BLOGI, TALVIRETKEILY, VAELLUS

Teltan etutila eli absidi – hyödyt ja haitat

Mikä on teltan etutila, absidi?

Kuten varmasti tiedätkin, teltan etutila eli absidi on kuin eteinen, joka sijaitsee joko teltan etupuolella tai sivulla. Teltan etutilan käyttö estää lian, veden tai lumen kulkeutumisen telttaan. Siitä saa myös mukavasti lisää tilaa varusteille ja näin telttaan jää enemmän tilaa ihmisille. Teltan etutilassa voi myös vaihtaa märät, likaiset kengät ja vaatteet ennen puhtaaseen ja kuivaan telttaan astumista.

Ruoanlaittoa absidissa tai teltassa ei suositella, mutta poikkeustapauksissa ja äärimmäistä varovaisuutta noudattaen näin voi tehdä erityisesti talven tuulisilla ja kylmillä säillä, kunhan huolehdit ilmanvaihdosta ja näin estät häkämyrkytyksen ja tulipalon mahdollisuuden.

Erityyppisiä absideja

On olemassa kolmenlaisia absideja: teltan jatkona edessä oleva absidi, esimerkiksi tunneliteltta; absidi, joka on liitetty teltan uloimpaan etu- tai sivuseinään, esimerkiksi kupoliteltta; absidi, jolla yhdistetään kaksi telttaa toisiinsa tunnelimaisesti.

Tässä esimerkkejä teltoista, joissa on erityyppisiä etutiloja:

Teltan edessä

Fjällräven Abisko Endurance 2

tunneliteltan absidi

 

Teltan sivussa

Fjällräven Abisko View 2

kupoliteltan absidi

Pressu

Ei ole oikeastaan absidi, mutta on paras vaihtoehto ruoanlaittoon teltassa.

Fjällräven Abisko Tarp Large

tarppi

Tarvitaanko absidia?

Absidit eivät ole ehdottoman välttämättömiä, ne lisäävät teltan painoa. Se on kuitenkin absidin ainoa  haittapuoli. Absidista on todellista apua huonolla säällä: kovassa vesisateessa, hiekkamyrskyssä, lumisateessa ja kovalla tuulella. Olipa sinulla mukanasi yksi tai kaksi absidia, tai mikäli uskot ettet tarvitse absidia sääolosuhteiden vuoksi (valmistaessasi esimerkiksi kylmän aterian), usko minua: erämaassa vaeltaessasi kiität Fjällräveniä teltan etutilasta ja mielelläsi kannat sen mukanaan tuoman lisäpainon.

Varsinkin Pohjoismaissa, joissa sataa suhteellisen paljon sekä vettä että lunta, absidia voisi pitää standardivarustuksena.

Hyvällä kelillä kokkaus on aina mukavampaa tehdä avoimen taivaan alla.

Ruoanlaitto retkellä kannattaa aina kelin salliessa tehdä ulkona teltasta.

Ruoanlaitto absidissa – ei suositeltavaa

Varovaisuus on kaiken a ja o, kun käsittelet avoliekillä toimivia keittimiä, lyhtyjä tai muita lämmönlähteitä. Huolehdi tuuletuksesta!

Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että tulenteko teltassa ei ole viisasta. Kamiinoita, lyhtyjä ja retkikeittimiä käytettäessä muodostuu häkää; hajutonta ja mautonta, hengenvaarallista kaasua. Tulenkäyttöön teltassa sisältyy aina myös tulipalon riski.

Synteettisistä materiaaleista valmistettu teltta humahtaa nopeasti tuleen ja palaa maan tasalle minuuteissa.

Keinokuiduista valmistetut vaellusteltat palavat erittäin nopeasti maan tasalle, joten tulen käsittely teltassa ei ole suositeltavaa.

Ennen kuin luet alla olevan kirjoituksen, haluan sinun ymmärtävän, että irtisanoudun kaikesta vastuusta artikkelia koskevissa asioissa nyt kun se on julkaistu. Ethän siis testaa jännittäviä temppuja retkikeittimelläsi teltan sisällä tai teltan etutilassa niin, että a) teltta palaa tai b) sinä ja kumppanisi menehdytte häkämyrkytykseen. Kun ymmärrät tämän, voit jatkaa lukemista.

Tämän sanottuani haluatte ehkä tietää, olenko laittanut ruokaa teltassa, tai edes teltan etutilassa? Vastaus on kyllä, useita kertoja, esimerkiksi talvisilla retkillä myrskyssä tuhansien metrien korkeudessa, tai pitkillä vuorivaelluksilla, jolloin en ole halunnut palelluttaa itseäni. Kaikki vaeltajat, vuoristokiipeilijät tai vastaavia lajeja harrastavat sanovat samaa kuin minä: tärkeintä on ilmanvaihdosta huolehtiminen.

Teltan etutila soveltuu suhteellisen hyvin ruoanlaittoon: ilmanvaihdon voi hoitaa helposti ja mikäli häkää muodostuu, se jää toivottavasti etutilaan eikä kulkeudu telttaan. Mikäli laitat ruokaa absidissa, uloskäyntejä tai muita aukkoja täytyy aina olla vähintään kaksi, mieluiten niin, että toinen on ylhäällä ja toinen alhaalla. Näin lämmin ilma pääsee nousemaan teltasta ulos ja ulkoa virtaa raikasta ilmaa sisään.

Käsittele kuitenkin tulta teltassa vain hätätapauksessa; jos olet jumissa tunturilla tai vuoristossa huonojen sääolosuhteiden vuoksi, eikä sinulla ole muuta vaihtoehtoa. Muista olla varovainen ja huolehdi tuuletuksesta!

Teltan valinta

Omaan käyttöön sopivan teltan ostaminen ei ole aina helppoa. Telttoja on monen kokoisia ja värisiä ja valmistusmateriaaleja saattaa olla useita erilaisia. Ennen teltan ostoa kannattaa miettiä, kuinka monta henkilöä (nyt + lähitulevaisuudessa) teltassa tulee retkillä yöpymään ja minkälaisissa olosuhteissa vaativimmillaan telttaa käytetään.

Takapihalle pystytetyn teltan ei tarvitse kestää samanlaisia sääolosuhteita kuin tuntureilla talvisaikaan käytettävän vaellusteltan. Oppaat-sivuiltamme löydät vinkkejä teltan hoitoon sekä ohjeet teltan pystytykseen ja pakkaamiseen. Tutustu myös teltan valinta -oppaaseen, joka saattaa helpottaa ostopäätöstäsi.


Varovaisuutta noudattaen voi ruoan valmistaa myös teltan eteisessä.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talviretkeily, Vaellus"