BLOGI, RETKIRUOKAILU

Rösti, tuhtia retkiruokaa

Röstin alkuperä on Sveitsissä.  Tämä ei ole mitenkään yllättävää, sillä usein yhteys ruoan ja maan maiseman välillä on melko suora. Sveitsin maisemaa hallitsevat Alpit, jotka ovat vaikeakulkuisia ja Alpeilla liikkumiseen kuluu valtavasti energiaa. Tässä astuu rösti peliin: röstissä on tuhdisti energiaa, se on siis täydellistä retkiruokaa!

Sveitsissä on jopa röstiravintoloita, joissa tarjoillaan vain röstiä. No, ei sentään vain röstiä, ravintoloissa voi tilata myös salaattia, bratwurstia, kinkkua tai omenasosetta röstin lisukkeeksi, ihan samalla tavalla kuin sinäkin voit tehdä röstiä eräretkellä valmistaessasi. Röstiä voidaan tarjoilla esimerkiksi lihan, kalan tai kasvisten kanssa.

Röstin valmistukseen tarvitset raastinraudan, paistinpannun ja paistinlastan.

Röstin perusresepti

  • 1 kg perunoita, jauhoinen lajike
  • 50 g voita
  • Suolaa

Keitä perunat kuorineen kunnes ne ovat kypsiä. Kaada keitinvesi pois ja jätä perunat siivilään vähintään puolen päivän ajaksi. Voit sillä välin käydä melomassa, vaeltamassa, tai mitä ulkoilma-aktiviteetteja mieleesi juolahtaakaan harjoittaa.

Kuori perunat ja raasta ne raastimen karkealla terällä.

Sulata voi paksupohjaisella, mielellään valurautaisella paistinpannulla. Lisää pannulle raastetut perunat, ja lisää suolaa makusi mukaan. Muotoile perunaraastemassasta paistinlastan avulla ohuita pihvejä. Paista miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Painele pihvejä lastalla niin että niistä tulee tiiviitä. Tarkista välillä, etteivät pihvit pala pannuun kiinni.

Rösti on valmis, kun pihvin alapuoli on kullanruskea.

Aseta lautanen tai puinen leikkuulauta paistinpannun päälle ja käännä pannua niin, että rösti asettuu lautaselle alapuoli ylöspäin. Voit halutessasi paistaa röstin molemmin puolin.

Juustoisten röstiperunoiden resepti

Röstiperunoiden sekaan voi lisätä esimerkiksi pekonia, sipulia, juustoa, sieniä tai kalaa.

Sipulisten röstiperunoiden resepti

Andersin rösti

Paista pieniä pekonikuutioita voissa, lisää pannulle perunaraasteseos. Sekoita hyvin pekonit ja perunaraasteseos, muotoile pihvit ja paista perusohjeen mukaan.

Retkirösti

Paista pekonikuutioita ja hienonnettua sipulia (1 sipuli/1 kg perunoita) voissa, lisää perunaraasteseos. Sekoita ainekset hyvin, muotoile röstipihvit ja paista perusohjeen mukaan.

Juustorösti

Sekoita perunaraasteen joukkoon pieniä Emmental- tai Gruyère-juustokuutioita, tai muuta voimakasta juustoa. Kun perunaraaste-juustoseos on pannulla, lisää 3 rkl maitoa, sekoita kaikki ainekset, muotoile röstit ja paista perusohjeen mukaan.

Sipulirösti

Yhtä perunakiloa varten tarvitset neljä keltasipulia, jotka leikataan ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulit voissa. Sulata hieman lisää voita pannulla ja lisää perunaraasteseos. Sekoita sipulit ja perunaraasteseos, muotoile röstit ja paista perusohjeen mukaan.

Sienirösti

Hienonna sienet ja kuullota voissa. Sekoita sienet perunaraasteseokseen, muotoile röstit ja paista perusohjeen mukaan. Kantarelleista saat erittäin herkullisen röstin!

Kalarösti

Kaikkia kalafileitä, joita voi paistaa pannulla, voi käyttää kalaröstiin, kunhan niistä ei irtoa liikaa nestettä paistamisen aikana. Leikkaa kalafileet pieniksi paloiksi ja paista vähässä voissa. Sekoita kalat perunaraasteseokseen, muotoile röstit ja paista perusohjeen mukaan.

Rösti ruoantähteistä

Röstiin voi mielestäni käyttää kaikenlaisia ruoantähteitä, kuten keitettyjä herneitä, valkoisia papuja, keitettyä tai paistettua lihaa, makkaraa ja kinkkua. Röstiin eivät sovi kastikkeet tai ruoat, joista irtoaa paistamisen aikana nesteitä.

Jos löydät uuden rösti-idean, kuulisin siitä mielelläni!

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"