BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Työmatkapyöräilyä, lenkkeilyä ja tanssia – Icebreaker Cool-Lite testissä

Ari-Jukka // Haimme Facebookissa kuutta 365 Klubin jäsentä testaajaksi Icebreakerin uusille Cool-Lite -malliston vaatteille. Monista innokkaista hakijoista, Ari-Jukka Eskelinen valikoitui yhdeksi testaajaksemme. Ari-Jukka testasi vaatteita huhtikuun ajan ja tässä on hänen loppuraporttinsa muuttamattomana. Katso blogin lopusta myös videosarja.
Tutustu Icebreaker Cool-Lite valikoimaan »
Lue kaikki Cool-Lite testiraportit »

Millainen ulkoilija olen

Meillä on kaksi samojediurosta, joten niiden kanssa käymme päivittäin  2-3 kertaa lenkillä kelistä riippumatta. Yleensä, kun lähden poikien kanssa ulos, niin lenkki on vähintään tunnin, yleensä 1,5-3 h. Koirien kanssa mennään koirien ehdoilla: kävellään ja pysähdytään haistelemaan, mutta sitten välillä otetaan spurtteja pitkäkorvien perään. Kävellessä tahti on reipas, koska vetokoirarotuiset Taavi ja Paavo menevät kyllä ihan niin kovaa ja pitkälle kuin hihnanjatko jaksaa. Käytän laskeutumisvyöstä kehitettyä vetovyötä koirien hihnoille / flekseille, jotta kädet jäävät vapaiksi ja on helpompi juosta ja kävellä kovempaa. PS. Keli on aina hyvä – varusteet voivat olla väärät.

Lapsesta lähtien olen pitänyt ulkona liikkumisesta. Välillä elämä ja työ ovat haitanneet asiaa, mutta nyt taas olen oikeilla jäljillä.

Pidän kaikista vuodenajoista, mutta talvi on erityisesti suosikkini. Talvilajeista lumikenkäily ja hiihtäminen koneella tehtyjen latujen ulkopuolella ovat minulle läheisimpiä.

1961 syntyneenä aloitin ulkoilu-urani perinteisillä villa- ja puuvillavaatteilla. Jossain vaiheessa ilmeisesti alettiin tehdä huonompia villakankaita eli sekoittaa niihin muovikuituja, jotta saatiin tehtyä halvemmalla ja lopputulokset olivat hiostavia, mutta kylmiä. Kun sitten kevyttoppavaatteet ja tuulipuvut tulivat, ne tuntuivat kehitykseltä.

Kaappiin on tullut vuosien aikana ihan hyviä teknisiä ja kalvollisia vaatteita. Tänä talvena lokakuusta helmikuuhun sairasloman takia minun piti kävellä paljon (koirat tykkäsivät). Työtapaturma liikuntatuntia pitäessä (selkä nitkahti sählyssä – aluksi epäiltiin kahtakin välilevyn pullistumaan, mutta magneetti onneksi antoi puhtaat paperit sen suhteen). Alkutalvesta käytin teknisiä alusvaatteita ja kalvopäällysvaatteita. Joka lenkillä ja niiden jälkeen oli nihkeä olo ja aloin miettiä mikä oli pielessä. En vastusta todellista edistystä, mutta monessa suhteessa olen old-school.

Rupesin valitsemaan jo aiemmin hankkimiani merinovillaisia ja sarkavaatteita. Lisäksi puolivahingossa tutustuin bambuviskoosiin ihoa vasten olevissa vaatteissa. Lopputulos: ulkona oli koko ajan kivaa, lenkit pitenivät ja löysin itsestäni sen talviliikkujan joka joskus olin ollut. Harmittaa se rahamäärä mikä on kiinni teknisissä vaatteissa, mutta oppirahat on kai maksettava. Kalvovaatteita tarvitsen enää todella kovassa sateessa. Pienen kosteuden kanssa kosteutta hylkivät puuvillat tai vanhat kunnot sarka / loden /tweed –villat voittavat 6-0. Ja onhan tosi sateeseen old-school öljykangas!

Ennakkokäsitys ja historia merinovillavaatteista

Kuultuani teknisten kuitujen mikromuovien vahingollisuudesta vesistöille, olen siirtynyt takaisin kohti luonnonkuituja. Merinovilla on tullut tutuksi ja hyväksi havaittu. Ihoa vasten olen myös alkanut käyttää bambuviskoosia.

Minulla on merinovillainen paksu vetoketjuneule, ohuempi vetoketjuneule, vaarinpaita, alusvaatteita ja sukkia. Meinasi unohtua: pipo, kypärämyssy ja kynsikkäät.

Suunnitelma tulevalle testijaksolle

Tarkoitus on käyttää paitoja kaikenlaisissa tilanteissa ihan normaalista työ- ja päiväkäytöstä kaikkeen vähänkään liikkuvaan mitä teen.

Ensivaikutelmat

Hain T-paidan Partioaitan Jumbon myymälästä ja samalla sovitin myös kauluspaitaa. T-paita vaikutti hyvältä ja olin kahden vaiheilla harmaa vai tumman punainen. Lopulta päädyin harmaaseen, koska tarkoitukseni oli kokeille sitä myös kauluspaitojen aluspaitana arkikäytössä. Kauluspaita meni jälkitoimitukseen, koska paikalla ei ollut kuin XL-kokoa siitä. Kauluspaita oli selvästi T-paitaa jämäkämpi ja siksi positiivinen poikkeus usein aika lepsujen liikunnallisten kaulusksellisten paitojen joukossa.

Miltä tuntuu pyöritellessä käsissä?

T-paidan materiaali tuo mieleen lähinnä merseroidun puuvillan (sileä, vähän kiiltävä) eli on laadukkaan tuntuinen. Tiheästi kudottu joten pitää muotonsa hyvin käytössä ja pesujen jälkeenkin.
Kauluspaita tuntuu paksummalta ja selvästi enemmän merinovillamaiselta. Jämäkkä ja hyvin muotonsa pitävä.

Miltä tuntuu päällä?

T-paita on kuin toinen iho – melkein kuin ei olisi paitaa päällä ollenkaan. Olkasaumojen sijoitus on oikea repun tai rinkan kantamisen kannalta. XXL on minulle oikea koko. Kaulus on melko avonainen – käytännössä hyvä toisten kerrosten alla käytettäväksi, ettei vahingossakaan hierrä kaulaa. Yksinään käytettäessä pidän enemmän vähän nousevasta crew-neck mallista, mutta kuten sanottua tässä käyttö edellä.

Ominaisuudet/ulkonäkö

Molemmat antoivat itsestään hyvän alkuvaikutelman.

Fiilikset vaatteista

Jäin odottamaan mielenkiinnolla tulevia yhteisiä seikkailuitamme.

Alkukäytön jälkeen

T-paita on sopinut mainiosti kaikkeen kokeilemaani käyttöön.  Jos hinta ei hidasta hankkimista, niin voin suositella. Kauluspaita tuli vasta testin loppupuolella, mutta toistaiseksi vain hyvää sanottavaa. Tai no, miksi pitää olla pilkkuja – tasavärinen tummansininen olisi enemmän mieleeni (tai valkoinen).

Pyöräily

Työmatkapyöräily (ks. kuvaus myöhemmin). Aamulla lähdöt 5-6 välillä alimmillaan pakkasta n. 5 astetta, takaisin tullessa aurinkoista ja +15. Ei sadepäivää osunut.

Varustus:

Yläruumis: Cool-Lite -t-paita, merinopitkähihainen, anorakki.
Alaruumis: bambuviskoosibokserit, pyöräilyalushousut, tuulihousut.
Jalat: merinosukat ja lenkkarit (ei pyöräilykengät).
Pää: merinovillainen kypärähuppu ja pyöräilykypärä.
Käsissä: kiipeilyhanskat (kylmällä alla merinokynsikkäät).

Kokemukset

Cool-Lite toimii hyvin aluskerroksena: lämmittää sopivasti, vaikka testaaja hikoileekin helposti. Lämpimämmillä keleillä välikerroksen saattoi jättää pois ja yhdistelmä Cool-Lite + anorakki toimi hyvin. Kuumina kesäpäivinä luultavasti paras pyöräilypaita mitä ole kokeillut.

Ulkoilu (enimmäkseen koirien kanssa)

Lämpötilat ovat vaihdelleet liki 10 pakkasasteesta aina lähes 20 +-asteeseen. Cool-Lite aluspaitana on koirien mieleen, koska nopeuttaa lenkille lähtemistä – ei tarvitse arpoa mitä pitäisi keksiä päälle. Kylmimpinäkin aamuina ja iltoina puuvilla-anorakki ja Cool-Lite -t-paita ovat riittäneet.  Alkumatkasta käsivarret ovat olleet vähän viileät, mutta noin 10-15 min jälkeen tätä ei ole ainakaan enää huomannut.

Keväisin lämpötilan nopea nouseminen auringon kanssa on haastavaa pukeutumiselle. Tässä kohdin Cool-Liten ominaisuudet tasaavat hyvin tilannetta.  Yläkropan päällikerroksena on anorakin lisäksi kokeiltu puuvillapaitaa, pitkähihaista merinovillapaitaa, primaloft-pitkähihaista, kalvotakkia ja perinteistä sarkatakkia. Jos jakso olisi alkanut aikaisemmin, olisi tullut mielenkiitoisia kokeiluita yli 20 asteen pakkasissa.

Polkujuoksu

Jaksolle osui Partioaitan ja Salomonin järjestämä tutustuminen polkujuoksuun Paloheinässä. Päällä tietysti Cool-Lite -t-paita ja pitkähihaisena anorakki, puuvillaiset anorakkihousut, merinovillasukat ja polkujuoksujalkineet, selässä juomareppu.

Tutustumisrastit menivät vielä anorakki päällä, mutta sitten ennen yhteislenkkiä anorakki sai jäädä maalialueelle. Pelkällä t-paidalla mentiin ja hyvin pärjäsi myös metsän siimeksessä. Lupaa hyvää kesäkaudelle.

Fysioterapeutilla

Jaksoon osui yksi käynti fysioterapeutilla. Otin päälle Cool-Lite kauluspaidan. Kävimme läpi kesäksi kahvakuulilla ja ulkoliikuntapaikoilla tehtäviä harjoituksia. Kyllä siinä lämmin tuli, mutta paita kuivui nopeasti ja tunnin jälkeen saatoin lähteä kaupungille miettimättä tuoksuuko hiki J

Tanssimassa

Ensimmäisellä kerralla paritanssia karaokepaikassa. Cool-Lite -t-paita kauluspaidan aluspaitana. Tämä on mainiota: kunnolla tanssiessa tulee helposti kuuma ja hiki. Yleensä tanssien välillä joutuu pitämään pitkän tauon, jotta ehtii vähän jäähtyä ja daamille ei tule niin ikävä olo. Cool-Lite lisää tansseja iltaan: jo yhden kappaleen jäähdyttelyn jälkeen oli tarpeeksi raikas ja viileä lähteäkseen uudestaan parketille. Tästä t-paidasta valkoinen versio, niin tanssinharrastajat jonottavat näitä.

Toisella kerralla olin Rock’n’Roll Dance Club Cometsien kuukausibileissä – teemana blues ja päällä Icebreakerin kauluspaita. Tämä on kivaa J Tanssiharrastus saa ihan uutta potkua. Jos paitaa saisi yksivärisenä (valkoinen tai tumman sininen), niin jep-jep.

Lisäplussa siitä, että tansseihin mennessä ja palatessa ei tarvitse välttämättä toista paitaa lämmikseeksi.

Kuntosali

Yleensä käytän salilla Niken ProCombat-paitoja. Niissäkään ei ole sisäliikunnassa valittamista, mutta kyllä Icebreaker oli miellyttävämpi päällä niin kuivana, lämmittelyn jälkeen kuin treenin lopussakin. Jos olisi lähtenyt vaikka juoksemalla kotiin, ei teknisellä t-paidalla olisi tullut lähdettyä, mutta Cool-Liten kanssa olisi voinut lenkin tehdäkin.

Kauppareissut

Meiltä on kaupoille noin kilometrin kävelymatka. Milloin arvioin ostosten mahtuvan noin 40-litran para-reppuun, teen kauppamatkat jalan. Cool-Liten viilentävä ominaisuus sopii hyvin tilanteisiin, joissa joutuu siirtymään liikkumisen jälkeen ulkoa sisälle tai sisältä ulos.  Reppu voi painaa kohtuullisen paljon, joten Cool-Lite -t-paidan hyvin suunnitellut hartiasaumat eivät paina ihoa tai lihasta.

Töissä

Olen opettaja ja työni on nykyisin siistiä sisätyötä. Aiemmin olen opettanut myös mm. teknistä työtä ja liikuntaa. Cool-Lite materiaalin viilentävä ominaisuus parantaa työtehoa – miten paljon on vaikea sanoa vielä tämän kokemuksen perusteella. Enemmän fyysistä tekemistä vaativissa ammateissa vaikutus on vielä suurempi. Liian lämmin pyrkii väsyttämään ja viemään parhaan terän niin tekemisestä kuin keskittymisestä.

Kuinka ominaisuudet ovat/eivät ole toimineet?

Luvatut ominaisuudet ovat toimineet. Alussa merinovillan lämmittävyys verrattuna esim. aluspaitana käyttämäni CoolMax-T-paitaan vähän hämää (tuntuu lämpimämmältä ja varmaan onkin) ja sisäharrastuksissa se voi alussa tuntua ei-toivotulta. Kuitenkin hetken kuluttua oloon tottuu ja paita tuntuu yksinkertaisesti hyvältä.

Paita tosiaan viilentää mukavasti ja nopeasti. Asia, joka tuli hyvin esiin tanssiessa. Tanssiminen on kivaa, mutta siinä tulee helposti lämmin ja hiki. Etenkin paritanssin jatkaminen nihkeällä ja mahdollisesti jo hieman tuoksahtavalla paidalla ei ole enää niin kivaa sen paremmin itselle kuin partnerillekaan. Tässä kohtaa Cool-Lite on loistava. Yhden tanssin tauko välillä riittää kuivuiseen ja daamin ei todellakaan miettiä hajuhaittoja.

Materiaalin jämäkkyys on miellyttävää – ei tarvitse kuositella oikeastaan ollenkaan pesun jälkeen. Viilentävyys on selvä etu verrattuna pelkkään merinovillaan.

Cool-Liten toimivuus työmatkapyöräilyssä

Reittioppaan mukaan matkaa tulee yhteen suuntaan 22,6 km.  Lähdin kokeilemaan matkaa sunnuntaina, että tiedän onko realistista lähteä työaamuna ja mihin aikaan. Suomalainen mieshän ei eksy, vaan tekee armeijassa opittuja ketunlenkkejä. Niiden takia edestakaisen matkan pituudeksi tuli noin 50 km ja ajallisesti kevään ensimmäinen pyöräretki vei vajaan neljä ja puoli tuntia.

Olin miettinyt työmatkapyöräilyä, mutta yli 22 km yhdensuuntainen matka oli vähän mietityttänyt. Sain veljeltäni tänä keväänä uuden pyörän ja se yhdessä tämän kokeilujakson kanssa sitten saivat minut ensin kokeilemaan ja sitten aloittamaan viikottaisen työmatkapyöräilyn (päivittäinen on harkinnassa).

Miten vaatteet toimivat pyöräillessä?

T-paita aluspaitana toimi juuri odotetusti: piti lämpimänä hikoilusta huolimatta ja ehti kuivua kohtuullisesti työpaikan vaatekaapissa päivän aikana, vaikka kaappi ei ole erityisen tuulettuvaa mallia. Paita toimi hyvin niin aamun alle nollan ja kosteiden vähän yli nollan keleillä, kuin iltapäivän aurinkoisilla paluumatkoilla.

Päällimmäinen kerros ei siis ollut kalvoversio / windblocker, vaan tiheää puuvillaa, joten ajoviima pääsi jossain määrin läpi – kovemmat vaatimukset alemmille kerroksille, mutta parempi hengittävyys. Kyky tasoittaa kelin muutoksia molempiin suuntiin on hyvä. Ei tarvitse pitää montaa erilaista vaihtovaatetta eri keleihin.

Yhteenveto

Plussat
– luvatut ominaisuudet eli lämmittävyys, viilentävyys ja antibakteerisuus
– materiaalin jämäkkyys
– wash&wear -valmius ilman venyttämistä, kuosittelua tai silittämistä – hyvä matkailu- ja eräkäytössä.
Työmatkaliikunnan tai sisäliikunnan jälkeen vaatteet voivat jäädä kassiin päiväksi – itse käyn mielelläni aamulla kuntosalilla. Koska paita on se vaatekappale joka yleensä tulee eniten hikiseksi, sen vaikutus kassin sisällön kosteuteen ja hajuun on suurin. Tässä Cool-Lite oli etevä ja päivän jälkeen kassia purkaessa sieltä ei noussut tuttua tuoksua. Pesen urheiluvaatteet päivittäin, mutta se ei ole estänyt monia teknisiä paitoja saamasta itseensä pinttynyttä hienhajua.

Miinukset
– hinta varauksin (hyvä maksaa)
– väri- ja mallivalikoiman rajallisuus
– se, että monet aikaisemmin hankitut paidat eivät enää tunnu hyviltä

Kehitysehdotuksia

T-paidasta valkoinen malli aluspaitakäyttöön. Loistava puvun ja valkoisen juhlapaidan kanssa. Erityisesti ylipainoisille henkilöille siunaus juhlapuvun kanssa – ylipainoinen hikoilee yleensä paljon ja puku päällä ei ole kiva olla. Toistaiseksi käytän puvun kanssa valkoista CoolMax-paitaa kauluspaidan alla.

Mallistoon pitkähihainen vetoketjupoolo – toimisi yksinään vielä nykyistä paremmin tasaamassa erilaisten kelien tasaajana pitkilläkin jotoksilla. Nyt vaatii parikseen jonkun pitkähihaisen vetoketjupoolon.

Kauluspaidan kaulus on turhan avonainen (rusetti tai solmio eivät näytä hyvältä sen kanssa) siihen nähden, että paidan rungon mitoitus ei ole erityisen leveä. Ymmärrän, että kaulus ei saa kiristää, mutta luultavasti silloin paidan muunkin mitoituksen pitäisi olla tukevammalle henkilölle mitoitettu.

Naisten Cool-Lite mekko saattaa olla hankintalistalla läheiselle jossain vaiheessa, jos leikkaus on sopiva.

Alushousut, jos materiaalin katsotaan kestävän sen käytön – ajatus tuntuisi miellyttävältä.

Pisteet

Meidän Instagram-julkkiksemme Taavi ja Paavo (https://www.instagram.com/taavi_and_paavo_samoyeds/?hl=fi) antavat tuotteille kolme ja puoli tassua täydestä neljästä tassusta. Puolikkaan vähennys siitä, että ei ollut pitkähaista, joka olisi nopeuttanut vielä lisää pukemista ja lenkille lähtemistä (koirien ei tarvitse odottaa niin kauan). Muuten kiitämme CoolLiten vaikutusta hihnanjatkon nopeuteen ja kestävyyteen lenkillä.

Videot

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Tuotetestit ja -vinkit"