BLOGI, OUTDOOR-URHEILU, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Telemark-laskija ja Fjällrävenin ambassador Jani Johansén on yhtä vuorten kanssa

Sana ”Bergtagen” on peräisin eräästä ruotsalaisesta, kauan käytöstä pois olleesta ilmaisusta. Se viittaa siihen, kuinka vuoret voivat muuttaa ihmistä. Siihen, kuinka vain pienikin aika vuorten läheisyydessä lumoaa ja saa nöyräksi. Korkealla puurajan yläpuolella tapahtuu jotain yliluonnollista. Kun yhteys luontoon kerran syntyy, ei sitä voi katkaista.

Telemark -laskija ja leikkaaja Jani Johansén koki Bergtagen-tunnetta ensi kerran kunnolla vajaa kymmenen vuotta sitten. Levillä pienen ikänsä asunut Johansén oli tehnyt rakkaasta laskuharrastuksestaan ammattiuran ja alkanut sittemmin opetella vuoria ennen vuosituhannen vaihdetta. Esikoisen syntymä toi elämään ison muutoksen, minkä vuoksi Johansén kipuili, kun ei pystynyt enää viettämään 100 päivää vuodesta vuorilla etsien hienoja laskulinjoja.

”Yhtenä keväänä, toukokuun lopussa minä sen tajusin: ihan sama kuinka monta päivää tai kuinka monta hetkeä pääsen viettämään vuorilla. Ikivanhat vuoret ovat siellä missä ovat ja ne ovat koko ajan minussa. Se riittää, että ne ovat, eikä minun tarvitse oireilla, etten pääse koko ajan niiden luokse. Olen yhtä ja sujut vuorten kanssa.”

Jani Johansén Fjällrävenin uuden Bergtagen-malliston ambassadorina

Tunne on kantanut pitkälle. Edelleen vuoria, laskemista ja luontoa rakastava Johansén on Fjällrävenin syksyllä 2017 lanseeratun Bergtagen-malliston ylpeä ambassador. Fjällräven Bergtagen on vuoristoon suunniteltu mallisto, jonka jokaisessa yksityiskohdassa on otettu huomioon kestävyys ja käytettävyys vaativissa olosuhteissa. Suunnittelussa ja materiaaleissa on otettu vahvasti huomioon ympäristönäkökulmat. Johansén on ollut mukana myös tuotekehityksessä.

”Bergtagen-malliston vaatteet tuntuivat heti ensikokeilussa istuvilta ja hyvällä tavalla yksinkertaisilta. Mallistosta on onnistuttu saamaan turhasta karsittu ja toimiva”, Johansén kommentoi.

”Bergtagen on suunniteltu yhteistyössä pro-testiryhmän ja vuoristo-oppaiden kanssa. Kun tuotteet on hyvin suunniteltu, on hirveän helppo ymmärtää, mitä milläkin yksityiskohdalla haetaan. Kaikki on siellä missä pitääkin, ja tuotteet on helppo ottaa heti käyttöön.”

Neljästä kerroksesta koostuva kokonaisuus

Bertagen rakentuu neljästä kerroksesta, johon kuhunkin kuuluu useita vaatekappaleita: Base Layer -aluskerros, Work Layer -työkerros, Shell Layer -kuorivaatekerros ja Insulation kerros -eristävä kerros.

Base Layer -aluskerrastotuotteiden materiaalina on käytetty erittäin ilmavaa merinovillasekoitteista joustinneuletta. Kolmen eri neulostekniikan takia materiaali pitää lämpimänä samalla kun se siirtää kosteuden pois iholta.

”Merinovilla on tuotettu yhteistyössä norjalaisen, perheomisteisen Acliman kanssa. On hienoa tietää heidän korkeat standardinsa sekä ekologiset ja eettiset arvonsa. Villan tuotantoa ja koko farmausta ajatellaan holistisesti, luonnon tasapainoa kunnioittaen”, kertoo Johansén.

Tutusta G1000-kankaasta tehdyt Worklayer-kerroksen vaatteet ovat Johansénin mukaan omiaan kunnon rymyämiseen. Saumateippaustekniikka tekee vaatteista istuvampia, ja vahvikkeet sekä leikkaukset varmistavat, että liikkumiseen ja toimimiseen on tilaa ja kestävyyttä.

Johansénin suosikkituotteet löytyvät Shell Layer -kerroksesta: kuoripuvun siniset housut ja punainen takki. Vedenpitävä kuorivaatekerros on valmistettu PFC-vapaasta, hengittävästä ja kestävästä Eco-Shell-materiaalista.

”Takki on mukavan pitkä takaa, mikä on laskiessa erinomaista. Myös housujen leikkaus on tosi hyvä. Kuoritakin kylkien tuuletusaukkojen vetskarit toimivat molempiin suuntiin. Näin takin alta mahdollisesti löytyvään taskuun pääsee helposti käsiksi. Pidän myös sekä takista, että housuista löytyvistä pocket-in-pocketeista, venyvistä taskuista taskun sisällä. Puhelin, huulirasva ja muu pientavara ei heilu, kun tasku mukautuu tavaran koon mukaan. Mainittava yksityiskohta on myös reisitaskut, jotka löytyvät niin työkerroksen kuin kuorikerroksen housuista.”

Malliston kruunaa päällimmäiseksi puettava Insulation Layer, johon Bergtagen-mallistossa kuuluu kaksi eristävää kerrosta. Täytteenä on käytetty 70-prosenttisesti kierrätetystä keinokuidusta valmistettua G-Loft Supremea, joka eristää kosteanakin. Materiaalivalinnat ovat myös Johansénin mieleen:

”Koin ahaa-elämyksen, kun tajusin sekä päällis- että sisäkankaan hylkivän vettä. Takin voi vetää vaikka märän takin päälle. En ole huomannut tätä monessa muussa tuotteessa.”

Hyvät varusteet, lepo ja inkivääritee pitää seikkailijan tiellä

Johansén on tehnyt Fjällrävenin kanssa yhteistyötä kesästä 2016.

”Fjällrävenilläkin on ekologisuus DNA:ssaan, jaamme yhteiset arvot. Se mitä Fjällräven edustaa, on suoraan sitä mitä ja miten elän – yksinkertaisesti mitä näen kotini ikkunasta”, kertoo Rovaniemellä asuva ja sieltä käsin laskureissuilleen suuntaava Johansén.

Johansénin mukaan hyvät varusteet ja vaatteet ovat edellytys niin turvallisuuteen kuin nautinnon kokemiseen. Ympäristöstä ei pysty saamaan kaikkea irti, eikä Bergtagen-fiilikseen pääse, jos on vaatteet ovat märkinä ja harmittaa.

Kun Bergtagen meinaa karata, Johansén hidastaa tahtia ja keskittyy ympäristöönsä. Hyvien varusteiden lisäksi hän kertoo salaisuudekseen pysähtymisen hetkeen:

”Otan hetken rauhassa, syön vähän. Kaadan termarista inkivääriteetä, johon olen lorauttanut vähän – tai oikeastaan vähän enemmänkin hunajaa. Kun malttaa pysähtyä, kaiken kokee taas kirkkaammin.”

Teksti: Henriikka Simojoki

Kuvat: Jani Johansén

Jani Johansén Instagramissa @janijohansen

Tutustu Bergtagen-mallistoon

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 4 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Outdoor-urheilu, Tuotetestit ja -vinkit"