BLOGI, RETKIRUOKAILU

Makujen yhdistelyä

Tässä artikkelissa kerron ruoanlaitosta kiinnostuneille retkeilijöille perustietoja makujen yhdistelystä. Artikkeli auttaa ymmärtämään, miksi jokin resepti on koottu juuri tietyllä tavalla.

Usein makuyhdistelmät saavat alkunsa tietyltä alueelta tai tietystä paikasta yksinkertaisesti siksi, että tuotteet tai raaka-aineet ovat helposti saatavilla tai niitä valmistetaan juuri kyseisillä alueilla. Tästä hyvinä esimerkkeinä ovat viinit ja juustot.

Saamme vaikutteita ympäri maailmaa ja raaka-aineiden valikoima on suuri. Näin löydämme myös monia uusia ja hauskojakin makuyhdistelmiä. On kuitenkin hyvä tietää perusasiat makujen yhdistelemisestä, jotta voit muunnella niitä haluamillasi tavoilla. Kokeile rohkeasti omia variaatioitasi. On tärkeää muistaa, että ruoan ja juoman maut ovat pääasia, mutta niiden molempien tulee olla tasapainossa.

Kun haluat yhdistellä makuja, maistele ja haistele raaka-aineita ensin ja arvioi, miten ne muuttuvat eri lämpötiloissa tai käyttäessäsi eri valmistustapoja. Jos valmistusaine on makea ja haluat taittaa makeutta tulisemmaksi, mahdollisuudet ovat lukuisat; voit lisätä mukaan  valkopippuria, tulista chiliä tai currya. Omena ja curry on klassinen yhdistelmä, joten oletettavasti curry toimii hyvin myös päärynän tai paahdettujen juuresten kanssa.

Makujen tasapainottaminen

Makujen tasapainottamisessa on kaksi tapaa: 1) Voit korostaa raaka-aineen omaa makua. Esimerkiksi lisäämällä sokeria tomaattikastikkeeseen tomaatin oma maku voimistuu. 2) Voit taittaa/lieventää raaka-aineen omaa makua. Sekoittamalla tomaattisalaattiin vähän viinietikkaa vähennät tomaatille tyypillistä makeutta.

Makujen taittamisen tai voimistamisen perusperiaatteet

SUOLAINEN

Voit vähentää suolaisuutta jollakin makealla ja rasvaisella. Ruoan tulisuutta voit tehostaa suolalla.

MAKEA

Happamat, rasvaiset, suolaiset, karvaat ja tuliset maut murtavat ja vähentävät makeutta. Raaka-aineesta tulee sitä makeampi, mitä pidempään ja mitä lämpimämmässä se kypsyy. Makeutta voi tietysti korostaa myös makealla.

KARVAS/HAPAN

Makeat, rasvaiset, mausteiset ja tuliset maut murtavat ja vähentävät happamuutta.  Yleensä haluamme yhdistää joitakin yllämainituista mauista happamaan raaka-aineeseen. Hapan välipala ei sovi karvaan juoman kanssa.

KITKERÄ

Makeat, happamat ja rasvaiset maut lieventävät kitkeryyttä.

TULINEN

Suola ja rasva korostavat tulisia makuja. Voimakkaiden mausteiden, kuten maustepippurin, mausteneilikan, laakerinlehtien ja muskottipähkinän, makuja on vaikea lieventää, mikäli satut käyttämään kyseisiä mausteita liikaa. Joidenkin savustettujen chililajikkeiden makuja on myös vaikea loiventaa muilla mausteilla.

TULINEN/VOIMAKAS

Tulisuutta voit lieventää makeilla, happamilla ja rasvaisilla mauilla.

RASVAINEN

Alkoholi ja hapan aine lieventävät rasvaisen ruoan tuntua. Rasvan makua voi vähentää lisäämällä mukaan jotakin makeaa tai tulista. Suola puolestaan voimistaa rasvan makua.

YRTTISYYS/YRTIT

Suola ja rasva korostavat yrttien makua. Yrtit voivat erittää joitakin aromeja myös makeiden ja kirpeiden makujen kanssa.

Toivon, että näillä ohjeilla löydät omat maittavat makuyhdistelmäsi!


KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"