BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Testissä Hanwag Tatra II -vaelluskenkä

Nyt kun on vallalla trendi, missä kaikenlaisia tossuja kutsutaan vaelluskengiksi, olin hyvin innoissani, kun minua pyydettiin testaamaan uudet Hanwag Tatra II -vaelluskengät. Voit katsoa videon jutun lopusta.

Perinteinen vaelluskenkä on tukeva ja turvallinen, mutta tänä päivänä kengät tuntuvat vain kevenevän ja varret madaltuvan. Kohta ollaan vastaavassa tilanteessa, kuin parikymmentä vuotta sitten, milloin raskaat vaelluskengät valtasivat alaa ja niiden käyttäjät halveksivat kumisaappaissa kulkijoita. Nyt polkujuoksukenkien ja matalavartisten retkikenkien käyttäjät hymähtävät kunnon vaelluskengät nähdessään ja kevytretkeilijät julistavat lenkkareiden parhautta. No, on minua tullut heppu vastaan tunturissa Reinot jalassa, joten kukin tyylillään.

Hanwag on tunnettu siitä, että kengistä on useita eri lestiversioita, joista voi valita omaan jalkaan sopivimman. Myös uudesta Tatra II -mallista on kapea, normaali, leveä ja Bunion, jossa lisätilaa vaivaisenluulle.

 

Totta kai on muistettava, että tunturivaelluksen suosio vähenee ja ihmiset kulkevat enenemässä määrin retkeilyalueiden ja kansallispuistojen polkuja. Kun vielä taakatkin ovat keventyneet, eikä päiväretkillä tarvita isoa rinkkaa, niin silloin pärjää kevyemmälläkin kengällä. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että tukevalla kengällä on helppoa ja turvallista lähimetsissäkin. Nilkka voi nyrjähtää helposti tutun luontopolun juurakoissakin, jos kenkä on varrestaan liian heppoinen. Jokaisen käyttäjän omaa mieltymystä on tietenkin kunnioitettava, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että tukeva varsi on turvallinen ja jäykkä pohja säästää jalkapohjaa, ottaessaan maaston epätasaisuudet vastaan. Näistä lähtökohdista lähdin Tatraa testaamaan.

Perinteinen on kaunista

Testissä normaalilesti vasemmassa jalassa ja leveä lesti oikeassa jalassa.

 

Hanwag Tatra II on hyvin klassisen vaelluskengän näköinen kenkä. Sen materiaali on paksua nupukkinahkaa ja koko kenkä on suhteellisen suurista nahkapaloista tehty. Alaosassa on silmiinpistävää paksu ja karkea pohja, kun yläosassa totaalista tukevuutta huokuu korkea varsi. Pienin eroin keskieurooppalaiset trekking-kengät ovat valtaosin saman henkisiä. Voidaankin ihan perustellusti sanoa, että juuri tällainen on tuhti vaelluskenkä ja hyvä ulkoilukenkäsuunnittelun lähtökohdaksi.

Kun mennään vuoristoon, tehdään tästä mallista tukevampi jalkine, ja kun patikoidaan vain laaksoissa, kevennetään tällaista kenkää materiaalivalinnoin. Pohjoismaiseen tai suomalaiseen maisemaan tuhti vaelluskenkä on mitä parhain. Se kattaa maastot eteläisestä Suomesta pohjoisille rakkamaille. Tätä käsitystä tukee myös kivisuojaus, joka kengässä on tehty kärkeen ja kantapäähän.

Pohjan kulutuspinta on profiililtaan karkea.

 

Kumirantti eli kumisuojus varpaissa ja kantapäässä suojaa nahkaa raapimiselta esim. kivikossa tai varvikossa.

Sisäänaja uudet kengät ennen vaellusta

Kun kenkä on näin tukeva, se vaatii pitkää sisäänajoa. Toki se voi jollain istua hetikin, mutta yleensä jalka tarvitsee aikaa tottua kenkään ja kengän pitää muotoutua jalan mukaan. Ensimmäiset tunnelmani Tatrasta olivat hyvin positiiviset. Kenkä istui hyvin, kantapää solahti paikalleen ja varsi kiristyi mukavasti. Käytin kengissä tietenkin vaelluskengille tarkoitettuja sukkia.

Aluksi kuljin kengillä pieniä pätkiä, mutta aika nopeasti tunsin, että näitä voi pitää pidempäänkin kerrallaan. Kenkien sisäänajon nopeus on usean asian summa. Ensiksi voi olla niin, että jostain kengästä ei vaan koskaan tule hyvää, jos se ei istu lainkaan. Toiseksi sisäänajon nopeus ja helppous voivat kieliä myös materiaalin pehmeydestä. Tukeva kenkä tarvitsee aina aikaa muotoutuakseen. Usein sanotaankin, että vaikka kenkä heti aluksi tuntuisi hyvältä, niin vasta vuoden päästä se on kunnollinen.

Kengän leveys, lesti, valitaan jalan mukaan.

 

Nauhoitus ja lukkolenkki

Oleellinen osa kengän istuvuutta on nauhoitus. Nauhojen täytyy kuroa kenkä tiukaksi, ettei jalka pääse liikkumaan siellä. Hanwag Tatra II -kengässä on kuusi erilaisia lenkkiä ja hakasta, joiden läpi nauha kulkee. Alhaalta lähdetään perinteisestä D-lenkistä, mutta seuraavat kaksi ovatkin kuulalaakereilla varustettuja. Ne helpottavat nauhan sujuvaa kiristymistä. Neljäs nauhalenkki on lukkolenkki. Se lukitsee nauhan paikalleen, jolloin alaosan nauhoitus on oma kokonaisuutensa. Se voidaan kiristää tiukaksi tai jättää löysäksi, ihan tarpeen mukaan.

Esimerkiksi kesäkuumalla, helpohkossa maastossa, voidaan alaosa kiristää tiukaksi, mutta varsi jättää löysemmälle. Näin nilkka taipuu paremmin ja avonaisempi yläosa helpottaa kosteuden poistoa kengästä. Viides hakanen on nahkaläpyskällä vedetty hieman alemmaksi. Sen idea on tuoda vetoa kantapäähän ja istuttaa jalka paikalleen kengän takaosassa. Varressa on kolmen hakasen rivi molemmilla puolilla ja niiden kautta kulkeva nauha tietenkin kiristää varren suppuun. Iltin keskellä oleva hakanen on estämässä iltin kääntyilyä kävellessä. Joillain käyttäjillä iltti liikkuu ja saattaa aiheuttaa hiertymiä. Kiertämällä nauhoitus hakasen kautta, tämä voidaan estää lukitsemalla iltti paikalleen.

Nilkkaa tukeva varsi ja kuuden erilaisen hakasen tai lenkin läpi pujotteleva nauha.

 

Alanauhoitus kiristetään nauhoja sivulle vetämällä.

 

Alanauhoitus ei kiristy lukkolenkin jälkeen nauhoja ristiin kiristämällä.

 

Alas viety hakanen istuttaa kantapään paikalleen.

 

Nauhalenkin kuula.

 

Lukkolenkki avataan iltistä vetämällä.

 

Tatrassa nauhoitus toimii hyvin ja sen avulla kenkä kiristyy erinomaisesti jalan ympärille. Lukkolenkin kanssa tosin täytyy käyttäjän olla tarkkana. Sen kohdalla tulee helposti vedettyä nauhoja ristiin, jolloin lukitus toimii ja alaosa ei enää kiristy. Lukkolenkin kohdalla täytyykin nauhan päitä vetää ulospäin ja kun kireys on sopiva, niin kääntää nauhat vasta sen jälkeen ristiin. Nyt alaosa pysyy säädöissään ja voi keskittyä varren nauhoitukseen.

Samaa huolellisuutta täytyy noudattaa kenkää riisuttaessa, sillä lukkolenkki jää helposti jumiin, jos kenkää ei avata kunnolla. Tämä tietenkin rasittaa rakennetta, kun liian vähän avattua kenkää vedetään väkisin jalasta ja varsinkin silloin, kun kenkään survotaan jalkaa seuraavalla käyttökerralla. Tästä kaikesta selviää, kun kenkää riisuttaessa nykäisee ilttiä hieman eteenpäin, niin nauhat vapauttavat lukkolenkit auki.

Vaelluskengän pohja on pitävä

Hanwag Tatra II on vanhasta päivitetty kenkä ja tulee myyntiin nyt keväällä. Sen valmistus on vasta hiljakkoin aloitettu ja sain kengät testiin nyt talvella. Niille ei siksi ole ollut parasta mahdollista testimaastoa tarjolla, koska tänä talvena on meitä siunattu hyvällä lumitilanteella. On selvää, että tällaisen kesävaellukseen tarkoitetun kengän kulutuspinta on talvella liukas. Niin se on tässäkin. Talvipohjat ovat erilaisia muotoilultaan ja materiaalikoostumukseltaan. Ne paikat missä pääsin kenkiä sulan maan olosuhteissa kokeilemaan, todistivat ettei pohjassa ole moitteen sijaa. Karkea profiili tarraa hyvin ja kaltevilla pinnoilla askellus on tukevan tuntuista. Ei tarvinnut jännittää, että lähtevätkö jalat alta.

Pohja on jäykkä, joten se ottaa hyvin maaston epätasaisuudet vastaan ja jalka lepää kengässä. Kenkä on myös sopivasti kiertojäykkä, joten hankalassa maastossa se kulkee hienosti. Esimerkiksi kivikkoisella ja särmäisellä pinnalla liian pehmeä pohja taipuilisi ja väsyttäisi jalkaa, tässä niin ei käy. Tasaisella pinnalla jäykkyydestä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä pohja on kärjestään pyöreä. Kenkä kääntyy eteenpäin askellettaessa eli rullaa.

Vaihdettavat pohjat

Kulutuspinta on Vibramin valmistama. Tämä maailman ehkä kuuluisin ulkoilukenkien pohjavalmistaja on taas tehnyt hyvää työtä. Kumisen kulutuspinnan alla on polyuretaaninen (PU) välipohja. Se tarjoaa Tatraan sopivan jouston ja viimeistelee miellyttävän askelluksen. Uutta kengässä on pohjassa oleva tarra, mikä lupaa pohjan olevan vaihdettavissa. Reippaassa käytössä kengän kulutuspinta kuluu ja aikaa myöden myös välipohja menettää kimmoisuutensa. Vähäisellä käytöllä olevan kengän materiaalit vanhenevat käyttökenkää nopeammin ja tämäkin voi olla syy uusia pohjat.

Lue vaelluskenkien pohjien haurastumisesta »

Lue pohjien vaihtamisesta »

Mutta ei mennä asioiden edelle, sillä uudet Tatrat pohjineen toimivat vuosikausia ja hyviä sekä turvallisia kilometrejä on paljon edessä. On kuitenkin hyvä tietää ostopäätöstä tehtäessä, että vaelluskenkiäkään ei ajatella osana kertakäyttökulttuuria, vaan niissäkin ekologisuus on tärkeässä osassa.

Varsi tärkeä osa tukevuutta

Kun puhutaan vaelluskenkien tukevuudesta, niin oleellisessa osassa on varsi. Tukevuus ei ole vain pohjan jäykkyys vaan rakenteen ja materiaalien summa. Tärkeä asia on myös käyttötarkoitus. Lähestymiskengät ovat usein jäykkäpohjaisia, mutta varrettomia. Vaelluskengät taas ovat jäykkäpohjaiset, mutta reippaalla varrella varustettuja.

Metsästyskengät ovat yleensä jäykkiä alhaalta, mutta hyvin pitkillä varsilla varustettuja. Kun haetaan parasta tukevuutta, on hieman kehräsluun ylle tuleva varsi toimivin. Varreton ei tietenkään tue, mutta vastoin yleistä luuloa korkeavartinen metsästyskenkä ei yleensä ole vaelluskenkää tukevampi. Tämä johtuu siitä, että pitkä varsi täytyy ”saranoida”, että jalka kengällä voi kävellä. Korkea varsi on lähinnä kahlaussyvyyden lisäämistä varten, mutta samalla se heikentää varren suun kautta tapahtuvaa hengitystä eli kosteuden poistoa.

Tatra II:ssa on sopivan mittainen varsi. Se tukee nilkkaa hyvin ja aukeaa riittävästi pukemista ja riisumista varten. Kengällä voi astua syvään lätäkköön ilman ongelmia. Korkeampaa suojaa haluaville suosittelen säärystimiä. Se estää kosteuden ja roskien pääsyn varresta tehokkaasti.

Kosteutta sisältä ulos

Gore-Tex-merkki kengässä ilmaisee, että kengässä on täysin vedenpitävä ja hengittävä Gore-Tex-kalvo.

 

Nahkainen kaulus, jossa hengitysreiät. Kengässä olevaa kosteutta pääsee haihtumaan tätä kautta. Jos haluaa, että kengät hengittävät hyvin, ei vartta saa sitoa liian tiukasti kiinni jalkaan.

 

Hanwag Tatra II on varustettu Gore-Tex -kalvolla. Se tarkoittaa sitä, että vuorikankaan alla on vedenpitävä ja hengittävä kalvo. Vedenpitävyys ei ole hankala rakentaa, mutta hengittävyys on. Jalasta haihtuu päivän aikana desilitran verran kosteutta, joka on saatava kengästä ulos. Kosteus pääsee kalvon miljoonista pienistä rei’istä höyrynä ulos, mutta vesi pisarana ei mahdu samasta reiästä sisään. Tähän perustuu Gore-Texin erinomaisuus. Vesihöyryn pääsy pelkän kalvon läpi ei vielä riitä, vaan se täytyy kanavoida myös ulos asti.

Koska kenkää täytyy kyllästää ja vahata, ei kaikki kosteus pääse nahasta läpi. Tämän takia vaelluskengän sisällä on rakenne, jota pitkin kosteus pääsee pois. Varren kauluksen sisä- ja ulkopuolella olevat reiät ovatkin tuuletusta varten. Niistä kenkä hengittää jalasta haihtuvan kosteuden ulos.

Pohjallinen

Osaksi kosteutta poistavaa rakennetta lasketaan myös pohjallinen. Pehmeä pohjallinen on tietenkin jalan alla miellyttävä, mutta huokoisen rakenteen tarkoitus on siirtää kosteus pois jalasta pohjallisen alle ja sieltä eteenpäin ulos asti. Tästä syystä pohjallinen kannattaa nostaa aina pystyyn, kun pitkän käytön jälkeen kenkä otetaan pois jalasta.

Pohjallisen rakenne on huokoinen.

 

Pohjallisen alapinnan kuvio mahdollistaa kosteudenpoiston.

Gore-Tex-kalvo on hengittävä ja täysin vedenpitävä

Gore-Tex on kalvoista se tunnetuin ja arvostetuin. Siksi ei ole ihme, että Tatrassa käytetään juuri sitä, Vibramin valmistaman pohjan ohella. Kalvo pitää vettä, mutta hoitamaton ja kuiva nahka vettyy, eikä kenkä enää toimi toivotulla tavalla. Kengästä tulee raskas ja nahan läpihengitys heikkenee, jolloin jalasta haihtuva kosteus tuntuu kengän sisällä ja käyttäjä epäilee vuotoa. Jos vielä sukatkin ovat kosteutta sitovat, eikä siirtävät, syytetään helposti kalvoa vuodosta. Täytyy aina myös muistaa, että paraskaan vaelluskenkä ei vedä kumisaappaalle vertoja, kun täytyy olla pitkiä aikoja vedessä tai veden kanssa tekemisissä. Toisaalta kumisaappaiden hengittävyys on hyvin rajallinen, koska kosteuden ainoa tie ulos on tiukka varsi.

Kengät ovat erilaisia, koska jalatkin ovat

Sain testattavakseni kaksi paria Hanwag Tatra II -kenkiä. Toinen pari on tehty normaalille lestille ja toinen on niin kutsuttu wide-malli. Siinä kenkä on päkiän kohdalta leveämpi, kuin tavallinen malli. Usealla valmistajalla on nykyisin tarjolla kenkiä eri leveyksillä, mikä tietenkin tuo käyttäjille lisää vaihtoehtoja.

Lue tarkemmin Hanwagin lesteistä »

Tässä kannattaa olla kuitenkin kriittinen, kun kenkiä ollaan hankkimassa, sillä moni suomalainen pitää itseään leveäjalkaisena ja valitsee leveän lestin kapeampaa kokeilematta. Joskus valinta on oikea, mutta harmittavan usein sisäänajon jälkeen huomataan, että kenkä on päkiän kohdalta liian väljä. Silloin nahka menee poimulle ja voi taittua varpaiden tyvestä niin, että kenkä kävellessä rupeaa painamaan. Sellaista ei korjata millään, eikä se ole valmistajankaan vika, joten omasta harhaostoksesta on hankala reklamoida.

Kenkä voi olla liiankin leveä, jolloin jalka pääsee liikkumaan sivuttaissuunnassa ja aiheuttaen helpommin rakkoja jalanpohjaan.

 

Kengän istuvuus jalkaan

Vaelluskenkä pitää olla tiukka jalassa, mutta se ei saa ahdistaa tai satuttaa. Sivusuunnassa ei saa juuri olla liikkumavaraa, mutta kantapään pitää päästä hieman ”elämään”. Jalka ei myöskään saa liikkua kengässä edestakaiseen suuntaan, mutta varpaiden eteen täytyy jäädä hieman käyntivaraa.

Minulle testiin tulleet kengät ovat kokonumeroltaan oikeat, mutta en vieläkään osaa varmaksi sanoa kumpi leveys on se oikea. Jalkani on leveä ja wide-malli tuntui aluksi täydelliseltä. Jo lyhyen kävelyn jälkeen nahka poimuili selvästi ja kenkä tuntui löysältä. Nauhoitusta kiristelemällä löysyyttä sai jonkin verran pois. Tämä kaikki on kenkien sisäänajoprosessia, jossa täytyy seurata, miten kenkä käyttäytyy ja istuu jalkaan. Vastaavasti testikävelemäni normaalilevyiset Tatrat pehmenevät ja antavat päkiän kohdalla jalalle lisää tilaa.

Vaelluskengän on syytä olla vaelluskenkä

Voin ihan rehellisesti sanoa, että vaikka minulla on hyvin pitkä ja laaja kokemus retkeily- ja vaelluskengistä, en osaa päättää kumpi noista malleista on minulle parempi. Toisaalta tässä kohtaa ne molemmat tuntuvat hyviltä, joten kummalla vaan pärjään mainiosti jatkossakin. Yhtä rehellisesti voin kokemukseeni pohjaten vakuuttaa, että Hanwag Tatra II on erittäin hyvä vaelluskenkä. On hyvä, ettei tehdas yrittänyt keksiä pyörää uudelleen, vaan tekee huippu-uutuuden perinteitään kunnioittaen ja sopivasti nykyaikaisia metodeja noudattaen. Vanha kenkätehdas on elementissään, kun se luottaa omaan osaamiseensa, erinomaisiin materiaaleihin ja hyvään tapaan toimia.

Kenkätehtailla on paljon kevyitä kenkiä mallistoissaan, niin myös Hanwagilla, mutta vaelluskengän on syytä olla vaelluskenkä. Hanwag Tatra II soveltuu erävaelluksille, mutta myös kaikenlaiseen muuhunkin retkeilyyn, keväästä syksyyn. Jos sen tukevuus haittaa kykkimistä ja kumartelua maahan, niin polkujen ulkopuolella tukevuus on korvaamaton ominaisuus. Hyvän jalkineen on oltava hyvä kompromissi, kaikkea ei voi saada. Tatra on turvallinen ja monipuolinen kenkä, enkä sitä kyllä lähtisi keventämään. Tämä on hyvä näin.

Katso videosta Hanwag Tatra II – unboxing:

Teksti: Joppe Ranta
Kuvat: Joppe Ranta

Kenkiä on syytä huoltaa säännöllisesti, jotta ne palvelevat pitkään käytössä. Lue Jopen blogi: Kenkähuolto on retkeilijän arkipäivää »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 49 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Tuotetestit ja -vinkit"