BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Leatherman Free – uusi työkalu testissä

Kun maailman parhaita monitoimityökaluja halutaan tehdä vieläkin paremmiksi, niin rima on jo erittäin korkealla. Ratkaisujen täytyy olla hyvin tarkkaan mietittyjä ja todella toimivia, sillä liikaa lupaava ja ylimaalaileva markkinointi voi kostautua koko tuotemerkin kohtaloksi. Miten käy tässä, kun Leatherman tuo markkinoille uuden Free-mallin. Testataan.

Leatherman P4

Uusi tuotesarja

Leatherman Free on aivan uusi tuotesarja, josta kevään markkinoille saapuneen P4-mallin sain testiin. Minulla on aktiivikäytössä muutamakin erilainen Leatherman ja mietin kriittisesti voiko uusi Free olla jotain niin paljon parempaa tai hyvällä tavalla erilaista, että siitä voisi uskottavasti kirjoittaa. P4-mallin lisäksi nyt julkaistiin hieman kevyempi ja muutaman työkalun vähemmän sisältävä P2-malli.

Miten uudet mallit eroavat vanhoista?

Olin juuri tullut reissusta, jolla usean kerran olin turvautunut Leathermaniin. Mietin miten Free voisi erota niistä käyttökokemuksista. Yksi ihan ensimmäinen merkittävä ero on yhden käden käyttö. Uuden Freen saa yhdessä kädessä auki, pihtiasentoon. Hieman harjoittelemalla sen heilauttaa näyttävästi, kun on ensin sormella vapauttanut magneetilla toisiinsa lukitut kahvat.

Yhdellä kädellä avattavat työkalut
Uudessa Leatherman Freessa työkalut saa avattua yhdellä kädellä.

 

Toinen yhden käden erinomainen uudistus löytyy pikkutyökaluista. Ensiksikin, ne on asennettu kiinni olevan työkalun kahvojen ulkopinnalle, joten niihin pääsee käsiksi kahvoja kääntelemättä. Toiseksi, perinteisessä monitoimityökalussa, Leathermanissa ja monessa muussakin, työkalut avataan terän pienestä kolosta kynnellä kääntämällä. Tekniikka on tuttu linkkiveitsistä jo sadan vuoden takaa. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun minullakin on kynsi lohjennut työkaluja availlessa. Nyt jokaisen työkalun saa auki painamalla terää tyvestä peukalolla. Työkalun noustessa kahvasta ylös, jatketaan peukalolla sen kääntämistä auki-asentoon, kunnes terälukko loksahtaa paikalleen.

Kun työ on tehty, ruuvi ruuvattu, pullon kruunukorkki aukaistu, pahvilaatikko avattu tai mitä milloinkin, saa terälukituksen peukalolla vapautettua ja terän etusormella palautettua lepoasentoon kahvan sisälle. Yhdellä kädellä käytettävyys ei todellakaan ole vain myyntikikka, keksitty ominaisuus, vaan monessa paikassa tarvittava ominaisuus. Toinen käsi saattaa juuri pidellä ruuvia, johdon päätä, säilykepurkkia tai muuta, kun vapaa käsi ottaa Leatherman Freen vyökotelosta, avaa sen ja ryhtyy työhön.

Helposti suljettavat työkalut
Työkalut saa myös suljettua helposti yhdellä kädellä.

 

Vasenkätisille

Meille vasenkätisille Leatherman Free P4:ssä on vielä pieni hyvä lisä. Pääterät, eli veitsi, sahalaitaveitsi, saha ja sakset on varustettu avaushahlolla. Siitä peukalolla vääntämällä terä aukeaa käyttöön. Tämä on toki ollut vuosia jo monessa Leathermanissa ja muissakin vastaavissa sekä kääntöveitsissä. Ongelmana on vain se, ettei vasenkätinen saa niitä auki, koska ne on tehty oikean käden käyttäjille. Freessä hahlo on terässä hieman normaalia keskemmällä, joten työkalusta saa sellaisen otteen, että peukalolla voi vääntää terän auki.

Magneettilukitus

Pihtien lukituksessa hyödynnetään magneettia. Se pitää kahvanpuolikkaat kiinni toisissaan ja pikkuterät paikallaan. Magneetti myös vaikuttaa kokonaistukevuuteen, sillä Leatherman Free ei kiinni ollessaan helise yhtään. Muutenkin osat ovat sopivan tiukasti paikallaan ja koko laite hyvin jämäkän oloinen. Yleensähän edullisemman pään monitoimityökalut ovat niin väljiä, että helisevät koko ajan ja äänettömissä terät niin tiukassa, ettei niitä tahdo saada sormin auki.

Pyöristetyt reunat
Pyöristetyt reunat antavat mukavan ja tukevan otteen.

 

Sanomattakin on selvää, että pihtejä käytettäessä kämmentä vasten on reunoiltaan pyöristetyt kahvat. Pienet työkalut ovat niin matalalla kahvojen sisällä, etteivät nekään tunnu käsissä. Pihteihin saadaan todella iso puristusvoima ja terävät leikkurin terät katkaisevat paksunkin rautalangan. Liian kovia hommia tekevillä saattavat leikkuuterät kulua tai jopa rikkoontua, joten vaihdettavuus on varmasti hyödyllinen ominaisuus.

Monta pientä parannusta myös pikkuterissä

Kun on Leathermanin tapaan jo 35 vuoden ajan tehnyt monitoimityökaluja, luulisi ettei pienissä työkaluissa olisi enää mitään uudistamista. Jotain uutta on näihinkin insinöörit keksineet. Ehkä tärkein uusi toiminto Leatherman Freessa on korkinavaaja. Nyt se vihdoin on toimiva yleismaailmaailmalliseen kruunukorkkiin. Tähän asti pulloja on ährätty auki purkinavaajaterällä.

Korkinavaaja

Sahalaitaisen terän kärki on viisteinen ja terävä. Kun sillä leikkelee hotellihuoneessa leipää tai puistossa salamia, niin terä puree paremmin ja katkaisun saa alulle helpommin. Pieni asia, jonka vasta kokeillessa huomaa. Kovakuorista vehnäleipää leikkasin monta viipaletta viime viikolla, joten kokemusta on. Salamia taas olen kuorinut ja pätkinyt melkein jokaisella ulkomaanmatkallani. Se on jotenkin tullut tavaksi. Tämä terä on siis hyvä keittiöveitseksi, mutta menee sillä kätevästi poikki narutkin.

Sahalaitainen veitsi on hyvä leipäveitsi

Pätevä on myös laatikon/maalipurkin avaaja eli terä, jonka pää on tasainen ja sen toisessa reunassa on terävä viistoterä. Kyllähän puukonterällä saa pahvilaatikon teipit auki, moni sanoisi, mutta kuinka moni tunnustaa viiltäneensä terällä hieman liian syvältä ja rikkoneen laatikkoon pakattuja tuotteita? Minä ainakin tunnustan ja siksi pidän uutta terää hyvin tervetulleena.

Pahvilaatikon avaaja

Ruuvimeisseleitä P4:ssä on kolme, kaksi talttapäätä ja yksi ristipää. Viimeisellä reissullani majapaikan lavuaarin hana jäi jumiin, eikä vedentulo lakannut. Leatherman oli ensimmäinen työkalu mikä käteen osui. Vedentulo saatiin tyrehdytettyä, kun tuloletkun hana kierrettiin talttaruuvimeisselillä kiinni.

Talttapää ruuvimeisseli

Purkinavaaja, hieno ja karkeampi viila, naskali ovat matkaillessa vähän väliä esillä. Puukko tai sahalaitaveitsi on käytössä aina kun ostat jotain. Nytkin ostin kaupasta muistikortteja, nappikuulokkeet, Mark Knopflerin uuden CD:n, lihapasteijoita ja vaikka mitä. Kaikki ovat muovissa tai pahvipakkaukset teipattu kiinni, joten kätevimmin tuotteet sai käyttöön tavallisella tai sahalaitaveitsellä avaamalla.

Naskali

Sahalaitainen veitsi

Kaupungilla kuljettaessa monitoimityökalujen pitäminen mukana on vähän niin ja näin. Joissain maissa sen veitsi tekee siitä julkisilla paikoilla kielletyn, mutta fiksumpi matkailija pitää sen yleisissä tiloissa taskussa tai käsilaukussa.

Juttu jatkuu videon alla.

Kasipuolikkaan kevätajo

Fiat 850

Minulla on sellainen 1975-mallinen Fiat 850 -pikkuauto. Se on nyt talviaikaan seissyt muutaman kuukauden ajamatta, mutta tänään tein sillä kevään ensimmäisen lenkin. Kone lähti hyvin käyntiin, joten aurinkolasit päähän ja baanalle. Polttoainetta oli tankissa, mutta rengaspaineet näyttivät alhaisilta, siksi piti kurvata huoltsikalle. Venttiilinhattu ei lähtenyt sormin, niinpä avitin vähän Leatherman Freen pihdeillä. Sitten suunta kohti Hiekkaharjua.

Leatherman pihdit

Ristipäämeisseli

Käännyttäessä oikealle, rele sykki kiivaaseen tahtiin. Takavilkku ei toiminut. Noissa vanhoissa autoissa tulee hapettumaa ja pieniä vikoja alituiseen. Ristipäällä avasin takalampun kannen ja vähän pyörittelin polttimoa, niin johan lähti vilkuttamaan. Ajossa moottori vähän pätki, joten kurkkasin samalla konetilaan ja kiristelin bensaletkua, ettei se höri sieltä ilmaa. Tönäisin vahingossa puolalle menevää johtoa, joka osoittautui olevan heikosti liittimessään. Kärkipihdeillä mutteri auki, johdosta leikkurilla uusi pää esiin ja puristimella vanha liitin takaisin paikalleen. Moottori kävi jälleen kuin enkeli ja kaksikurkkuinen kaasutin laittoi hevosvoimat jylläämään.

Puristin

Vyökotelu Leatherman Free

Muutama muukin pieni työ hoitui kevään ajoonlähdössä, kun olin ottanut Leatherman Free P4:n vyökotelossa mukaan. Nyt vielä kesärenkaat alle ja auton pesu, sitten voi jo suunnitella kesän cruisingeja. Vantaalla ne ovat joka kuun kolmas perjantai. Siellä sitä on muuten suuri Leathermanien keskittymä, kun lähes jokaisella autoharrastajalla sellainen roikkuu vyöllä.

Onhan se erinomainen työkalu ja erottuu edukseen

Leatherman Free P4 osoittautui kerrassaan erinomaiseksi laitteeksi. Näppituntuma oli vilpittömän hyvä. Pelkoni markkinamiesten ylilyönneistä osoittautui turhaksi, sillä Free on todella jotain uutta ja erilaista, mutta silti niin tuttua ja turvallista. Helppokäyttöisyys on yksi Freetä kuvaava sana. Konstailematon tuote.

Leatherman Free P4 kaikki työkalut

Jäinkö kaipaamaan jotain? On tietenkin puhtaasti makuasia, mitä teriä tai työkaluja kukin tarvitsee. Isompi talttaruuvimeisseli tulee ehkä mieleen, mutta minkä tilalle? Mitään en antaisi pois. Toisaalta laatikonavausterän pää eli maalipurkin avaaja on paksu ja suora, joten se toimii isompana ruuvarina.

Minulla testissä ollut Leatherman Free P4 ei ole metsässä ehtinyt vielä käymään, vaikka moni mieltää sen retkeilyvälineeksi. Toki se sitäkin on, mutta minulle ja monelle muulle sille on ehkä enemmän urbaanikäyttö ja matkailutarve, joten kyllä se tähän tarkoitukseen on erittäinkin pätevä ja oikeilla työkaluilla varustettu vehje. En usko veikkaavani väärin, jos väitän tämän kulkeutuvan monen kaupunkimatkailijan ja reppureissaajan varusteisiin, sukupuoleen katsomatta. Ja hyvä niin, kunhan ei unohda sitä lentoasemalla käsimatkatavaroihin.

Leatherman Free uutuudet

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 49 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Tuotetestit ja -vinkit"