Riippumatto puuhun, tarppi suojaamaan sateelta ja vaellusvaatteet kuivumaan, mm. nämä ovat tilanteita, jolloin tarvitaan näppärää ja helppoa solmua. Retkeilijä pärjää hyvin, kun opettelee muutaman hyvän solmun. Pari kun opettelee tämän lisäksi, niin olet jo varsinainen solmumestari!
Solmuja on paljon ja käsissäni oleva solmukirja opastaa tekemään yli 50 solmua. Jokainen solmu on varmasti sellaisenaan toimiva, mutta onneksi niitä kaikkia ei tarvitse erikseen harjoitella. Kourallisella tunnetuimpia solmuja pärjää lähes kaikissa tilanteissa. Opettele 16 hyödyllistä solmua -kirjassa tulee myös solmunaru mukana. Näitä samoja toimivia solmuja ihminen on käyttänyt jo kivikaudella.
Retkeilijän yleisimmät solmut
Päätesolmu narun päähän.
Päätesolmu eli umpisolmu.
Päätesolmu on varmasti kaikkein tunnetuin ja käytetyin solmu. Päätesolmu sopii hyvin köyden tai narun päähän. Päätesolmu tekee päästä paksumman. Päätesolmu tunnetaan myös tuttavallisesti nimellä umpisolmu.
Ulkosorkka kiinnittämiseen.
Ulkosorkka on jämäkkä solmu, joka pitää riippumaton tukevasti puussa kiinni.
Riippumaton kiinnittäminen puuhun onnistuu hyvin mm. ulkosorkalla, joka on helppo solmu sitoa ja avata. Samalla solmulla saa ripustettua tarpin riippumaton päälle sekä tarvittaessa pyykkinarun. Ulkosorkan lisäksi samaan käyttöön soveltuu myös varmistettu ulkosorkka.
Siansorkka kaiteeseen/puuhun kiinnitykseen tai pujoksen päättelemiseen.
Siansorkka on erittäin nopea ja monikäyttöinen solmu.
Melontaretkellä kanootti on syytä sitoa puuhun kiinni. Tähän soveltuu hyvin mm. siansorkka eli kaksoispolvi, joka on helppo, nopea ja luja solmu.
Jalussolmu ja merimiessolmu köysien liittämiseen.
Jalussolmu on pitävämpi kuin merimiessolmu. Merimiessolmu pikkukuvassa.
Kahden köyden liittämiseksi toisiinsa voidaan käyttää mm. merimiessolmua. Merimiessolmu on niinikään helppo sitoa ja avata. Mikäli köydet halutaan lujasti kiinni toisiinsa, voi merimiessolmun sijaan käyttää jalussolmua. Jalussolmu sopii kuitenkin vain kahdelle samanlaiselle köydelle.
Paalusolmu ripustuksiin ja kiinnityksiin.
Paalusolmulla voi ankkuroitua esim. kiveen tai kantoon.
Lisäksi perussolmuihin lukeutuu hyvin monipuolinen paalusolmu, joka toimii erilaisissa ripustuksissa ja kiinnityksissä. Paalusolmun heikkous on sen mahdollinen löystyminen.
Muita hyödyllisiä solmuja
Kahdeksikko ja tuplakasi ripustukseen.
Pujotettavaan kahdeksikkosilmukkaan voi kiinnittää esim. rinkan.
Muita solmuja, joita voisi retkeilyyn harjoitella ovat mm. monipuolinen kahdeksikko ja tuplakasi. Tuplakasista on useita erilaisia variaatioita, joista yksi on Pujotettava kahdeksikkosilmukka. Pujotettava kahdeksikkosilmukka sopii esimerkiksi repun tai rinkan laskemiseen jyrkännettä alas.
Prusik kitkasolmu kiipeilyyn tai vesistönylitykseen.
Prusik-solmu liikkuu köydessä, joten sopii hyvin turvaksi veden ylitykseen.
Hyödyllinen on myös köyden avulla vesistön ylityksessä apuna käytettävä prusik. Prusiksolmu on paljon kiipeilyssä käytetty kitkasolmu, joka mahdollistaa kiinnittymisen suoraan köyteen köydellä tai narulla. Solmu on nimetty itävaltalaisen tohtori Karl Prusikin mukaan.
Turuoise Turtle kengännauhojen sitomiseen.
Turquoise Turtle -solmu.
Turquoise Turtle -solmu sidotaan kahdella lenkillä. Toisessa ja kolmannessa kuvassa näytetään kuinka helposti pitävän nauhoituksen saa avattua.
Kaikkien retkeilijöiden solmujen solmu on solmu, jolla vaelluskenkien nauhat saa pysymään varmasti kiinni. Tämä solmu tunnetaan nimellä Turquoise Turtle.
Köysien ja narujen käsittely
Köysiä kannattaa säilyttää tiiviinä vyyhtinä, jotteivat ne pääsisi menemään solmuun omia aikojaan. Köysien päälle ei kannata astua, jotta hiekkaa ei pääsisi köyden ytimeen. Hiekka voi kuluttaa köyttä salakavalasti, jolloin köysi voi pettää jopa yllättäen. Köysiä voi pestä käsin käden lämpöisellä vedellä. Köyttä voi kevyesti pestä harjalla.
Köyden tai narun päät kannattaa polttaa umpeen. Lämmitettyä päätä voi tarvittaessa muotoilla sormilla.
Kun synteettinen köysi tai naru on katkaistu, on hyvä polttaa pää umpeen, ettei se ala purkaantumaan. Luonnonmateriaaleista valmistetuille köysille ja naruille pään sulkemiseen sopii mm. tätä varten suunniteltu teippi.
Opettelemalla nämä yllä mainitut solmut, pärjäät varmasti suurimmassa osassa tilanteita, joissa solmujen tekeminen helpottaa tai turvaa retkeäsi. Solmujen teko kuuluu retkeilyn perustaitoihin. Toivottavasti sait tästä kipinän sitoa pari napakkaa solmua!