BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Lahjavinkit retkeilijälle

Joulu on antamisen aikaa ja rauhan juhlaa, vaikka kaupallinen joulu on möykännyt jo marraskuusta lähtien. Joululaulut rallattavat kauppakeskuksissa ja valkoparta jakaa karamellia. Joulun lelukuvastot ja muut lahjavinkkivihkoset täyttävät postilaatikot. En ole oikein innostunut rihkamasta, enkä varsinkaan rihkaman antamisesta joululahjaksi. Lahjan ei tarvitse olla kallis tai muuten ylenpalttinen, mutta laadukas ja tarpeellinen se saisi olla.

Lahjan saaja on yksilö, joten lahjakin saisi olla yksilöllinen. Lahjan valintaan kannattaa käyttää aikaa ja mielikuvitusta. Lahjan ei tarvitse olla edes suuren suuri, kunhan se on sydämellä valittu. Retkeilijän ja ulkoilijan lahjapakettiin tulee usein valittua retkeilyväline tai vastaava. Ajatus on hyvä, kunhan ottaa selvää, mitä lahjan saajalla jo on. Ei ole mieltä antaa rihkamaa tai huonompaa välinettä, kuin mitä lahjan saajalla on jo omasta takaa. Jos hankkii olemassa olevan retkeilyvälineen tilalle uuden, olisi silloin syytä ottaa askel eteenpäin ja antaa pikkuisen parempi tuote.

Olen itse samassa jamassa, kuin moni muu lahjaa pohtiva: mitä antaisin kenellekin. Tein hieman lahjalistaa ja toivon, että se auttaisi muitakin ja helpottaisi joulun stressiä. Olen yrittänyt perustella miksi kuhunkin tavaraan lopulta päädyin.

Melontaretkelle – parhaat kohteet Suomenlahdelta Lapin tuntureille

Minulla on hyvä kaveri, joka liikkuu paljon luonnossa ja tekee pitkiäkin eräreissuja. Hän on harrastanut melontaa, mutta viime aikoina enemmän packraftingia eli lajia, jossa melotaan pienellä rinkkalauttatyyppisellä kumiveneellä. Kirjan kirjoittaja, Eerikki Rundgren, on pitkän linjan eränkävijä ja meloja, joten kirjassa on tarkkaa omakohtaista tietoa.

Eerikin kirjasta löytyvät aluetiedot, jotka esitellään myös laajoissa kartoissa. Jokaisesta kohteesta on hyvät selostukset ja tarkat ohjeet melontaretken suorittamiseen. Yksityiskohtaista tietoa löytyy alueiden palveluista, leirintämahdollisuuksista ja muuta tarpeellisesta. Kirja soveltuu aloittelijalle, mutta osaa kohteista voi suositella vain melontaa pitkään harrastaneille.

Fjällräven Kånken Suomi-Finland

Teen paljon yhteistyötä nuorten fiksujen luontoharrastajien kanssa. Retkeily on heille kova juttu, mutta aina luonnosta välittäen ja ympäristönsuojelu edellä. Omista elinalueista huolehtiminen ja luonnon kunnioittaminen ovat asioita, mistä puhutaan paljon, mutta vähemmistönä ovat ne, jotka oikeasti teoillaan ja valinnoillaan ovat siinä mukana. Nämä ystäväni ovat mukana.

Suomi ja suomalainen luonto merkitsevät näille ihmisille paljon. Ei tarvitse olla nationalisti arvostaakseen isänmaataan ja kansaansa. Ympäristötietoinen katsoo maailmaan avarasti ja näkee avuntarvitsijat, olivatpa ne sitten ihmisiä, eläimiä tai elinoloja. Ilmastonmuutos koskee kaikkia, ilmastonmuutos muuttaa ympäristöämme ja luontoa, mutta tulee myös liikuttelemaan maita ja kansoja.

Näille nuorille tulevaisuuden toivoille haluaisin antaa joululahjaksi Fjällräven Kånken Suomi-Finland –reput. Se on valkoinen kuin hanki ja juhlistaa satavuotiasta Suomea. Sen tuotosta Fjällräven lahjoittaa 2 € Puhdas Itämeri –hankkeelle.

Hestra Skullman -nahkahanskat

Oululainen kaverini on oikea erämies. Hän tulee ja menee koiransa kanssa, nukkuu teltassa, louteen alla tai kämpässä. Hän on aika kätevä käsistään ja minullekin kunnostanut kaksi vanhaa suomalaista kirvestä. Kun paljon kulkee metsillä ja puuhastelee kaikenlaista, on aina vaara saada sormilleen. Vaikka on varovainen, voi puukko lipsahtaa reikäleipää halkaistessa tai näpit palaa Kärkkäri-makkaraa paistellessa.

Jos antaisin Hestran Skullman –hanskat, ei lahja varmaan menisi hukkaan. Vaikka usein kuulee, että tavallisilla työmiehen käsineillä pärjää, niin tuskin ovat nämä kommentoijat näitä edes kokeilleet. Minä olen ja parempia en tiedä. Skullman-nahkasormikas nimittäin istuu niin tiiviisti, ettei käsien käyttö häiriinny yhtään. Kämmenessä on kevyt pehmuste, joka suojaa käytössä. Hanskojen varret ovat riittävän pitkät, etteivät roskat tai kylmä pääset ranteisiin.

Leatherman Charge TTI

Olin kesällä mukana TV-tuotannossa, jossa 6 tubettajaa seikkaili Evon retkeilyalueen metsissä. Ohjelmasarjan tekemisessä meillä oli paljon kalustoa ja jos jonkinlaista tavaraa mukanamme. Ohjaaja ja pääkuvaaja työskentelivät tiiviinä parina, ja vaikka kaikki oli mahdollisimman hyvin ennalta suunniteltu, joutuivat he päivittäin ratkomaan pulmia ja luovimaan tilanteissa. Usein käsi käväisi vyökotelolla ja pikkujutut hoituivat Leathermanilla.

Leatherman Charge TTI on malliston eliittityökalu, jossa on lähes kaikki mahdolliset työkalut yksien titaanikahvaisten pihtien sisällä. Niillä ruuvaa kätevästi kamerajalustan ruuveja, katkaisee varavirtalähteen johtoja, vääntää heijastimen kiinnikerautoja, viilaa, sahaa, leikkaa ja lopuksi, narskauttaa korkkia, kun viimeinenkin kuva on purkissa. Huippuammattilaiset tarvitsevat huipputyökalut. Yhdellä vyökotelossa roikkuvalla Leathermanilla ratkoo monta pulmaa.

Merrell  Coldpack Ice+ 8 zip Polar WTPF 

Täällä eteläisessä Suomessa talvet ovat viime aikoina olleet vähälumisia, mutta liukkaita. Jäisille kaduille valuvat sulamisvedet tekevät pinnasta petollisen liukkaan. Reippaasti liikkuva ihminen pätkähtää helposti selälleen, jos ei ole varovainen. Liukaspohjaisilla kengillä on ikävä kulkea, kun aina saa olla varomassa. Onneksi kenkävalmistajat ovat lähteneet taistoon liukkautta vastaan.

Vaimoni kävelee paljon. Hän menee töihin, junalle, ulkoiluttaa koiraa ja milloin mitäkin. Merrell Coldpack Ice+ -kengässä on Vibramin Arctic Grip –pohja, jota minäkin olen kokeillut testiradalla. Kengän pohjan erilliset pitopalat antavat todellista lisäpitoa märällä jäällä. Vetoketjulla varustettu kenkä on helppo pukea ja korkea varsi suojaa nilkkoja. Nahka tekee kengästä tyylikkään kadulle ja kestävän lähimetsiin.

Primus Primetech Stove Set 1,3 L

Olen vanha partiolainen ja vaikka en viikoittaista ryhmää vedäkään, tapaan usein innokkaita lapsia, jotka partiossa ottavat ensiaskeleita retkeilyyn. Taitoja harjoitellaan ja välineitä opitaan käyttämään, mutta partiossa usein jämähdetään eikä osata katsoa kauemmas ja laajemmalle. Yksi minua pitkään harmittanut esimerkki on keittimen käyttö. Valitettavasti se on partio-ohjelmassakin kirjoitettu aina trangian käyttönä. Haloo, Trangia on yksi keitinmerkki, brändi. Ja vielä spriikäyttöisenä ärsyttävän epäkäytännöllinen. Trangia on toki huippumerkki ja kaasukäyttöisenä hyvä tuote, mutta ei se silti saisi olla keittimelle ainoa synonyymi.

Primus Primetech Stove Set on uusi tuote, tullut markkinoille viime keväänä. Se on hyvin varteenotettava vaihtoehto, kun haetaan kahden kattilan kaasukeitinsettiä. Tuulisuoja on matala, joten keitin on erittäin tukeva. Toisessa kattilassa on kestävä keraaminen pinnoite sisäpuolella ja alapuolella lämpöritilä. Se jakaa tehokkaasti lämpöä kattilaan, jolloin keittoaika lyhenee ja polttoainekulutus pienenee. Sellaisen keittimen minä haluaisin antaa sisarlippukuntani partiolaisille, niin pääsisivät kerrankin kokeilemaan, millaista on keitellä minestronekeittoa kunnon välineillä.

Petzl Nao+

Sokerina pohjalla on lahja itselleni. Minulla on jo Petzl Nao, mutta tässä uusitussa versiossa on enemmän valotehoa. Se on myös Bluetoothilla yhdistettävissä älypuhelimeen. Olen vanhassa Naossani säätänyt sen kaksi valovoimakkuutta täysin ääripäihin. Ensimmäisellä naksauksella saan voimakkaimman kirkkauden, mitä lamppu tarjoaa. Sillä valaisee metsätietä hyvin pitkälle. Toinen asento on himmein, jota käytän, kun puuhastelen leirissä. Valoteho riittää lähialueelle, enkä silti häikäise samassa paikassa hääriviä kavereitani.

Kun tähän yhdistää vielä Petzl Nao –otsalampun reaktiivisuuden, ei valaisimelta voi enempää toivoa. Valokeila säätyy automaattisesti, kun lamppu reagoi ympäristöön. Se eliminoi turhat häikäistykset, kun esimerkiksi karttaa katsottaessa valo himmenee. Samalla se on energiatehokas, koska käyttää vain välttämätöntä valotehoa ja siten säästää akkua. Käytän usein Petzl Nao –lamppua myös valokuvaamiseen. Sillä valaisee kuvauskohteet paljon nätimmin kuin normaalilla salamavalolla.

Voi joulupukki, tuo minulle Petzl Nao+.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 49 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Tuotetestit ja -vinkit"