BLOGI, RETKEILY

Nuuksio – Salmen ja Luukin ulkoilualueet

Nuuksion kansallispuiston pohjoispuolella sijaitsevaa Salmen ulkoilualuetta on tituleerattu Nuuksion pohjoiseksi portiksi. Alue sijaitsee Vihdin kunnan alueella ja on kooltaan massiivinen 860 hehtaaria. Matkaa Helsingistä kertyy 35 kilometriä. Salmessa oli jo vuonna 2003 niinkin kova kävijävirta kuin 90 000 kävijää.

Luukki, joka sijaitsee noin 24 km päässä Helsingistä, taasen on hitusen kookkaampi 900 hehtaarin alue, jossa sijaitsee myös 20 hehtaarin edestä liito-oravien metsäalaa. Luukki on vain päiväretkikohde, koska alueella telttailu on kielletty. Luukki sekä vieressä sijaitseva Vaakkoin ulkoilualue on ollut pitkään suuressa suosiossa, ja jo vuonna 2003 näiden alueiden yhteenlaskettu kävijämäärä oli yli 240 000 kävijää vuoden aikana.

Historiaa

Molemmat sekä Luukki että Salmi rakentuvat paikallisten kartanoiden ympärille. Luukin kartanosta löytyy maininta jo vuodelta 1601, joskin nykyinen päärakennus on ollut olemassa vasta vuodesta 1925. Luukin alue on saanut nimensä Luukas Sigfridsonin mukaan, joka asui siellä 1600-luvulla. Myöhemmin  koko aluetta on ruvettu kutsumaan kahdella eri nimellä Luukkaan tai Luukin alue, tästä voi itse päättää kumpaa nimeä haluaa käyttää. Vaikka alue sijaitseekin Espoossa, alueen hallinta on Helsingin kaupungilla. Helsingin kaupunki osti alueen itselleen jo vuonna 1961 kaupunkilaisten virkistysalueeksi.

Salmen alueella löytyy käytöstä poistettu laskettelurinne. Jotkut voivatkin muistaa kyseisen laskettelukeskuksen vain kymmenen vuoden takaa, kun rinteen hissit suljettiin vuonna 2009. Salmen alkuperäinen alue siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen vuonna 1963, jonka jälkeen aluetta on laajennettu maakaupoilla entisestään.

Vuosien saatossa Helsingin kaupunki oli kasvanut 70-luvun loppuun mennessä Nuuksion pohjoisten järviylänköjen omistajaksi, ja nimenomaan virkistyskäyttöön suunnattuna. Ensimmäiset kaupat tehtiin jo 1946 Pirttimäen alueesta, johon tuli vielä Karjakaivo sekä Luukin ja Salmen alueet.

Reitit

Salmen ulkoilualue

 • Tapion taival on noin 10 km pitkä ja sen voi kulkea kahdessa muodossa, kokopitkänä tai lyhyempänä Iso-Parikkaan kohdalta oikaisten. Reitti on helppokulkuinen eikä tarjoile kovinkaan vaikeaa maastoa kuljettavaksi. Reitin varrelta löytyy myös kaksi uimarantaa Iso- ja Pikku-Parikkaan rannoilta.
 • Paavon polku on noin 1,6 km eli hyvin lyhyt lenkki, jonka kiertää reilusti alle tunnissa. Reitti on muodoltaan helppo sekä nopeakulkuinen. Reitin varrelta löytyy erinomainen eväspaikka Lammasniemestä, jonne on mukava pysähtyä pienelle tauolle.
 • Talvisin yllämainitut reitit kuuluvat osana 24 km pituista latupohjaa, jota huolletaan ja pidetään erinomaisessa kunnossa läpi talven.

Luukin ulkoilualue

 • 9 km pituinen reitti lähtee ulkoilualueen parkkipaikalta kiertäen suhteellisen helpossa maastossa.
 • 6 km pituinen reitti jakaa alun pidemmän reitin kanssa. Varsinaisesti reitti ei profiililtaan paljoakaan eroa 9 km reitistä ollen vain lyhyempi.

Pysäköintialueet

Salmen alue

 • Päärakennuksen edessä pääalueella sijaitsevalta kookkaalta parkkialueelta lähtee reitit kiertämään. Tämä parkkialue on maksullinen, joten se kannattaa huomioida saapuessa.

Luukin alue

 • Päärakennuksen edessä sekä golfkentän kupeessa.
 • Kaitalammella Vihdintien läntisellä puolella.
 • Halkolammella Vihdintien itäisellä puolella.

 

Julkinen liikenne

Salmeen pääsee Helsingistä bussilla nro 346 Vanhan Porintien varteen. Tie on sama kuin Vihdintie, mutta Vihdin puolella tien nimi muuttuu Vanhaksi Porintieksi. Sama linja-auto ajaa myös Luukin ohi Vihdintietä pitkin. 346 ei liikennöi tiheästi, joten tarkista aikataulut etukäteen.

Luukkiin ajaa lisäksi myös bussi 345, jolla pääsee myös Vaakkoin Halkolammelle ja Kaitalammelle, myöskin Vihdintien varteen.

Esteettömyys

Luukin ja Salmen ulkoilualueet tarjoavat reitit, joissa pääsee kulkemaan esteettömästi. Pyörätuolilla kulkevan kannattaa huomioida, että reitillä on hieman mäkiä, mutta juurakkoa ja vaikeakulkuisia reittejä löytyy hyvin vähän.

Tauko ja tulipaikat

Luukin alueella on yhteensä 7 keittokatosta sekä 1 avonainen tulentekopaikka, muutoin on huomattava että tulenteko muilla alueilla on kielletty. Luukin kartanon pihalla telttailu on kielletty vuodesta 2011 lähtien.

Salmen alueelta löytyy 3 keittokatosta sekä 2 tulentekopaikkaa, huomattavaa että täälläkin tulenteko muualla kuin merkityillä paikoilla on kielletty.

Halkolampi 1 (tietä lähempi)

Etäisyys parkkipaikalta: n. 600 m
Julkinen liikenne: Tulee Vihdintien varteen, parin sadan metrin kävely tietä pitkin parkkipaikalle
Varaustulipaikka: Ei
Maisemakuvaus: Lammenrannalla, uimaranta samassa käytössä
Polttopuut: Kyllä, pitkiä puita. Paikalla retkipaikkakirves eli nuija ja halkomateline

Halkolampi keittokatos kartta

Halkolampi keittokatos

Halkolampi 2 (taaempi)

Etäisyys parkkipaikalta: n. 2,5 km
Julkinen liikenne: Tulee Vihdintien varteen, parin sadan metrin kävely tietä pitkin parkkipaikalle
Varaustulipaikka: Ei
Maisemakuvaus: Lammenrannalla, uimaranta samassa käytössä
Polttopuut: Kyllä, pitkiä puita. Paikalla retkipaikkakirves eli nuija ja halkomateline.

Halkolampi keittokatos karttaHalkolampi keittokatos

Kaitalampi 1 (lähempi tietä)

Etäisyys parkkipaikalta: n. 500 m
Julkinen liikenne: Tulee vihdintien varteen
Varaustulipaikka: Ei
Maisemakuvaus: Lammenrannalla, uimaranta samassa käytössä
Polttopuut: Kyllä, pitkiä puita. Paikalla retkipaikkakirves eli nuija ja halkomateline

KAitalampi keittokatos kartta

KAitalampi keittokatos

Kaitalampi 2 (taaempi)

Etäisyys parkkipaikalta: n. 1,3 km
Julkinen liikenne: Tulee Vihdintien varteen
Varaustulipaikka: Ei
Maisemakuvaus: Lammenrannalla, uimaranta samassa käytössä
Polttopuut: Kyllä, pitkiä puita. Paikalla retkipaikkakirves eli nuija ja halkomateline

KAitalampi keittokatos kartta Kaitalampi keittokatos

Lammasniemi

Etäisyys parkkipaikalta: n.  900 m
Julkinen liikenne: Tulee Vihdintien varteen
Varaustulipaikka: Ei
Maisemakuvaus: Lahdenpoukamassa, juomavettä saatavilla helposti
Polttopuut: Kyllä, valmiina vaatii sahauksen

Lammasniemi keittokatos kartta

Lammasniemi keittokatos

Palvelut

Luukin alue

 • Camping-alueella 48 paikkaa matkailuvaunuille. Alueelta löytyy pesu- ja pyykinpesutilat. Aluetta voi käyttää campingiin myös talvisin.
 • Alueelta löytyy myös sauna, jonka voi vuokrata kysymällä kartanosta ohjeita.
 • Kaitalammen kupeesta löytyy myös golfkenttä, mikäli haluaa haastaa kaverinsa ulkoillen vanhan perinteisen pelin äärellä.
 • Alueella on myös mahdollisuus kalastukseen, lupia alueelle myy Shell Lahnus matkan varrella Helsingistä pohjoiseen. Mm. Kaitalammen sekä Halkolammen alueelta voi pyytää mm. kirjolohta sekä muuta jalokalaa.

Salmen alue

 • Kuten Luukissa myös Salmen alueella on mahdollista majoittua matkailuvaunulla, alueelta löytyy 95 kausipaikkaa sähköllä varustettuna sekä alueella yleisesti käytössä olevat pesutilat.
 • Saunomismahdollisuus sekä uimaranta saunan kupeessa tarjoavat ulkoilupäivän päätteeksi hienon mahdollisuuden rentoutua luonnonhelmassa.
 • Takkatupa, joka sijaitsee parkkialueella, on auki päivittäin klo 10-14 tarjoten palveluitaan, takkatupaa ei voi erikseen varata itselleen.
 • Salmen alueella voi kalastaa Salmijärvellä, Poikkupuolisella sekä niin Iso-Parikkaalla kuin Vähä-Parikkaallakin. Alueella on luonnonvarainen kalakanta.
 • Kiintorastiverkosto soveltuu sekä retkeilysuunnistukseen että kilpasuunnistajien harjoitteluun

Varusteet mukaan päiväretkelle

Jalkineet:

Reppu:

Puukko ja tulus:

Ruoanlaittoon:

Muuta:

Katso lisää pakkausvinkkejä päiväretkelle sivuiltamme.

lähiretkeily

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkeily"