäiviin saakka. Mutta nämäkin haasteet tuntuvat usein mahdollisilta muille, mutta mahdottomilta itselle. Olisiko kuitenkin mahdollista, että aikaesteet olisi vaivannäöllä tai muiden elämänalueiden uhrauksilla kumottavissa ison haaveen tieltä?

Entä matkakassan laita? Olisiko jostain muusta mahdollista nipistää sen verran, että haaveelle tipahtaisi muutama lantti kuukaudessa? Joskus säästäminen ottaa vuosia, joskus se tapahtuu nopeasti. Tärkeintä on, että se tapahtuu.

Ajan ja rahan lisäksi elämässä riittää paljon muutakin, joka on poikkiteloin matkailun kanssa. Joskus on rehellisesti todettava, että nämä esteet estävät matkan toteutumisen, minkä hyväksyttyä voi jatkaa haaveilua tai miettiä, mikä olisi sen sijaan realistista toteuttaa. Esteitä näkee kuitenkin usein liiankin herkästi, eikä mukavuusalueelta tee mieli poistua: Jos jotain oikeasti tahtoo ja on valmis näkemään vaivaa ja tekemään kompromisseja, haaveet ovat paljon lähempänä kuin arvaakaan.

Onko safarimatka sinunkin bucket-listallasi?

Laadi suunnitelma

Nyt kun tiedät, mitä matkahaaveesi vaatii, voit laittaa ranttaliksi: Laadi suunnitelma, jonka pohjalta voit aloittaa konkreettisen suunnittelun yksin tai matkaseurasi kanssa. Ja ennen kaikkea nauti: Suunnitteluvaihe on iso osa matkaa. On turha odottaa vain sitä, että on perillä.


Aloita seuraava seikkailusi Partioaitan Matkailuillasta! Myymälöidemme iltatapahtumissa saat apua ja vinkkejä suunnitelmien toteuttamiseen. Ja inspiraatiota uusille matkahaaveille! Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä »

Illoissa mukana matkatoimisto Mandala ja Aventura. Tervetuloa mukaan!

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 4 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Matkailu"