BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Telttailun niksit

Etelästä ovat lumet sulaneet ja telttailukausi on jälleen pyörähtämässä käyntiin. Toki talvivaeltajat tekevät vielä kevätretkiään hohtavilla hangilla, mutta kesä kuitenkin on kaiken kansan telttailuaikaa. Odotellessa maan kuivumista ja vihreyden saapumista, on hyvä hetki muistella niitä telttailussa tärkeitä asioita. Ne koostuvat paljosta muusta, kuin kankaan vesipilariarvosta eli miten voimakasta sadetta teltta kestää tai majoitteen kokonaispainoluokasta.

Vaikka nykyaikaiset huipputeltat ovat kestäviä ja turvallisia käyttää, ovat nekin vain kangasta ja alumiinia. Liian huolettomalla asenteella tai varomattomalla käytöllä saa kalliinkin teltan tuhottua. Erityisen tarkkana täytyy olla tiettömien taipaleiden takana, sillä pahimmassa tapauksessa rikkoontunut teltta voi olla vakava turvallisuusriski.

Ei ole telttaa, jota ei tarvitsisi hoitaa. Kaikki tarvitsevat puhdistusta ja huoltotoimenpiteitä, jopa korjauksia, mutta mitä heikkolaatuisempi teltta on, sitä tarkempi pitää olla. Hyvin halvalla teltalla ei kannata lähteä vuoria valloittamaan, mutta parhaankin teltan käyttäjä pakkaa aina korjaustarpeet mukaansa. Laatumerkeissä teltan valmistaja on laittanut pienen varaosasarjan mukaan, joten usein ompeluvehkeet, monitoimityökalu ja teippi riittävät niiden lisäksi haavereiden hoitoon.        

Huolellinen pystytys vähentää ongelmia

Yksi ensiarvoisen tärkeitä asioita telttailussa on teltan huolellinen pystytys. Se kannattaa opetella jo kotipihalla, jolloin maastossa se on monin verroin helpompaa. Samalla tulee tarkastettua, että kaikki osat ovat olemassa ja ne ovat kyseiseen telttaan sopivia. Ei ole uusi juttu, että edellisen reissun jäljiltä kuivatut teltat on pakattu väärillä kaarilla tai voihan uudessa olla jo tehtaalta tullessaan vahingossa väärät osat.  

Monissa teltoissa on värikoodit, joiden mukaan kaaret laitetaan paikalleen. Ristiin mennessään kaarien suunta oikeaan kaaritunneliin täytyy myös varmistaa. Kaaritunnelit ovat ahtaita ja kostealla kelillä kaariputki liukuu heikosti. Pujotus on tehtävä rauhallisesti, ettei kaaren pää pääse puhkaisemaan kaaritunnelia. Ennen kiristämistä täytyy varmistaa, että kaaren pää on varmasti tunnelin pohjassa. Kaaren vapaan pään pujotus päätyholkkiin tai -kenkään täytyy tehdä löysäämällä ensin kiristys täysin auki.     

Teltan kaarissa on värikoodit

Muista teltan kaarissa olevat värikoodit.

Varmista, että kaaret ovat tukevasti paikoillaan

Varmista, että kaaret ovat tukevasti paikoillaan.

Löysää säädöt ennen kaarien asettamista

Löysää säädöt ennen kaarien asettamista.

Kiristä teltta kunnolla

Kiristä teltta kunnolla.

Käytä aina naruja, ettei tuuli pääse riepottelemaan telttaa

Käytä aina naruja, ettei tuuli pääse riepottelemaan telttaa.

Teltta pystytetään ja kiristetään paikalleen aina suljetuin ovin. Näin sen mitat pysyvät oikeina, eikä esimerkiksi oviaukko jää liian suureksi ja ovea suljettaessa vaurioita vetoketjua. Lopullinen teltan alareunan kiristys tehdään hihnoja huulisolkien avulla vetämällä. Teltan myrskynarut on myös syytä kiristää, vaikka juuri pystytyshetkellä ei tuulisikaan. Narut auttavat pitämään teltan ryhdissä ja estävät tuulen painamasta ulkoteltan kangasta sisätelttaan kiinni, sillä kaksikerrosteltassa kankaiden välissä juuri esteettömästi kulkeva ilma vie kosteuden pois.

Telttakankaat reagoivat ilman lämpöön ja kosteuteen. Materiaalista riippuen, voi auringossa kireäksi pystytetty teltta kostean yön jälkeen olla hyvinkin löysä. Se ei ole vika, vaan kankaan ominaisuus. Tämä on myös otettava huomioon telttaa käytettäessä ja tehdä tarvittaessa hienosäätöjä pystytykseen.       

Kaarivaurio on yleensä oma moka

Yksi eniten teltoissa ilmeneviä vikoja ovat kaarivauriot. Niistä tulee kauppoihin ja valmistajille paljon reklamaatioita ja korjausvaatimuksia. Kun puhutaan laadukkaista teltoista, niin kaarivauriot ovat lähes poikkeuksetta tulleet käytättäjän oman toiminnan tuloksena. Tuskin sitä monikaan tahallaan aiheuttaa, mutta huolellisuuden herpaantumisen takia näitä syntyy. Kun kaarta asetetaan kaaritunneliin, niin pieni nykäisy takaisinpäin saattaa jättää putkiliitoksen raolleen. Silloin putket eivät ole riittävästi sisäkkäin ja seinämä murtuu.        

Valmistusvikaa tästä ei saa tekemälläkään, mutta monet telttamerkit suhtautuvat suopeasti ja hyvän palvelun nimissä järjestävät varaosia rikkoontuneiden tilalle. Maastossa se ei juuri lämmitä, vaikka valmistajalta varaosa löytyisikin, sillä yhdenkin liitoskohdan puuttuminen vaikuttaa teltan seisomiseen. Tätä varten monissa teltoissa on mukana niin kutsuttu korjausholkki. Se asetetaan rikkinäisen kohdan päälle ja teipataan paikalleen. Näin teltta saadaan taas pystytettyä kunnolla.

Teltan kaaren putkien löysä liitos voi rikkoa kaaren

Teltan kaaren putkien löysä liitos on yleinen syy kaarien rikkoutumiseen.

Huolimattomuudesta johtuva kaarivaurio

Huolimattomuuden aiheuttama kaarivaurio, ei materiaalivika.

Sido kuminyöri paikalleen korjaamista varten

Sido kuminyöri paikalleen korjaamista varten.

Korjaa vaurio holkilla

Korjaa vaurio holkilla.

Toinen yleinen syy kaarivaurion syntyyn on päälle astuminen. Kun kanervikossa hääritään, jää kaari helposti vaelluskengän alle ja sopivassa kohtaa painuu mutkalle. Pienen notkahduksen saa ehkä oikaistua, mutta joskus putki murtuu kengän alla ja suoristettaessa menee poikki. Tämäkin on huomioitu useiden teltanvalmistajien toimesta ja pakkauksesta löytyy yksi ylimääräinen kaariputken pala. Joissain merkeissä varaputkenpätkiä on jokaiselle eri pituiselle kaarelle. Putkea vaihdettaessa kannattaa sisällä kulkeva nyöri kiristää ja sitoa vaikka tikulla paikalleen, niin se ei luiskahda koko pituudeltaan kaaresta ulos.

Korjausvälineet kaarille

Korjausvälineet teltan kaarille kotioloissa.

Kaaren lyhentäminen onnistuu maastossakin

Jos käy niin, että kaaria menee poikki kaksi tai varaosakaaret ovat väärän mittaisia, niin maastossakin voi oikeilla työkaluilla lyhentää putkea. Putken mittaus ja leikkuukohdan tarkka paikka on syytä varmistaa vaikka kolmasti. Putkien holkit tai ohennukset, joilla liitokset tehdään, hämäävät ja sahaus tehdään helposti väärään kohtaan. Liiaksi lyhennettyä ei enää saa kasvatettua pitkäksi.

Teltan kaaren katkaisu monitoimityökalulla

Teltan kaaren voi katkaista monitoimityökalulla.

Katkaise putki leikkurin terävällä reunalla

Katkaise putki leikkurin terävällä reunalla.

Viilaa kaaren pää tasaiseksi

Viilaa kaaren pää tasaiseksi.

Monitoimityökalulla voit kalvaa kaaren sisäosan puhtaaksi

Monitoimityökalulla voit kalvaa kaaren sisäosan puhtaaksi.

Tarkka paikka merkitään kynällä tai teipin palalla. Monitoimityökalun rautasahalla tai viilalla sahataan katkaisupaikkaan hahloa. Putkea kannattaa pyörittää toimituksen aikana, jotta päästä tulee suora ja tasainen. Kun sahausjälki menee ympäri putken, otetaan se varovasti monitoimityökalun leikkuuterän väliin ja nirhataan poikki. Viilalla tasoitetaan pää ja poistetaan putken pään terävyys. Monitoimityökalun purkinavaajaterällä saa kätevästi sahauspurseet pois putken sisältä.    

Kankaan korjaus kannattaa tehdä heti

Teltan pinta on kangasta, ja vaikka joskus ripstop-verkolla vahvistettu, tekee terävä esine siihen reijän. Useassa kohdassa telttakankaaseen kohdistuu veto, joten reikä tai palkeenkieli saattaa suurentua, jos vauriota ei heti korjata. Peruskangas voidaan liimata, mutta varsinkin silikonikäsitellyissä kankaissa liima ei pidä, sillä silikoni estää sen tarttumisen kankaaseen. Pintakäsittelyä voidaan yrittää poistaa vaikka haavanpuhdistusaineella, mutta yleensä vauriokohdan ompeleminen on järkevintä. Joidenkin telttojen mukana tulee paikkakangasta ja neula sekä lankaa, joilla maastokorjaus saadaan tehtyä.

Vauriokohta harsitaan kasaan ja leikataan sen taustalle hieman korjattua kohtaa isompi kangastilkku. Sille levitetään liimaa ja asetetaan ompeleen päälle. Kangaspala harsitaan reunoistaan varsinaiseen telttakankaaseen. Lopuksi kankaan toiselle puolelle voi yrittää liimata teipinpalan suojaamaan ompeleen reikiä vuodolta. Langan päälle voi myös töpöttää liimaa vuotoa ehkäisemään.

Ompele haava

Ompele repeämä kiinni.

Ompele paikkakangas

Ompele paikkakangas.

Peitä ommel teipillä

Peitä ommel teipillä.

Kankaan korjaus ilmastointiteipillä

Ilmastointiteippikin voi toimia korjauspaikkana.

Jotkut käyttävät jopa urheiluteippiä korjaamiseen

Jopa urheiluteipillä voi yrittää korjata teltan kangasta.

Hyvällä ilmastointiteipillä korjaa pienet rei’ät, mutta vedossa oleviin kohtiin sekään ei toimi. Huonon ilmastointiteipin liima ei pidä silikonikäsitellyssä kankaassa lainkaan. Monet kantavat mukanaan jalkoja varten urheiluteippiä, jota voi myös kokeilla kankaan paikkaamiseen. Varsinkin hyttysverkon repeytymät saa sillä paikattua nätisti.                  

Korjausvälineet kankaalle

Korjaussetti telttakankaalle.

Siivoa ja huolla teltta kunnolla käytön jälkeen

Oheisella videolla näytetään, miten teltta puretaan ja sille tehdään perussiivous maastossa.  Kunnollinen huolto tehdään kuitenkin vasta kotona. Se aloitetaan kun teltta on reissusta kuivunut ja silloinkin mielellään pystytetään teltta uudelleen. Lattialle kertyy aina kaikenlaista roskaa, joita on korkeiden laitojen takia hankala ravistella pois. Siksi pieni harja ja rikkalapio ovat verrattomat välineet.   

Likaantunutta telttakangasta ei saa laittaa pesukoneeseen. Siitä irtoaa konepesussa pinnoitteet ja vedenpitävyys saatetaan menettää. Oikea tapa on pestä se pyyhkimällä. Pesuaineena voi käyttää mäntysuopaa tai nykyaikaisia retkeilyvälineiden pesuaineita. Astiasta levittämällä tai suihkepullosta suihkuttamalla saippuaa kankaan pintaan, ja sen jälkeen pesusienellä pyyhkien, lähtee tiukkakin lika irti. Lopuksi kannattaa puutarhaletkulla huuhdella teltasta lika ja pesuainejäämät pois. Juoksevan veden puuttuessa voi käyttää kastelukannua.

Siivoa ja harjaa teltta

Puhdista roskat harjalla ja rikkalapiolla.

Teltan ulkopesu

Teltan ulkopesu.

Teltan vetoketjun voi puhdistaa hammasharjalla

Teltan vetoketjun voi puhdistaa hammasharjalla.

Telttakiilojen pesu

Telttakiilojen pesu.

Telttojen vetoketjuihin kertyy likaa, joka tiivistyy kiinni hampaisiin vetskaria auottaessa ja suljettaessa. Likaiseen ketjuun suihkutetaan pesuainetta ja hammasharjalla raaputetaan liat irti. Konsti on erinomainen varsinkin vanhojen telttojen kohdalla, missä vetoketjut muutenkin kanittavat. Lika ketjussa myös saattaa availla niitä vääristä paikoista. Toinen syy on löystynyt kelkka eli vedin. Sen saa usein toimimaan moitteettomasti, kun painaa pihdeillä kelkan reunoja kasaan. 

Vaikka maakiilat tulisi pyyhittyä puhtaaksi jo maastossa, on ne aika ajoin syytä pestä kunnolla. Pintaan jäävä lika hapettaa niitä ja heikentää ajan mittaan, joten kunnollinen pesu on pelkästään hyvästä. Itse olen tehnyt vanhasta pienestä kanisterista pesualtaan, jonne laitan ne ensin saippuaveteen likoamaan. Tiskiharjalla käydään jokainen kiilan sivu läpi ja huuhdellaan juoksevan veden alla tai toisessa vesiastiassa. Märät kiilat voi pyyhkiä kankaaseen ja jättää vielä päiväksi kuivumaan aurinkoon.  

Korjaa uutta ja uudista vanhaa

Teltta vanhenee. Käyttöä ei aina ole ja se saattaa lojua varastossa vuosia. Nykyisin käytettyjen retkeilyvälineiden markkinat toimivat hyvin ja teltatkin vaihtavat omistajaa helposti. Joskus vanha myydään mallin vaihdon tieltä ja joku löytää käytetyistä itselleen asumuksen mieleiseen hintaan. Vanha kannattaa tarkistaa hyvin ja huoltaa kunnolla ennen reissuun lähtemistä. Aina pitkään varastoitua telttaa ei enää saa edes kuntoon. Halpa kangas voi olla niin hapertunut, että se ratkeaa ensimmäisellä pystytyksellä. Pieni pakettiin jäänyt kosteus on voinut syödä kankaan pilalle tai kuminauhat ovat kuoleentuneet löysiksi. Tästä syystä käytetyn ostajien kannattaa syynätä ostoksensa tarkasti ja sopia palautus tai hinnan alennuksesta etukäteen myyjän kanssa, jos ongelmia ilmenee. Telttoja toki voi korjata, ja muun muassa Laatuteltta (www.laatuteltta.fi) kunnostaa niitä, mutta pilalle mennyttä kangasta ei voi korjata, vaan silloin on järkevämpi hankkia uusi teltta.

Sivele vuotavaan saumaan tiivistettä

Sivele vuotavaan saumaan tiivistettä.

Kyllästä vanha telttakangas

Kyllästä vanha telttakangas.

Tarkista ja vaihda tarvittaessa myös narut

Tarkista ja vaihda tarvittaessa myös narut.

Kun vesi helmeilee ja teltta on kireä, kaikki on kunnossa

Kun vesi helmeilee ja teltta on kireä, kaikki on kunnossa.

Ensimmäisenä teltoissa huomataan vuotaminen. Näin saattaa käydä jopa täysin uudessa teltassa, jonka saumat laskevat läpi. Usein tässä on kysymyksessä silikonikäsitellyn teltan ensikäyttö, jossa ompelulankaan on jäänyt valmistuksen jäljiltä epäpuhtauksia. Lankahan on turpoavaa ja normaalisti tukkii neulanreijän, mutta se tarvitsee kunnon pesun ennen toimimistaan. Uusi teltta kannattaakin kastella kunnolla, niin saumatkin alkavat pitää. Pitkään käytössä olleet teltat ryhtyvät ajan oloon päästämään saumoistaan, koska neulan reijät venyvät, kun kangasta kiristellään. Tällöin kannattaa sivellä sauma-ainetta ompeleisiin, niin tästäkin murheesta päästään.    

Kastele uusi teltta ennen ensimmäistä käyttöä

Kastele uusi teltta ennen ensimmäistä käyttöä.

Auringon valo syö kangasta ja käyttö heikentää vedenkestoa. Kun pintakangas alkaa päästää vettä läpi, voidaan se kyllästää uudelleen. Keinokuituun aine ei oikein hyvin tartu, joten käsittelyä täytyy vanhaan telttaa tehdä aika ajoin, mutta tulos on parempi kuitenkin kuin ilman käsittelyä. Kannattaa tosin huomata milloin kyseessä on vuoto ja milloin vain kattoon kertynyt kondenssivesi, joka tippuu telttaan sisään. Näitäkin tilanteita esiintyy paljon, missä teltta reklamoidaan vuodon takia, vaikka todellinen syy oli liian vähän avatuissa tuuletusaukoissa.

Teltta on oiva väline, mutta vaatii käyttäjältään huolenpitoa. Aika harvassa ovat tilanteet, että teltta itsessään olisi viallinen ja siitä täytyisi reklamoida myyjäliikkeeseen. Huolellinen käyttö, säilytys ja huolto takaavat teltalle pitkän käyttöiän ja turvallisia kilometrejä. Harvassa ovat myös tilanteet, missä käyttäjä ei itse pystyisi telttaansa korjaamaan. Hyvin yksinkertaisilla välineillä ja pienellä viitseliäisyydellä teltan saa taas ehjäksi. On teltta sitten vanha tai upouusi, niin tärkeintä on kuitenkin itse telttailu. Hetket raikkaassa ulkoilmassa, metsän ääniä kuunnellen, kun uni hiipii ja retkeilijä ummistaa silmänsä – sitä on retkeily parhaimmillaan.         

Katso videolta miten teltta puretaan retkioloissa.

 

Teksti ja kuvat: Joppe Ranta

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 49 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"