BLOGI, TALVIRETKEILY, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Osprey Levity 45 rinkka testissä

Haimme Facebookissa testaajaa Ospreyn uudelle Levity-sarjan rinkoille, ja saimmekin runsaasti innokkaita hakijoita. Markus Aspegrenin Kuopiosta testasi rinkkaa reilun kuukauden ajan ja tässä on hänen “loppuraporttinsa” muuttamattomana. Katso Markuksen ensifiilikset Facebook-päivityksestä »

Olen elänyt ulkoilmaelämää koko elämäni. Tavalla tai toisella. Koko lapsuuteni kesät vietimme veneillen pitkin Suomen kauniita järvimaisemia. Lapsena tuli siis seikkailtua paljon pitkin saarien metsiä ja istuttua iltoja nuotioiden äärellä. Opin käsittelemään puukkoa ja tekemään tulet nuotioon jo pikkuisena poikana. Olin myös joitakin vuosia partiolainen, Järvisissi.

Aikuisena olen löytänyt ulkoilun ja retkeilyn uudelleen elämääni. Nautin ulkoilmasta monella eri tavalla. Retkeilen, pyöräilen, uin avovedessä, juoksen, kävelen ja seikkailen. Joskus vaan fiilistelen ulkoilmassa ilman sen kummempaa syytä. En tiedä mitään niin palauttavaa voimaa, kuin metsässä käymisen. Vapaa-aikani meneekin joko urheillessa, retkeillessä tai seuraavaa retkeä suunnitellessa tai uusia varusteita haaveillessa.

Rinkan ensivaikutelmat

Ensimmäisen rinkan sain yli kymmenen vuotta sitten työharjoittelupaikastani kiitoksena työstäni. Sain valita silloin itselleni rinkan lähellä sijaitsevasta urheilukaupasta. En tiennyt rinkoista mitään ja menin valinnassani pahasti metsään (en sillä mukavalla seikkailevalla tavalla). Rinkka ei istunut selkääni, ei ollut tukeva eikä kovin monipuolinen. Sen käyttö jäi todella vähäiseksi. Toisen rinkkani ostin vasta noin vuosi sitten. Siihen rinkkaan olen erittäin tyytyväinen. Kyseessä on Ospreyn Xenith 75. Rinkka on hyvin kuormaa kestävä, istuu selkääni hyvin ja on täynnä nerokkaita ratkaisuja. Omistan myös kaksi Ospreyn reppua, joita käytän paljon maastopyöräillessä ja pienemmillä retkillä. Olen ollut niihinkin enemmän kuin tyytyväinen. Siksi odotukset Ospreyn ultrakevyestä Levitystä olivatkin korkealla.

Ensivaikutelma Levitystä käsissäni oli “Miten tämä voi olla näin kevyt?”. Materiaali tuntuu mielestäni melko samalta kuin Ospreyn pakkauspussien ultrakevyt kangas – hieman vettä hylkivältä, kevyeltä ja ohuelta. Kun rinkan nosti selkään tyhjänä, sen olemassaoloa ei juuri huomannut. Rinkasta löytyi heti muistakin Ospreyn repuista ja rinkoista tuttuja ominaisuuksia, kuten rintaremmin soljessa oleva hätäpilli ja juomarakolle oma kotelo ja läpivienti. Selkäosan päällä on verkko, joka on irti rinkan pinnasta, joten hengittävyys vaikuttaa hyvältä. Rinkka vaikuttaa siltä, että sitä pitää päästä testaamaan pian!

Levityn selkäosan verkko.

 

Levity käytössä

Osprey Levitya on kahdessa eri koossa – 45 ja 65 litraisena. Valitsin itselleni 45 litraisen, koska halusin tämän rinkan nimenomaan kevytretkeilyyn. Sellaiseen retkeilyyn, jossa voin liikkua enemmän ja kantaa vähemmän. Valinta osoittautui nappiin. Ensimmäisen kerran testasin rinkkaa pienellä retkellä Kallavedelle. Pakkasin rinkkaan sen, mitä tarvitsisin yhden yön reissuun, vaikka olenkin menossa vain keittämään teetä lähisaareen. Yllätyin kuinka paljon tuohon 45 litraan mahtuikaan. Sinne meni kaikki mitä tarvitsin ja tilaakin jäi.

Pakkaamiseen kannattaa silti käyttää järkeä. Rinkka on selkeästi tarkoitettu kevyelle kuormalle ja pakkausosan muotoilu on aluksi hieman jännä. Se on muodoltaan jotain pisaran ja banaanin väliltä. Jos keskiosaan pakkaa jotain kovaa, niin se alkaa painamaan selkää, koska keskellä selkää menee ohut poikkituki.

Kävellessäni kevätjäällä, joka upotti jokaisella askeleella, en juurikaan huomannut rinkkaa selässäni. Rinkka on oikeasti todella kevyt ja miellyttävä kantaa. Pystyin tarpomaan huoletta upottavassa maastossa ja kiipeämään saaren kallioita pitkin sopivaan paikkaan nauttimaan auringosta ja kuumasta juomasta. Minulle tuli heti mieleen, että minä ja tämä rinkka tullaan olemaan hyviä ystäviä.

Levityn ominaisuudet

Jos vertaan Levitya Xentihiin, niin ensimmäinen ero on tietysti paino. Levity painaa ainoastaan 830 g ja Xenith lähes 2,5 kg. Levityn kantojärjestelmä on heppoisempi, mutta silti yllättävän tukeva. Kangas on ohuempaa ja rinkan soljet todella pieniä. Vaikka soljet ovat pieniä ja itse olen melko suuri kätinen, niin solkien käsittely on yllättävän helppoa. Kangas Levityssa vaikuttaa pelottavan ohuelta, joten sitä kannattaa varoa oksaisessa maastossa.

Kiristyssoljet ja remmit ovat ohuita – rinkassa on säästetty painossa jokaisessa mahdollisessa asiassa.

 

Rinkka istuu L-koossa selkääni aivan täydellisesti. Olen 186 cm pitkä ja koko on passeli. Rinkan keveys yllättää ihan joka kerta. Keveydestä huolimatta olkahihnat on paksuhkot ja pehmeät. Rinkan muoto tekee siitä omaan selkääni todella hyvin istuvan paketin. Levityssa on oma tasku juomarakolle ja läpivienti sen letkulle. Oma kolmen litran juomarakko ei meinannut mennä taskuun edes puolittain täytenä kuin kovasti sullomalla. Veikkaan että rakon käyttäminen tämän rinkan kanssa tulee jäämään vähäiseksi. Rinkan edessä ja sivuissa on “kengurutasku”, johon menee hyvin muutama juomapullo. Etutasku ei ole yhtä samanlaista joustavaa verkkomateriaalia kuin esim. Xenithissä, mutta sinne mahtuu paljon tavaraa.

Läpivienti juomaletkulle.

 

Tasku juomapullolle.

 

Viikonloppureissu Hossaan ja rinkan tulikoe

Kuva: Tommi Prami

 

Lähdin elämäni ensimmäistä, mutta en varmasti viimeistä, kertaa tutustumaan Hossan kansallispuistoon. Reissuun saatiin ystäväni kautta oppaaksi alueen erittäin hyvin tunteva Eetu, joka pitää Vlogia “Eetun völjyssä”.

Hiihtoretkemme Hossassa starttasi lauantaiaamuna. Olin pakannut rinkkaani tavarat, ruoat ja juomat kahden päivän tarpeisiin. Majoitetta en tarvinnut mukaan, sillä olimme päättäneet nukkua autiotuvassa ja niitä olisi reittimme lähistöllä muutamakin kappale, joten yöpaikka olisi melko varma.

Rinkalle tuli painoa noin 6,5 kg sisältäen pari litraa juomista ja muutaman päivän ruoat. Ilman ruokaa ja juomaa paino oli alle 4,5 kg, joka hieman jopa nauratti. Minä ja ystäväni olimme liikenteessä OAC Kar -liukulumikengillä ja Eetu taas metsäsuksilla, joka olisi ollut varmasti parempi valinta tälle retkelle, sillä lumi oli todella upottavaa ryyniä.

Keli suosi meitä ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Lämpötilakin nousi plussan puolelle. Hyvät olosuhteet testata rinkkaa ja nauttia keväästä. Hiihdimme autolta Lavajärven autiotuvalle, jonne kaverini jätti omat ahkionsa ja tavaransa. Itse en tässä vaiheessa rinkastani luopunut. Mukanani oli myös meidän ruoanlaittovälineet lounasta varten, sekä teetä ja kahvia tauolle.

Levity nojaamassa Lavajärven autiotupaa vasten.

 

Jatkoimme pienen tauon jälkeen hiihtämistä aivan uskomattoman upeassa kelissä ja maisemissa kohti Joukovirran laavua. Hanki upotti, mutta onneksi pääsimme hiihtämään ison osan matkasta moottorikelkan urassa. Matkalla emme nähneet yhtään ihmistä tai muutakaan luonnon elävää. Joukovirran laavulla keitin kaikille vettä retkiruokiin ja teehen sekä kahviin. Kuivattelin samalla kastuneita sukkiani auringon paisteessa. Totesin laavulla ääneen, että en ole edes muistanut, että selässäni on ollut rinkka. Tämä kiteyttää aika hyvin sen, miten mukava tätä rinkkaa on kantaa.

Joukovirran laavulla.

 

Kun vatsat oli täynnä ruokaa ja olimme huilailleet hetken, niin hiihdimme takaisin Lavajärven autiotuvalle. Illan aikana saimme tuvan lämpimäksi ja paistoimme pihalla lettuja nuotion äärellä. Eetulta saimme paljon tietoa paikallishistoriasta, joka on aina mukavaa kuultavaa. Yö meni hyvin nukkuen autiotuvan laverilla ja aamupalan jälkeen hiihtelimme takaisin autolle. Retki oli  kaikinpuolin onnistunut!

Kuva: Tommi Prami

 

Yhteenveto rinkasta

Rakastan tätä rinkkaa. En voi oikein sanoa siitä kovin pahaa. Miinuksiakin on ja listaan ne alempana, mutta plussat vie siitä voiton. Rinkka istuu selkääni todella hyvin, se on kevyt ja mikä tärkeintä – sen olemassaoloa ei huomaa.

Levitya en suosittele raskaan kuorman kantamiseen. Se on selkeästi ultralight -rinkka ja sen myötä sisällönkin tulee olla kevyempää. Tämä rinkka palvelee varmasti paremmin kolmen vuodenajan käytössä, kuin talvisin. Silloin kun voi keventää turvallisuudesta tinkimättä.

Asiat joita kaipaisin Levityyn ovat hieman leveämpi kannen taskun suuaukko, sisätilan jakaminen kahteen osaan sekä hihnat rinkan alaosaan, johon voisi sitoa esim. telttapatjan.

Tulen varmasti ottamaan rinkan mukaani tuleviin seikkailuihin useinkin. Majoittuessani riippumatossa, laavussa tai autiotuvassa, sekä päiväretkille. Rinkka pääsee myös vielä testiin tulevana kesänä Lofooteilla kiivettäessä vuorille ihastelemaan keskiyön aurinkoa.

Plussat:
+ Keveys
+ Istuvuus
+ Kantojärjestelmä
+ Laatu

Miinukset:
– Sisätilaa ei saa jaettua kahteen osastoon
– Kannessa olevan taskun suuaukon kapeus
– ”Irtohihnat” puuttuu

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talviretkeily, Tuotetestit ja -vinkit"