BLOGI, RETKEILY

Nuuksion kansallispuisto – Haukkalammen, Haltian ja Kattilan alueet

Nuuksion kansallispuisto kattaa suuren erämaisen alueen, aivan Helsingin vieressä. Kooltaan se on 53 neliökilometriä, josta 23,8 neliökilometriä on Espoon puolella ja muutoin alue on Vihdin ja Kirkkonummen puolella.

Alueen hallinta on Metsähallituksella ja vuoden 2018 kävijämäärä oli huikeat 373 000 kävijää, tehden siitä kävijämäärältään kolmanneksi suosituimman kansallispuiston. Suomenkielinen Nuuksio-nimi on vuonna 1930 erään kansakoulun suomen kielen opettajan keksimä alkuperäisestä ruotsinkielisestä Noux-nimestä. Alue on tiettävästi saanut nimensä jo 1500-luvulla kylännimestä.

Nuuksion tunnuseläin on liito-orava ja alueella onkin liito-oravan lisäksi paljon uhanalaisia lajeja niin eläimissä kuin kasvistossa. Viime vuosina Nuuksio on niittänyt mainetta varsinkin ulkomailta tulevien ihmisten osalta, joten on hyvin yleistä, että maastossa törmää Suomen ulkopuolelta tulleisiin ihmisiin, jotka ovat tulleet ihailemaan kaunista ja hiljaista luontoa.

Historiaa

Nuuksio sai kansallispuistostatuksen vuonna 1994 pitkälti partiolaisten ansiosta, jotka olivat Nuuksion eri alueita vuosien saatossa käyttäneet. Puiston alueella tiedetään liikkuneen jo kivikauden aikaan, mutta koskaan alue ei ole päätynyt varsinaiseksi asutusalueeksi tuolloin. Myöhemmällä rautakaudella paikka onkin toiminut viljelysmaana, mutta silti alue on toiminut erityisen tärkeänä eränkäynnin eli kalastuksen sekä metsästyksen alueena. Kävihän myöhemmällä ajalla Presidentti Kekkonenkin aikanaan ennen kansallispuistostatusta metsästämässä hirviä alueella.

Reitit

Lyhyet päiväretket:

 • Punarinnankierros on 2 km pitkä helppokulkuinen rengasreitti, joka lähtee Haukkalammelta liikkeelle ja kiertää Mustalammen telttailualueen kautta. Kierroksen kesto on noin 1 tunti.
 • Takalan polku on 1,5 km suuntaansa ja vie Takalan laavulle, joka on erinomainen yöpymislaavu. Reitti lähtee Kattilasta liikkeelle, josta löytyy myös merkatut parkkipaikat.
 • Nahkiaispolulla on ennallistaminen käynnissä ja aluetta palautetaan luonnontilaan. Reitti on noin 2 km pitkä ja kulkuun kannatta varata noin 40 minuuttia aikaa. Reitille pääsee lähtemään Haukkalammelta.
 • Kaarniaispolku on suunniteltu lähtökohtaisesti koululaisille, mutta se sopii hyvin kaikille ulkoilijoillekin. Reitti on 2,7 km pitkä rengasreitti ja sen kulkee noin 1 tunnissa läpi. Pysäköintialue polulle löytyy Soidentaantien päässä Veikkolassa.

Pidemmät päiväretket:

 • Haukankierros on 4 km pitkä, hieman haastavampi rengasreitti, joka sisältää jo hieman korkeuseroja. Reitti lähtee Haukkalammelta ja sen kiertää noin 2 tunnin aikana Mustalammen kautta.
 • Klassarinkierros on korkeuseroiltaan hieman haasteellisempi 3,9 km pitkä rengasreitti, joka kulkee Saarilammen telttailualueen läheisyydessä. Reitti lähtee Valklammelta Vihdin puolelta.
 • Yhdysreitti Haukkalampi-Haltia reitti on suuntaansa 4,6 km ja loistavana lähtöpisteenä toimii Haltian luontokeskus, josta voi hakea eväät sekä tietoa Nuuksiosta ennen tai jälkeen maastoon lähtemisen ohessa. Reitti lähtee aivan Haltian kupeesta ja sisältää hieman mäkiä kulkuaika suuntaansa on noin 2 tuntia.
 • Korpinkierros onkin jo hieman pidempi n. 7 km pitkä rengasreitti, jossa onkin jo enemmän korkeuseroa. Erinomainen päivälenkki taukopaikkoineen ja maisemineen. Reitti lähtee Haukkalammelta. Kierroksen kulkee reippaasti lenkkeilymielellä parissa tunnissa, mutta rennonkepeällä vauhdilla voi reitillä kulkea vaikka koko päivän. Reitillä on useampikin telttailualue, jos haluaa jäädä yöksi.

Yön yli retket:

 • Nuuksion läpikulkureitti on noin 14 km pitkä. Reitti alkaa Siikaniemestä ja kulkee aina Salmen ulkoilualueelle asti, koukaten Haukkalammen, Kattilan sekä Högbackan kautta.
 • Reitti 2000 on Helsingin Laaksosta lähtevä 110 km pitkä vaellusreitti, joka nivoo kasaan oikeastaan Nuuksion lähialueen kaikki kohteet. Pääkaupunkiseudun ”se” vaellusreitti, jolla on mittaa jo useamman päivän reissulle.

Pysäköintialueet

Pysäköintialueella on otettava huomioon pysäköinninrajoitukset. Pysäköinti on sallittua vain merkityille paikoille. Esimerkiksi Haukkalammentiellä pysäköinti tien varteen on kiellettyä ja siitä saa pysäköintivirhemaksun, mikäli ei pysäköi merkatulle alueelle. Myös yksityisten maanomistajien alueita täytyy kunnioittaa.

Ajankohtaisen tilanteen näkee hyvin parkkihaukka.fi -sivulta. Sieltä voi katsoa myös julkisen liikenteen reitit.

 • Haukkalampi, Haukkalammentie 32, Espoo
 • Kattila, Kattilantie 424, Vihti
 • Högbacka, Kattilantie 31, Espoo
 • Siikaniemi, Kolmoislammenranta, Espoo
 • Luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo

Julkinen liikenne

 • Espoon Keskuksesta kulkee bussi numero 245, joka vie aina Kattilaan perille asti. Talvisin päätepysäkki on Nuuksionpäässä. Kulkuyhteydet Itä- ja pohjoisosaan ovat tältä osin hyvät.
 • Haukkalammelle kävelymatka bussipysäkiltä on noin 2 km, joten sinnekin on lyhyt matka.
 • Eteläosaan Siikarantaan sekä Siikaniemeen pääsee Leppävaarasta bussilla numero 238 sekä Espoon keskuksesta bussilla numero 242.

Esteettömyys

Haukkalammen ja Kattilan alueilla pääsee liikkumaan esteettömästi laajasti, joskin rengasreiteillä ei pääse liikkumaan. Haukkalammen alueella pääsee useille tulipaikoille myöskin pyörätuolilla.

Tauko ja tulipaikat

 • Haukanholman tulipaikka on erittäin lähellä, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Haukkalammen parkkipaikalta. Paikan päältä löytyy 3 tulipaikkaa lähekkäin sekä halkomaja, josta löytyy työvälineet puiden pilkkomiseen.
 • Mustalammen tulipaikat, joita on kaksi, löytyvät noin 500 metrin päässä Haukkalammen parkkipaikalta, samoin paikalla on myös polttopuut saatavilla. Toinen tulipaikoista on katettu.
 • Holma-Saarijärven kahdelle tulipaikalle, joista toinen on saaressa sekä toinen on länsirannalla, matkaa kertyy Haukkalammelta noin 2 kilometriä Korpinkierrosta pitkin.
 • Iso-Holmaan matkaa kertyy noin 2 kilometriä pieniä polkuja myöten Haukkalammen parkkipaikalta, paikan päällä löytyy kaksi huollettua tulipaikkaa.
 • Kolmoislammen varaustulipaikka sijaitsee Korpinkierroksen varrella, tulipaikan pystyy varaamaan omaan käyttöön luontokeskus Haltian kautta.

Alueen palvelut:

Natura Viva tarjoaa alueella vuokrauspalvelua, josta löytyy mm. kanootteja, SUP-lautoja Haukkalammella sekä fatbike-vuokrausta. Haukkalammella he pitävät myös kahvilaa auki, samoin saunomismahdollisuus on saatavilla Haukkalammella. Natura Vivalta pystyy myös tilaamaan ohjattuja retkiä alueelle sekä heiltä voi vuokrata käyttönsä kahta eräkämppää Oravankoloa sekä Tikankoloa. Käy katsomassa tarjontaa lisää heidän sivuiltaan www.naturaviva.fi

Greenwindow Oy tarjoaa palvelujaan Kattilan alueella. Kaitalammen rannasta löytyy saunomismahdollisuuksia, jopa savusauna on siellä saatavilla. Heiltä löytyy myös vuokrattava kota sekä torppa, jossa voi järjestää tapahtuman jopa 35 hengelle. Alueelta löytyy myös poikkeuksellinen funkkisrakennus, josta voi vuokrata majoituspalveluja. Tiedot löytyvät osoitteesta www.greenwindow.fi

Luontokeskus Haltia tarjoaa poikkeuksellisen upean näkymän kokonaisvaltaisesti Suomen luontoon näyttelyiden sekä mahtavan atmosfäärin ansiosta. Paikan päältä löytyy myös upea ravintola, joka tarjoilee metsän antimista valmistettua ruokaa. https://www.haltia.com/fi/

Varusteet mukaan päiväretkelle

Reppuun mukaan

Katso lisää pakkausvinkkejä päiväretkelle sivuiltamme.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkeily"