Pohdiskelen sanan piknik alkuperää; mistä sana juontuu? Samalla mietin, miten valmistella piknik-kori tai –reppu, kun tarkoituksena on tarjota ystäville gourmet-ruokaa luonnon helmassa.

Sana piknik juontaa juurensa ranskan sanasta pique-nique. ”Pique” tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin ”poimia” ja ”nique” ”jotakin pientä”. Entisaikaan etikettisäännöt olivat tiukempia ja niitä noudatettiin tarkemmin kuin nykyään. Piknik oli yksinkertaisesti tapa paeta tylsiä illallisrutiineja. Etikettisäännöt pätivät, tarjoiltiinpa piknik sitten puun tai kattokruunun alla. Mutta niin silloin kuten nytkin, piknik tarjosi hieman vapauksia arkipäivän pukeutumiskoodeihin ja ehkä tylsiinkiin aterioihin. Eräretket ovat minulle tietynlaisia piknikkejä, joissa ruoalla ja juomalla on tärkeä merkitys, mikä lienee jo käynytkin ilmi lukijoilleni.

Kotona etukäteen valmistettu couscous on erinomainen piknik-ateria.

Kotona etukäteen valmistettu couscous on erinomainen piknik-ateria.

Ota mukaan piknik-koriin tai –reppuun joko muoviset tai posliiniset aterimet, lasit ja lautaset. Kauppojen valikoimissa on tarjolla hienoja, valmiita piknik-koreja ja –laukkuja kaikkine tykötarpeineen viinilaseja myöten. Paperimukit ja –lautaset ovat hieman ankeita, ja niistä syöminen ja juominen hankalaa, mutta erityisesti ympäristösyistä ne on syytä jättää kaupan hyllylle.

Eväsretkellä kori on syytä suoja epätoivotuilta vierailta, kuten eläimiltä. Karhujen tai jopa hyönteisten hyökkäys voi saada tuhoisaa jälkeä aikaan. Mikäli grillaat, tee se itse tekemäsi nuotion hiilloksella. Kertakäyttögrillit haisevat ja savuttavat, ja sytytysnesteen maku tarttuu helposti ruokaan. Ja ennen kaikkea kertakäyttögrillit ovat epäekologisia.

Piknikillä käytettävien välineiden on oltava puhtaita. Välineiden puhdistaminen viltin ääressä juuri ennen ehkä romanttistakin ateriaa on varma ilonpilaaja. Kata astiat viltille kauniisti, tai ota mukaasi piknik-pöydälle asetettava  pöytäliina. Hieno pöytäliina voi tehdä ihmeitä vanhimmankin retkipöydän päällä! Pakkaa mukaasi voileipiä, salaattia, leikkeleitä, hedelmiä, leivonnaisia ja lämmintä tai kylmää juotavaa.

Sitten vain syö, juo ja nauti!

Kesäinen saaristo on idyllinen piknik-paikka.

Kesäinen saaristo on idyllinen piknik-paikka.

Saariston kallio

Piknikille saariston kallioilla kannattaa mukaan ottaa retkituolit. Kalliossa on usein myös valmiita luonnon muokkaamia penkkejä, tällöin istuinalustan kanssa jaksaa pitkäkin piknikin.

Valmistaudu piknikille

Katso lisää vinkkejä ja piknikiin sopivia tuotteita verkkokaupassamme. Valmistaudu piknikille »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"