BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Tarvas – Made in Finland

Tarvas on uusi suomalainen jalkinemerkki, jonka taustalla toimii pieni ryhmä paikallisia kenkäexperttejä.  Kävimme tutustumassa Tarvaksen toimintaan heidän Helsingin työhuoneellaan ja pääsimme käymään läpi brändin taustojen lisäksi myös kengänteon eri vaiheita, ihan kädestä pitäen.

Työhuoneella inspiraationa mm. vanhoja hihamerkkejä sekä ulkoilulehtiä menneiltä vuosikymmeniltä.

 

Tarvas tarkoittaa suomalaisessa mytologiassa sarvipäätä, hirveä ja brändi ammentaakin inspiraationsa ulkona liikkuvasta oman tien kulkijasta. Ajatus oman brändin perustamiseksi kehkeytyi pikkuhiljaa ryhmän jäsenten toimiessa vuosia tunnettujen jalkinebrändien tehtävissä. Tiimi halusi Kaukoidässä tuotetun massatavaran sijaan tehdä laadukasta ja funktionaalista, lähellä tuotettua jalkinetta läpinäkyvien toimijoiden kanssa.

Tarvaksen Explorer-mallia eri väreissä

 

Tarvaksen työhuone sijaitsee Helsingin Kruununhaassa ja se toimii samalla myös prototyyppien valmistuspajana. Työhuoneelle saavuttaessa katse kiinnittyy ensimmäisenä kengänteossa käytettäviin laitteisiin; on ompelukonetta, nahanohennuskonetta, pohjienhiontakonetta jne.  Täällä on suunniteltu sekä käsin kehitetty Tarvaksen ensimmäinen malli, Explorer.

Tiimin tavoitteena oli kehittää laadukas vapaa-ajan jalkine pohjoisiin sääolosuhteisiin eli kenkä, joka kestää, pitää varpaat kuivana mutta hengittää ja on samalla tyylikäs. Varsinainen eräkenkä Explorer ei ole, mutta käy kaupunkikävelyn lisäksi myös luonnossa liikkumiseen.

Tarvaksen pajalta löytyy välineet jalkineiden valmistukseen.
Tarvaksen itse kehittämät puiset lestit lepäävät työhuoneen hyllyllä.

 

Tarvaksen tyyli toimia poikkeaa monesta muusta jalkinebrändistä. He nimittäin tekevät jalkineita lähituotantona ja ovat lisäksi suunnitelleet ja kehitelleet itse jalkineensa kaikki elementit pohjamuoteista lesteihin.

Kehitystyön ensimmäinen vaihe oli suunnitella oma lestimalli. Lesti määrittää suurilta osin jalkineen istuvuuden ja tiimi käytti lestin kehitykseen erittäin paljon aikaa.

Tämän jälkeen alkoi itse jalkinesilhuetin suunnittelu: leikkausten määrittely sekä kaavoitus. Kun kaavoitus saatiin valmiiksi, alkoi pohjamuotin suunnittelu. Tavoitteena oli suunnitella oma väli- sekä ulkopohja, jossa olisi tarpeeksi joustavuutta, pitoa sekä kulutuskestoa.

Lopulta päästiin materiaalivalintojen kautta ensimmäisten prototyyppien tekoon. Useiden Helsingissä käsintehtyjen prototyyppien ja lukuisten testikilometrien jälkeen Explorer-malli alkoi hioutua nykyiseen muotoonsa.

Kengänteon vaiheita: Päällisnahkan paksuuden tarkistusmittaus

 

Tarvaksen jalkineissa käytetään pelkästään Euroopasta hankittuja materiaaleja. Laadukkaat päällisnahat tulevat mm. Saksasta sekä Ruotsista, kenkien väli-ja ulkopohja on italialaista luonnonkumia ja nahkapäällysteiset pohjalliset tulevat Portugalista. Tiimi on itse vastuussa materiaalihankinnoista, eikä käytä esim. ulkopuolisia agentteja välikäsinä. Näin he voivat parhaiten itse vaikuttaa kengän koostumukseen ja kontrolloida kengän laatua ja tuotantoa.

Jalkineiden kokoonpano sekä viimeistely tapahtuvat Suomessa, parin tunnin junamatkan päässä Tarvaksen työhuoneelta. Lähituotetut kengät ovat nykyään harvassa, mutta Tarvas haluaa uskoa, että suomalaisille jalkineille on kysyntää.

Tarvas on vasta ollut reilut puoli vuotta markkinoilla, mutta on jo saanut jälleenmyyjiä kotimarkkinoiden lisäksi Japanista, Ranskasta, Briteistä sekä Hollannista, joten alku on lupaava.

Explorer-mallin kaava

Päällinen leikattuna.
Päällinen neulotaan valmiiksi.

 

Tarvaksen jalkineissa tunnusomainen design-elementti on ns. ”mudguard”, joka kulkee koko kengän ympäri suojaten jalkaa vedeltä, loskalta ja lumelta. Tarvaksen pojat paljastivat mudguardin pysyvän mukana myös seuraavassa mallissaan, joka on tällä hetkellä piirustuspöydällä. Ehkä pian voi bongata Tarvaksen pojat testaamassa uutta jalkinemallia Helsingin tienoilla.

Pinkopohja kiinnitetään lestiin.
Lesti sekä päällinen valmiina pinnattavaksi.

Päällinen pinnataan lestille.
Päällinen kiinnitetään pohjaan ja pohja viimeistellään hiomalla.

Tarvas Explorer saatavilla nyt Yrjönkadun, Jumbon ja Turun myymälöistä sekä verkkokaupasta. Tulossa myös Oulun myymälään viikolla 30.

Lisää Tarvaksesta: www.tarvasfootwear.com

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Tuotetestit ja -vinkit"