BLOGI, MATKAILU

Näin varustaudut parhaiten kaupunkilomalle

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan? Sanonta pätee kalastuksen lisäksi moneen muuhunkin, esimerkiksi matkustukseen. Joskus Instagramissa nähdyt kaukomaan lomakuvat ja matkamessuilla jaetut esitteet vievät ajatukset suoraan maapallon toiselle puolelle, vaikka todellisuudessa lähempääkin löytyy vaikka mitä koettavaa. Eurooppa on pullollaan kohteita, joihin matkustaa helposti pitkäksi viikonlopuksi: Riikan kehittyvä kaupunkikulttuuri kiinnostaa, Rooman ruokamatka laittaa veden kielelle, ja Berliinin graffitit ja Lissabonin värikkäät kaakelit odottavat ihastuksen huokauksia.

Valmiina lähtöön.

 

Kun budjetti on kerätty, loma anottu ja reissu varattu, näin varustaudut parhaiten kaupunkilomaasi:

Suunnittele huolella

Jos kohteeseen ei mennä pitkäksi aikaa, suunnittelun tärkeys korostuu. Mitä haluat lomallasi nähdä ja mihin asioihin keskittyä? Joskus ruokakulttuuri saattaa olla loman keskeisin asia, toisinaan taas urheilu tai luonto toimivat reissun kärkenä. Toiset kaipaavat lomiltaan runsaasti kulttuuria ja aktiviteetteja, toiset eivät halua tehdä yksinkertaisesti yhtään mitään. Jotta matka täyttäisi matkustajan odotukset, on hyvä miettiä myös odotuksia.

On hyvä pitää mielessä, ettei lentäminen useimmiten ole ainoa eikä kiinnostavin tapa matkustaa. Esimerkiksi Baltiaan pääsee helposti lautta-bussi-yhdistelmällä muutamassa tunnissa ja Pohjoismaita pääsee helposti kulkemaan myös junalla. Kokonaista interrailia ei tarvitse aina toteuttaa, vaan Euroopan kohteisiin junailee yllättävän mutkattomasti joko pohjoisen tai Tallinnan kautta. Moniin kohteisiin pääsee myös omalla autolla.

Lentäminen ei ole ainoa tapa lähteä matkalle.

 

Pakkaa järkevästi

Tarkista ensimmäiseksi sääolot. Millaista keliä on odotettavissa? Esimerkiksi sade sekä yön ja päivän suuret lämpötilavaihtelut on hyvä huomioida. Jos olet aikainen pakkaaja, voit tarkastella kohteen keskimääräisiä arvioita ja viilata laukun sisältöä vielä vähän ennen reissua.

Tarvitsetko käsimatkatavaroiden lisäksi mukaan isoa laukkua? Lomalle tulee helposti pakattua liikaa, vaikka monille reissuille riittää vain käsimatkatavarat. Tarkista lentoyhtiösi kilomäärät ja muista jättää laukkuusi myös tyhjää: tulet todennäköisesti kantamaan tuliaisina jotain matkaltasi. Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata kaikki arvokas, sillä toisinaan lentoyhtiöt hukkaavat edelleen matkatavaroita. Varman päälle ottaja pakkaa käsimatkatavaroihinsa myös yhden vaihtokerran vaatteita siltä varalta, että laukun saapuminen kohteeseen myöhästyy.

Kohdeopas on hyvää matkaluettavaa.

 

Vaatteet kannattaa valita niin, että sääolojen lisäksi ne käyvät mahdollisimman hyvin yhteen kaiken mukaan kannetun kanssa. Myös monikäyttöiset, kevyet ja rypistymättömät vaatteet ovat matkustajan parhaita kavereita. Moni vannoo pakkaamisessa rullaus-tekniikan nimeen, jotta vaatteet pysyvät laukussa tiiviisti, eivätkä rypisty. Pakkaamisessa helpottaa myös minigripit tai vielä parempaa, packing cubet, joita voi käyttää aina uudestaan.

Osprey Packing Cubeilla saa tavarat helposti pidettyä järjestyksessä matkalaukussa tai repussa.

 

Lähes kaiken saa ostettua paikan päältä, kunhan passi ja henkilökohtaiset lääkkeet ovat mukana. Mieti vielä ennen matkalle lähtöä, mitä sellaista tarvitset ehdottomasti mukaan, jota et kohteesta saa. Jätä lisäksi ne asiat laukussa päällimmäiseksi, joita oletat tarvitsevasi ensimmäisenä.

Selvitä ja viimeistele

Onhan passisi voimassa riittävän kauan, tarvitaanko viisumia? Passin kopiosta ei ole koskaan haittaa. Onhan matkavakuutuksesi elinvoimainen? Myös matkavakuutuskortti tai vakuutusyhtiön tiedot kannattaa tallettaa mukaan.

Etukäteen kannattaa myös tsekata, kuinka lentokentältä, satamasta, bussi- tai rautatieasemalta pääsee majapaikkaan. Joku valitsee halvimman vaihtoehdon, toinen nopeimman, kolmas helpoimman.

Nykyisin paikallista valuuttaa pystyy lähes aina vaihtamaan paikan päällä tai nostamaan kortilla suoraan seinästä, mutta sekin asia kannattaa tarkistaa ennakkoon. On myös hyvä selvittää, vallitseeko maassa tippauskulttuuri, jotta budjetista muistaa lohkaista siihenkin.

Jotta puhelinta ja kameran akkua pääsee lataamaan reissullakin, tarkista myös mahdollinen adapterin tarve. Adapterin voi ostaa etukäteen, hankkia lentokentältä tai vasta paikan päältä.

Tallenna puhelimeesi tai kirjaa erilliselle lapulle tärkeimmät hätänumerot, merkitse matkatavaroihisi yhteystietosi ja lisää tärkeimmän yhteyshenkilösi kohdalle puhelimesi yhteystietoihin lisäsana ”ICE” (in case of emergency). Muista tehdä vielä Ulkoministeriön matkustusilmoitus, jotta poikkeus- tai hätätilanteen kohdalla sinuun osataan olla yhteydessä.

Ennen oven paiskaamista kiinni, käy vielä läpi mielessäsi, että onhan mukana kaikki tärkeä. Onhan lomafiilis, onhan passi?

-Henriikka Simojoki / www.aamukahvilla.fi

Henriikan tärpit Euroopan kaupunkilomalle:

1. Roadtrip Baltiaan ja Itä-Eurooppaan:
Auto alle ja kohti itää! Virosta, Latviasta, Liettuasta ja yhä edelleen muista Itäblokin maista löytyy paljon kiinnostavia ja vielä löytämättömiä paikkoja, joissa on selkeästi huomattavissa nousukauden tsemppi.

2. Skotlannin kaupunkielämä ja luonto:
Yhdistä historiallisen Edinburghin tai modernimman Glasgow’n kaupunkielämä Skotlannin hulppeaan luontoon.

3. Elä kuin paikallinen Etelä-Euroopassa:
Italiasta saa eniten irti, kun pyrkii sulautumaan paikallisten elämään. Opettele edes muutama fraasi italiaksi (mieluiten teatraalisesti artikuloiden), sukella paikallisten perässä pienille mukulakujille parhaiden ravintoloiden toivossa ja juo kahvisi kuin italialainen.

4. Gotlannin design-matka:
Lähesty elämää kuin elämästään nauttiva gotlantilainen. Ruotsin Gotlanti on oivallinen lomakohde designin ystäville ja alueelta löytyy lisäksi herkkuruokaa.

5. Turistina kotimaassa:
Ota Suomi haltuun! Lähde matkaan junalla, liftaten tai vaikka polkupyörällä ja näe oma kotimaa turistin silmin. Seikkaile paikkoihin, joissa et ole aiemmin käynyt ja löydä tutuista paikoista uutta. Ihastu Punkaharjun remontoituun Valtionhotelliin, poimi lakkoja Kainuussa ja hurmaannu Möhkön juhannustansseissa.

Vinkit kaupunkilomalle

Katso Partioaitan sivuilta lisää vinkkejä kaupunkilomalle »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 4 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Matkailu"