BLOGI, RETKIRUOKAILU

Retkiruokaa taginella

Mikä on lämmintä, hyvää ja valmistuu lähes itsekseen retkikeittimellä tai nuotiolla? Vastaus on tietysti pataruoka. Ruoka, jota jokainen kylmettynyt pohjoisen ihminen tarvitsee syödäkseen kun Talven Herra hallitsee.

Alla reseptini, joka valmistetaan pääasiassa nk. taginella. Tagine on suuri, painava, yleensä savesta valmistettu ja emalilla päällystetty ruukku, jossa on kartionmallinen kansi.

Tagine kalliolla

 

Taginen yläosa on muotoiltu kartion muotoiseksi ja toimii kuin savupiippu, ja alaosa toimii paistinpannuna/patana. Ruokalajin sulkeminen taginen sisään säilyttää ruoan maut ja aromit minimoiden ruoanlaittoajan ja säilyttäen ruoan ravinteet. Taginen muoto pitää höyryn padan sisällä, minkä vuoksi raaka-aineet kypsyvät tasaisesti. Taginella voi valmistaa esimerkiksi vihanneksia, lintua tai muuta lihaa.

Taustaa

Monilla ruoanlaittomenetelmillä on syvät historialliset juuret ja vain runsas sata vuotta sitten laitoimme vielä ruokaa ilman sähköä. Joitakin ruoanlaittometodeja käytetään vielä tänäänkin, ja yksi sellaisista menetelmistä on tagine. Tagine on pohjoisafrikkalaista alkuperää. Tagine on tehty käytettäväksi hiilloksella, ja sen vuoksi se sopii erinomaisesti retkeilyyn. Se ei ehkä sovi vaellukselle kevyin varustein, mutta perusleirissä, päiväretkillä, erä- tai metsästysmajoilla tai muissa tilanteissa, jolloin tavaroiden paino ei ole ratkaiseva tekijä.

Chili riisipedillä

Lammaspataa ja couscousia taginessa tai padassa

 Valmistusaineet

  • 400 g jänteistä ja rasvasta puhdistettua lampaanlihaa (tai muuta valitsemaasi lihaa)
  • 1 sipuli
  • 2 isoa/4 pientä porkkanaa
  • 1 laakerinlehti
  • ½ chili
  • 1 kanelitanko
  • 1 pkt sahramia
  • 2 rkl tomaattipuretta
  • 1 liemikuutio
  • 5 dl vettä
  • suolaa ja pippuria

Lohko sipuli, kuori ja paloittele porkkanat, siivuta chilit. Ruskista liha, lisää loput valmistusaineet. Kypsennä matalassa lämpötilassa kannen alla kunnes kastike sakenee. Mitä parempaa lihaa, sitä lyhyempi kypsymisaika.

Couscous

  • 2 dl couscousia
  • 2 dl vettä
  • 1,5 rkl oliiviöljyä
  • suolaa

Keitä vesi öljyn ja suolan kera. Ota sivuun ja lisää couscous, anna vetäytyä muutama minuutti.

Ruoka on nyt valmista syötäväksi.

Hyvää ruokahalua!

Retkiruokaa taginella

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"