BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Vinkit kylmältä suojautumiseen

Kylmemmät ajat ovat taas täällä, jos menneen kesän jäljiltä nyt näin voi edes sanoa. Joka tapauksessa kesääkin kylmempää kyytiä on luvassa taas yhdeksäksi kuukaudeksi. Toisille se sopii paremmin kuin toisille, mutta jokaiselle ulkoilijalle oleellista on välttyä jäähtymiseltä.

Hyvä hetki pukeutua lämpimämmin

Istuskeletpa sitten hiihtokeskuksen terassilla tai hiihtohississä, tai pidät lounastaukoa hiihtovaelluksella tunturissa, puhumattakaan retkiluistelupäivänä avoimella meren tai järven jäällä, ei yläkroppaa parane päästää jäähtymään. Reippaasti liikuttaessa haluamme saada kosteuden haihtumaan ja lämpötilan säilymään mukavana, kun taas pysähdyttäessä on tärkeää suojautua viimalta ja pitää kehon tuottama lämpö tallessa. Tähän tarkoitukseen on kaupoissa nykyään iso valikoima erilaisia kuitu- ja untuvatakkeja, jotka saa pakattua pieneen tilaan, eivätkä paina repussa.

Taukotakki kannattaa pukea päälle mielellään heti ensimmäiseksi kun pysähtyy. Voi tuntua hyvältä ajatukselta vilvoitella ja antaa kehon viiletä ylämäkeen tarpomisen päätteeksi, mutta usein käy niin, että keho jäähtyy nopeasti liikaa, jonka jälkeen taukotakin pukeminenkaan ei enää tunnu lämmittävän ja hytinä alkaa. Takki siis päälle vaan heti.

Takkien ominaisuudet

Niin sanottuja kevytuntuva- tai kuitutakkeja on sekä hupullisia että huputtomia. Tauoille optimiratkaisu on hupullinen, sillä päästä haihtuu lämpöä kaikkein eniten, mutta huputon sopii lisäeristeeksi kuoritakin alle paremmin. Monesti olen kuullut ihmisten pähkäilevän tuleeko taukotakin mahtua kuoritakin alle vai päälle. Minusta se riippuu kelistä. Jos on kovin kosteaa, valitsen pienemmän untuva- tai luultavammin kuitutakin kuoren alle. Jos on kylmää (=kuivaa), otan tuhdimman untsikan joka puetaan nopeasti muun varustuksen päälle joutumatta riisumaan mitään ja joutumatta alttiiksi viimalle ja pakkaselle tai lumituiskulle.

Oleellista ihan tavallisella viikonloppuretkelläkin lähimaastossa on tauolla tarkeneminen. Liikkumiseen soveltuva hyvin hengittävä takki ei lämmitä tai suojaa viimalta, joka hyvälläkin säällä voi yllättää esimerkiksi rannoilla, jotka ovat usein niitä ihanteellisia taukopaikkoja, mutta samalla kovin avoimia ja paljaita viimalle.

Hyvä taukotakki pakkautuu usein itseensä tai mukana kiinteästi kulkevaan pikkupussiin. Se on hyvä pakata välittömästi saataville, jotta sen pukeminen pysähdyttäessä tai kylmään veteen kaatumisen jälkeen on nopeaa. Hyvä on myös muistaa pitää kädet lämpimänä, mistä olen aiemminkin pyrkinyt muistuttelemaan. Keskity siihen, että kädessä on aina hanskat. Jos joudut hetkeksi ne riisumaan, on hyvä olla lähes refleksi pukea ne välittömästi takaisin kun mahdollista. Käsien uudelleen lämmittäminen niiden jäähdyttyä on ulkona vaivalloista. Lisäksi kun eristät takapuolesi kylmältä alustalta, niin tauot ja sitä kautta myös kylmemmästä luonnosta nauttiminen onnistuu todella mukavasti.

1)    Pakkaa taukotakki nopeasti saataville

2)    Pysähdyttäessä taukotakki heti päälle

3)    Hanskat kädessä koko ajan

4)    Takamuksen alla joku eriste. Vaikka istuinalusta.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 14 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Tuotetestit ja -vinkit"