Retket ja vaellukset pistävät jalkineet koville. Parhaimmat ja kalliimmatkaan patiinit eivät ole huoltovapaat, vaan käyttäjän on hoidettava niitä käytöstä riippuen viikoittain tai harvemmin.
Käytön jälkeen kannattaa vilkaista kenkien pohjia, joihin kulutuspinnan karkeuden johdosta tarttuu kuraa helposti. Kuivuttuaan kura rapisee ikävästi lattialle ja sotkee kodin. Kulutuspintaan takertunut savi tekee kengästä myös liukkaan, joka saattaa yllättää käyttäjän ja aiheuttaa haaverin.
Pohjan pesu jokaisen käyttökerran jälkeen
Pohjan pesua tai ainakin tarkistusta suositellaankin jokaisen käyttökerran jälkeen. Pesu käy suihkulla ja karkealla harjalla. Tarvittaessa voi käyttää pohjaan mietoa pesuainetta. Paljon käytettynä kenkä kerää likaa pintaansa ja ainakin rospuuttokeleillä kuraa voi tarttua jo yhdelläkin reissulla. Kengän päällisosat pestään samalla lailla kuin pohjakin, runsaalla vedellä ja harjalla. Kenkien puhdistukseen kannattaa hankkia oma harja, esimerkiksi pieni juuriharja tai tiskiharja.
Aloita huolto poistamalla kengännauhat
Ennen perusteellista pesua poistetaan kengistä nauhat, jolloin päästään puhdistamaan myös kaikki iltin reunan käänteet ja muut hankalat kohdat. Pienet hiekanjyvät voivat kalvaa iltin poimuihin jäädessään nahan puhki, joten niistä ja muista pienistä roskista kannattaa hankkiutua eroon.
Paljon käytetty kenkä on usein sisältäkin likainen, sillä varren suusta pääsee metsäroskia ja hiekkaa. Kun pohjallinen on otettu pois, kannattaa kenkä ravistella ylösalaisin, että irtoroskat tippuvat pois. Ei myöskään ole huono tapa imuroida kenkiä sisältä. Jalkahiki jättää kengän sisäpintaan likaa ja varsinkin vaelluskengässä, jossa on vedenpitävä kalvo, lämpö ja hengittävyys vaihtelevat, jolloin jaloista ja sukista jää kuonaa kenkään.
Kengän voi pestä myös sisältä esimerkiksi teknisten vaatteiden pesuaineella. Ainetta laitetaan korkillinen kenkään ja lämmintä vettä reunaan asti. Jalkineet saavat seistä parisen tuntia, jonka jälkeen ne huuhdellaan käsisuihkulla useita kertoja. Sisältä märät kengät saavat kuivua lämpimässä paikassa muutaman päivän.
Ensin kylläste, sitten vaha
Kengän varsinainen hoito alkaa, kun kenkä on pesusta kuivunut ja puhdas. Pintaan suihkutetaan tai töpötetään kyllästysainetta. Tärkeätä on tarkistaa pullosta, että se soveltuu kenkätyypille. Vedenpitävällä ja hengittävällä kalvolla varustetuille kengille ei saa suihkuttaa silikonipohjaista ainetta, koska se muodostaa itsessään kalvon. Se estää kyllä tehokkaasti kosteutta, mutta estää kengän hengittämisen täysin.
Kyllästysaineen tarkoitus on estää kosteuden imeytymistä pintamateriaaliin. Sitä ei korvaa kengässä oleva vedenpitävä kalvo, koska kalvo on kengän sisällä, vuorikankaan alla. Jos kengän pinta on kuiva, imeytyy siihen vesi ja se haittaa kengän hengittämistä eli jalasta haihtuvan kosteuden poistumista. Vettynyt nahka tekee kengästä myös painavan ja lyhentää materiaalin ikää.
Kyllästyksen voi tarvittaessa toistaa, jos edellisestä kerrasta on pitkä aika tai jos se ei tahdo imeytyä kunnolla pintanahkaan. Kyllästetty kenkä saa kuivua kunnolla, ennen seuraavaa huoltovaihetta eli vahaamista. Aineeksi kannattaa valita nahkakengille tarkoitettu vaha. Monissa kenkävahoissa on mehiläisvahapohja ja lisättyjä kemikaaleja. Tärkeätä on välttää kovia rasvoja, koska ne voivat tukkia nahan huokoset ja haitata hengittävyyttä. Liian rasvainen aine voi myös pehmittää nahkaa ja kenkä menettää muotonsa ja tukevuutensa.
Vaha on kätevä levittää sukalla tai muulla kankaalla verhotulla sormella. Lämmin sormi pehmentää vahaa ja helpottaa levittämistä. Vaha kannattaa hieroa kenkään pienellä pyörivällä liikkeellä. Kaikki saumakohdat, käänteet ja myös hakaset sekä nauhalenkit on syytä käydä huolellisesti läpi. Yhtä tärkeätä on vahata kengät kauttaaltaan, eli varret myös, eikä vain alaosia. Vahan tarkoitus on tuoda nahkaan ”energiaa”, jolloin se ei pääse kuivumaan ja ”koppuroitumaan”. Kunnollinen vahaus pidentää kengän käyttöikää.
Muista hangata ylimääräinen vaha pois
Vahattu kenkä asetetaan kuivumaan lämpimään paikkaan, mutta ei suoraan auringonpaisteeseen. Noin parin tunnin kuluttua kengistä hangataan kankaalla ylimääräiset vahat pois. Pintaa voi hinkata kiiltäväksi tai sen voi myös harjata nupukkiharjalla. Tärkeätä on saada pinta tarttumattomaksi, sillä tahmeaan pintaan tarttuvat irtoroskat, eivätkä ne ole kengille hyväksi, eikä se edes näytä kauniilta.
Hoidettuihin kenkiin laitetaan kengännauhat takaisin ja tarvittaessa vaihdetaan kuluneet uusiin. Samoin tehdään tarkastus pohjallisille, ennen niiden laittamista paikalleen. Likaiset pohjalliset voidaan pari kertaa pestä, mutta vanhat pohjalliset kannattaa vaihtaa uusiin. Pohjallinen on oleellinen osa kengän hengittävyyttä, jonka kautta osa jalasta haihtuvaa kostetta hoidetaan pois kengän sisältä. Käytössä pohjallinen menee jalan alla kasaan ja sen kosteudenpoisto-ominaisuudet ehtyvät. Siksi uusi pohjallinen on piristys käytettyjen kenkien toimivuuteen.
Täyshuolto ennen ja jälkeen pidemmän vaelluksen
Edellä esitetty on vaelluskengän täyshuolto, joka on syytä tehdä ennen pidempiä reissuja ja heti niiden jälkeen. Kaudella satunnaisessa käytössä voidaan tehdä tarpeen mukaan vain osa huoltotoimenpiteistä. Nyrkkisääntönä voi ajatella, jos kosteus imeytyy nahkaa, on tarpeen tehdä kyllästys. Jos kenkä näyttää kuivalta ja nahka ”harmaalta”, kannattaa se vahata. Mikäli kenkä näyttää hyvältä ja vesi helmeilee nätisti sen päältä pois, on kaikki kunnossa. Yleisesti kannattaa tehdä käyttöhuolto niin, että pari kertaa selviää pelkällä kyllästeen suihkuttamisella ja sen jälkeen täyshuolto. Kenkiä kannattaa tarkkailla ja tehdä tarvittavat toimet tilanteen ja käytön mukaan.
Vaelluskenkiä kannattaa käyttää, eikä säilöä, jolloin ne myös pysyvät jatkuvasti käyttökunnossa. Liika varastoiminen haurastuttaa materiaaleja ja niissä lähtee vanhenemisprosessit käyttöön. On jo hyvin tuttua, että pitkään käyttämättöminä olleista kengistä välipohja voi haurastua ja kulutuspinnat pudota pois.
Kotona kenkiä ei kannata säilyttää lämmitetyllä lattialla, koska se voi olla haitallista kenkien kulutuspinnoille. Kengät liikkeelle ja tarvittava huolto mielluummin liian usein, niin hyvät kengät palvelevat pitkään.