BLOGI, RETKEILY

Valkmusan kansallispuisto – Kymenlaakson suoalue

Pyhtään ja Kotkan alueella Kymenlaaksossa sijaitseva Valkmusan kansallispuisto sisältää upeaa suoaluetta, jonka myötä kaikki neljä vuodenaikaa näyttäytyvät korostuneesti toisistaan erilaisina. Alue on kokonaisuudessaan 19,5 neliökilometrin kokoinen, josta ainoastaan kaksi neliökilometriä on metsää, ja loppuosa on suoaluetta. Alueelta onkin löytynyt yli 30 erilaista soiden kasvupaikkatyyppiä, joten pieneltä alueelta voikin löytää hyvin paljon nähtävää.

simonsaari

Historiaa

Valkmusan kansallispuisto on perustettu vuonna 1996, mutta jo aikaa sitä ennen alue tunnettiin hienona marjastussuona alueen asukkaille. Varsinkin, kun alueella olleet tilat ovat sijainneet tuon alueen ympärillä, niin aluetta onkin hyödynnetty jo vuosien ajan. Jo vuosien ajan alue on ollut muuttolintujen tärkeä levähdyspaikka, josta on suorinta reittiä vain nelisen kilometriä etelään aavalle merelle. Alueelta voikin siis bongata keväisin ja syksyisin monenmoista lintulajia. Esimerkiksi poikkeuksellisesti alueelta löytyy pohjoisemmassa tunnettua riekkoa.

Reitit

  • Simonsaarelta lähtee noin 2,5 km pitkä rengasreitti, joka kulkee pääosin pitkospuilla suoalueen poikki, joten sen myötä helppo kävellä, mutta rajoittaa liikkumista myös hieman.
  • Kananniemenharjun parkkipaikalta pääsee kätevästi kävellen noin 2 km matkan erittäin hyväkuntoista reittiä myöten kulkemaan Moronvuorelle ja siellä sijaitsevalle taukopaikalle, reitti ei valitettavasti ole rengasreitti, joten edestakaisin mennään samaa polkua.

Pysäköintialueet

  • Simonsaaren parkkialueella on noin 15-20 autopaikkaa, osoite Vastilantie 886, 49220 Pyhtää
  • Moronvuorelle vievä parkkialue eli Kananiemenharjun parkkipaikka, osoite Suolinnantie 737, 49220 Pyhtää

Esteettömyys

Valkmusa ei ole esteetön kuin osalta matkaa. Moronvuorelle pääsee melkein perille pyörätuolilla, mutta sitten liikkuminen vaikeutuu ja vaatiikin jo isompia liikkeitä onnistuakseen. Samoin Simonsaaren lenkki pitkospuineen asettaa rajoitteita liikkumisen suhteen.

Tauko ja tulipaikat

Simonsaaren lenkiltä löytyy lintujen tarkkailutorni sekä kaksi pöytää, joista toinen on katettu taukoamista varten. Matkalta löytyy myös penkkejä, joihin voi pysähdellä viettämään taukoja. Tällä reitillä ei ole tulentekomahdollisuutta.

simonsaari

simonsaari

Moronvuoren taukopaikalta löytyy kaksikin tulentekopaikkaa, toinen ulkona katetussa tilassa sekä toinen päivätuvan sisältä. Ulkotilassa on hyvin istumapaikkoja jopa kymmenelle hengelle, tuvan sisälle mahtuu muutama istumaan. Huomionarvoista on, että tämä tupa on päivätupa eikä sitä ole tarkoitettu yöpymiseen. Tuvan päädyssä olevasta vajasta löytyy hyvin polttopuuta tarpeisiin sekä hyvät työvälineet.

moronvuori

moronvuori moronvuori moronvuori moronvuori moronvuori moronvuori moronvuori

Varusteet mukaan päiväretkelle

Jalkineet:

Reppu:

Reppuun mukaan:

Katso lisää pakkausvinkkejä päiväretkelle sivuiltamme.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkeily"