BLOGI, RETKIRUOKAILU

Miten tehdä hyvää kahvia ollessasi ulkoilmassa

Yksi syy miksi käymme luonnossa on jättää maalliset tavarat ja arkipäivän luksukset hetkeksi. Mutta monelle meistä, jotka rakastamme ulkoilua, aamukahvin juomatta jättäminen ei ole vaihtoehto. Kahvi on paljon muutakin kuin pakollinen aamurutiini. Kuuma musta kahvi herättää kerralla, se on hyvä juoma. Pakastekuivattu? Ei ikinä.

Kerron joitakin parhaimpia menetelmiä keittää kahvia ulkoilmassa. Laiteet ovat kevyitä ja helppo ottaa mukaan retkelle, missä kahvi maistuu aina paremmalle.

Kahvin keitto retkellä

Ei liian kuumaa

Riippumatta minkä menetelmän valitset keittääksesi hyvää kahvia, on tärkeää että vesi ei ole kiehuvaa. Muista tämä.

Aromaatiset, rikkaat öljyt, jotka ovat kahvissa, vapautuvat lämpötilassa, joka on juuri alle kiehumispisteen (96 °C). Mitä kuumempaa vettä ja mitä pidempään kahvi kiehuu, sen enemmän karvaita aineita vapautuu ja kahvisi maistuu kitkerältä.

Jauha kahvisi

Kannettava käsikäyttöinen kahvimylly on myöskin tärkeä. Valmiiksi jauhettu kahvi on jo menettänyt paljon luonnollisesta maustaan. Näin ollen pakkaa mukaasi kahvipapuja.

Jotkut myllyt toimivat pattereilla, mutta toiset ovat varustettu kammella, jotta voit jauhaa pavut käsin. Käsikäyttöinen mylly on se mitä käytän mielummin. Ainoa haittapuoli on, että papujen jauhaminen voi olla työlästä. Käsikäyttöinen mylly on monipuolinen. Sitä voi käyttää pippurimyllynä tai kokonaisille mausteille, joten pakkaa kaksi kappaletta mukaan retkellesi.

Villi Länsi – Cowboy-kahvi

Tässä leiriolosuhteisiin hyvin sopivassa kahvinvalmistusmenetelmässä käytetään perkolaatoria eli pulputuspannua. Valmistustapa sillä on periaatteeltaan sama kuin mokkapannussa, mutta perkolaattorissa suodatus ei tapahdu paineistettuna. Anna kahvin vetäytyä ennen kuin kaadat kuppeihin/kuksiin.

Italia – Espresso

Tämä tapa tuottaa maukkainta kahvia. Jos ostat pienen espressokeittimen, on siinä pääsääntöisesti kolme osaa: 1) pohjaosa, jonka täytät vedellä 2) väliosa, johon täytät hienosti jauhetun kahvin ja 3) yläosa, johon valmis espresso tulee. Juo ja nauti.

Ranska – Pressokahvi

Nyt puhutaan pehmeästa mausta, jossa ei ole kitkeriä aineita ja makuja. Pressokahvi tulee Ranskasta ja siinä on hyvin aromaattinen maku. Se onkin monien kahviasiantuntijoiden suosikki.

Pressopannut eivät ole isoja ja ne on helppo pakata mukaan ja puhdistaa. Muun muassa Primuksella on pressopuristin, joka on suunniteltu ulkoiluun. Ranskalainen pressopannu on ohut kannu eri materiaaleista, mutta se jota nyt kuvailen, on metallista ja filtteri on metallia tai nailonia.

Taas on tärkeää, että vesi ei ole liian kuuma kun kaadat sen kahvin päälle. Anna vetäytyä kuusi minuuttia, sekoita ja työnnä mäntä alas. Kahvisi on valmis.

Gourmet-kahvi – Aeropress

Parasta ehkä käytettäessä Aeropessiä ja ranskalaista pressoa on, että sinulla on täydellinen kontrolli. Voit tehdä kahvisi mieleisessä lämpötilassa ja tehdä siitä vaalean tai tumman, kuten haluat.

Aeropress ”ampuu” kuuman veden ja hienon kahvin filtterin läpi suoraan kuppiisi ilmanpaineen avulla. Aikaa menee alle minuuti. Laite on erittäin kevyt ja itsestäänselvyys repussasi.

Retkeilijän perinteinen pannukahvi

Myös tunnettu nokisena, likaisena, lommoisena kahvipannuna. Sitä voi käyttää trangian päällä tai suoraan leiritulessa. Kaada vesi pannuun ja lisää karkesti jauhettu kahvi kun vesi kiehahtaa. Anna vetäytyä muutama minuutti ennen kuin nautit. Koko prosessi kestää noin kymmenen minuuttia.

Vaikka tämä ei ole ”hienostokahvia”, tunnistetaan se ”alkuperäiseksi oikeaksi ulkoilmakahviksi pohjoismaalaiseen tapaan”. Moni suosii tätä tapaa ulkoilukahviksi – se antaa vahvan ja karun kahvin.

Pannukahvi nuotiolla

Partioaitan Tuokio-nokipannukahvi

Tässä kahvissa maistat rakkauden luontoon. Täyteläisen, tummapaahtoisen kahvin tuoksu kutsuu pysähtymään, ja suklaisen pähkinäinen maku lämmittää kulkijaa. Jälkimaku on hieman marjainen. Partioaitan oma Tuokio -nokipannukahvi on valmistettu 365-klubilaisten toiveiden mukaisesti. Kahvin vastuullisesti tuotetut pavut tulevat Brasiliasta, Kolumbiasta ja Keniasta ja ne paahdetaan Porvoossa. 

Kahvin valmistuksesta vastaa Porvoon Tolkkisissa sijaitseva käsityöläispaahtimo Robert Paulig Roastery, joka on valittu vuonna 2019 Suomen parhaaksi paahtimoksi Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla Helsinki Coffee Festivaleilla. Robert Paulig Roasteryn kahvit paahdetaan täysin kotimaisella biokaasulla sekä paahtimon omien aurinkopaanelien tuottamalla energialla.

Kahvista on olemassa myös Tuokio-suodatinkahvi.

Mausta kahvisi

Jos juot kahvisi mustana, saat lisää tehoa. Mutta jos et häpeä maustaa kahviasi, musta mantelimaito, marja- ja hedelmäesanssit ja esimerkisi makeutettu kondensoitu maito maistuu uskomattoman hyvälle kahvissa, mikäli haluat sen makeaksi. Toinen vaihtoehto on käyttää maitoa veden sijaan. Lopputulos on kermainen ja hyvä.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"