Ruoka-aineiden kuivaamisen hyödyt
- Kuivattu ruoka on kevyttä
- Voit koota ateriat kuten itse haluat
- Et tarvitse mukaasi erityisiä lisäaineita
- Veden poistaminen ruoka-aineesta estää sitä pilaantumasta
- Ruoka on helppo ”herättää uudelleen henkiin” liottamalla ja keittämällä
Kuivaaminen – miten ja milloin
Ruokia voi kuivata monella eri tavalla. Itse käytän tavallista uunia. Asetan uuniritilän päälle ohuen kankaan. Verhokangas tai metallinen hyttysverkko sopivat erittäin hyvin. Yhdellä kerralla ei voi kuivata kovin suuria määriä, mutta tämä on hyvin toimiva tapa.
Kuivaamisen voi aloittaa jo kevättalvella. Juurekset ovat silloin edelleen hyviä. Vihannekset voi kuivata tuoreina tai pakastettuina. Valmiiksi kuivattu liha säilytetään pakasteessa, kunnes se pakataan retkelle mukaan.
Kuivatun ruoan säilyvyys
Kuinka pitkään kuivattu ruoka säilyy huoneenlämmössä? Vastaus: en tiedä. Olen säilyttänyt kuivattua ruokaa vaelluksillani ja matkoillani kuusikin viikkoa, ja viimeinen ruoka-annos on maistunut ihan yhtä hyvälle kuin ensimmäinenkin. Juureksista ja vihanneksista katoaa hieman makua ja väriä vuodessa. Liha ei säily yhtä pitkään. Eräänä vuonna löysin kaapista joulun aikaan pienen pussin kuivattua naudan jauhelihaa, joka oli maannut kaapissa kesästä saakka. Se ei enää ollut syömäkelpoista.
Vihannesten ja juuresten kuivaaminen
Uuni lämmitetään n. 50 – 60 asteiseksi. Uuninluukku pidetään raollaan kuivaamisen ajan. Kuivaamisaika vaihtelee 3 – 6 tuntiin, raaka-aineesta ja viipaleiden paksuudesta riippuen. Erittäin ohuiden siivujen kuivaaminen käy nopeasti, samoin kuin niiden valmistaminen ruoaksi. Itse pidän hieman paksummista siivuista.
Useimmat raaka-aineet leikataan ohuiksi siivuiksi. Parhaiten se käy mandoliinilla, manuaalisesti käytettävällä vihannesleikkurilla.
Kuori juurekset ja leikkaa n. 2 mm:n paksuisiksi viipaleiksi poikittaissuunnassa. Kiehauta viipaleet miedosti suolatussa vedessä 3 – 4 minuutin ajan ja huuhdo sen jälkeen kylmällä vedellä. Anna veden valua viipaleista ennen kuivaamista. Aseta siivut uuniritilälle ohuen kankaan päälle, ja jätä uuninluukku raolleen.
Sipulia ja purjosipulia ei tarvitse esikypsentää. Puolita sipulit pituussuunnassa ja leikkaa ohuiksi siivuiksi poikittaissuuntaan. Aseta siivut hajalleen ohuen kankaan päälle uuniritilällä ja jätä uuninluukku raolleen. Kääntele siivuja muutaman kerran kuivaamisen aikana tasaisemman lopputuloksen takaamiseksi.
Suikaloi kaali ja kiehauta sen jälkeen muutaman minuutin ajan miedosti suolatussa vedessä. Kuivata uunissa kuten sipuli.
Myös vihannekset kuivataan yllä mainitun ohjeen mukaan. Kokemusteni mukaan vihreät pavut, joko tuoreina tai pakastettuina, lehtiselleri, kesäkurpitsa ja paprika sopivat oikein hyvin kuivattaviksi. Joitakin vihanneksia, kuten esim. tomaatteja, paprikaa tai sieniä voi ostaa valmiiksi kuivattuina.
Hedelmien ja marjojen kuivaaminen
Hedelmiä voi kuivata hyvin itse, tai ostaa ne valmiiksi kuivattuina. Alla ohjeita hedelmien kuivaamiseen.
Sitrushedelmät: viipaloi hedelmät ja aseta ohuella kankaalla päällystetyn uuniritilän päälle. Aseta uunin lämpötila 50 asteeseen, jätä uuninluukku raolleen. Kuivaamisaika 12 tuntia tai enemmän.
Omenat: Kuori, poista siemenet ja viipaloi omenat. Aseta uuniritilälle kuten yllä. Kuivaamisaika 5 – 7 tuntia.
Banaani: Viipaloi ja aseta viipaleet ohuella kankaalla päällystetyn uuniritilän päälle. Pidä viipaleet erillään toisistaan, jotta ne eivät liimaannu kiinni. Kuivaa 50 asteen lämmössä 7 – 9 tuntia. Banaanit takertuvat toisiinsa myös kuivattuina. Mikäli niitä käytetään ruoanvalmistukseen, se ei ole ongelma, mutta jos haluat valmistaa kuivatuista banaaneista retkivälipalaa, toisiinsa takertuneet banaaniviipaleet ovat hieman hankalia. Takertumista voi estää lisäämällä kuivattujen banaaniviipaleiden joukkoon erittäin hienoksi hienonnettua mantelia. Itse kuivattu banaani maistuu uskomattoman paljon paremmalta kuin kaupoista saatava banaani, johon lisätty rasvaa ja sokeria.
Mansikat: Puolita tai viipaloi mansikat. Aseta ne leikkuupuoli ylöspäin kankaalla päällystetyn uuniritilän päälle. Kuivaa 50 asteen lämmössä 7 – 9 tuntia, uuninluukku raollaan. Voit kääntää viipaleita kerran kuivaamisen aikana, jotta ne eivät takerru alustaan. Sekoita kuivattuja mansikoita esim. kuivattujen banaanien kanssa, saat herkullisen ”retkimakeisen”!
Lihan kuivaaminen
Lihan kuivattaminen kannattaa myös ajoittaa kevättalveen. Tarkkailen hintoja ja ostan sopivaa lihaa, kun sitä saa edulliseen hintaan.
Naudanliha: Mikäli reseptissä mainitaan naudanliha, on se yleensä naudan ulkofileetä tai häränfileetä, taatusti hyvää. Marinoitua, kuivattua häränfileetä voi syödä sellaisenaan. Vähärasvaisesta naudanjauhelihasta kuivattu liha on maukasta ja helpommin pureskeltavaa kuin kokolihasta valmistettu kuivaliha. Olen kuivannut myös porsaanfileetä hyvin tuloksin.
Kuivattu kananliha on parasta jauhetusta kananlihasta valmistettuna. Olen testannut kokonaista kananlihaa, jonka keitin, viipaloin ohuiksi viipaleiksi ja kuivasin, mutta siitä tuli kovaa ja vaikeasti pureskeltavaa.
Kokoliha voidaan marinoida ennen kuivaamista. Leikkaa isoista lihapaloista 3-4 cm:n paksuisia viipaleita syiden pituussuunnassa. Anna lihan marinoitua 1-2 päivää. Laita lihapalat sen jälkeen pakastimeen pariksi tunniksi, jonka jälkeen liha on helppo leikata ohuiksi viipaleiksi. Öljyä hyvin puhdistettu uuniritilä ja aseta lihat roikkumaan ritilän metallipinnoihin. Aseta uunin pohjalle alumiinifoliota, jottei lihasta tippuva neste sotke uunia. Lämmitä uuni 50 asteeseen, kuivaamisaika 10, jopa 15 tuntia. Valmiit lihapalat tuntuvat nahalta.
Jauheliha: Itse jauhetusta lihasta saadaan tietysti parasta kuivattua jauhelihaa. Vähärasvainen naudanjauheliha sopii myös erittäin hyvin kuten myös n. 10 % rasvaa sisältävä porsaanjauheliha. Tavallinen porsaanjauheliha on aivan liian rasvaista, ja sitä kuivattuaan riskinä on joutua syömään härskiintynyttä ruokaa. Linnunjauheliha on vähärasvaista ja sopii hyvin kuivaamiseen.
Paista jauheliha pannulla miedolla lämmöllä ilman rasvaa. Sekoita ja pilko jauhelihapalat paistaessasi paistinlastalla pieniksi. Älä ruskista, paista vain sen verran että rasva irtoaa. Kaada jauheliha pannulta talouspaperin päälle, ja anna nesteen imeytyä paperiin. Kaada jauheliha uuniritilän päällä olevalle kankaalle ja aseta uuniin, jätä luukku raolleen. Uunin lämpötila 50 astetta, kuivaamisaika on n. 8 tuntia. Laita lihat kuivaamisen jälkeen muovipussiin ja pakasta. Vinkki: Punnitse jauheliha tuoreena ja kuivattuna. Huomaat ehkä eroja eri laatujen välillä.
Osta 6, maksa 5! Koskee kaikkia retkiruokiamme. Katso valikoima »
Katso myös
Biltong – kuivaliha
Biltong on vuosisatoja vanha perinneruoka Etelä-Afrikasta, jota siellä edelleenkin käytetään runsaasti ravintona. Kuivaliha on sekä ravitsevaa että herkullista. Jos on olemassa resepti, jota sinun on kokeiltava, se on juuri biltong. Lue blogi »
GORP – Good old raisins and peanuts
Amerikkalainen sekoitus, GORP, on helppo valmistaa pienimmänkin kaupan valikoimista. Kirjaimellisesti GORP koostuu vain rusinoista ja maapähkinöistä, joista itse nimikin muodostuu, mutta välipalaseoksissa käytetään usein hedelmiä, pähkinöitä ja makeisia, joista kookos ja m&m-rakeet ovat suosituimpien joukossa. Lue blogi »
Helpot herkut ja muut retkeilijän helpot reseptit löydät sivuiltamme »