Vaellusvaatteet ovat nykyään tehty mitä erilaisista materiaaleista. Löytyy Gore-Texiä, soft shelliä, untuvaa, fleeceä, merinovillaa ja erilaisia sekoituksia, kuten esimerkiksi mikrokuitu-polyesteriä. Tämä on vain pieni murto-osa niistä materiaaleista mitä löytyy ulkoiluvälinekaupan hyllyistä. Tein listan niistä vaatteista mitä itse käytin viikon vaelluksella Islannissa, ja huomasin että käytän eri materiaaleja eri vaatekappaleilla. Yhteensä käytän viittä eri materiaalia. Käyttötarkoitus määrää vaatekappaleen materiaalin. Alla lista näistä materiaaleista:

GORETEX – KUORITAKKI

Kuoritakin tehtävä on pitää vettä ja tuulta. Gore-Tex on ehkä tunnetuin kuorimateriaali, mutta nykyisin on myös olemassa samankaltaisia kuorimateriaaleja eri tuotemerkeillä. Esimerkkinä Fjällrävenillä on Eco-Shell ja Marmotilla NanoPro, mutta kaikki toimivat samalla periaatteella: sadevesi pysyy ulkopuolella, mutta kehon kosteus siirtyy ulos läpi kankaan. Uusi takki pitää yleensä paremmin vettä kuin käsittelemätön ja kulunut vanha takki, joten olisi tärkeää käsitellä kuorivaatteet tasaisin välein kyllästysaineella, jolloin vedenpitävyys pysyy parempana. Itse olen ollut todella tyytyväinen Nikwaxin kyllästysainesiin.

Islannissa, kuten Suomessakin nykyään (tai ainakin tuntuu siltä), sataa paljon, joten oli selvää alusta asti että pakkaisin mukaan kuoritakin lähtiessäni Islannin vaellukselle. Otin mukaan Tierran Gore-Tex-takin mallia Nevado. Meillä oli monta sadepäivää viikon aikana, niin kun oltiin oletettu. Kuoritakki teki kuitenkin tehtävänsä ja pysyin kuivana vaikka sade paikoin yltyi kaatosateeksi.

Mielestäni yksi tärkeimmistä ominaisuuksista kuoritakissa on huppu. Tässä takissa huppu oli helposti säädettävissä, ja se pysyi hyvin päässä, vaikka tuulikin paikoin teki etenemisen jopa vaikeaksi. Toinen tärkeä ominaisuus on tuuletus. Vaikka kuoritakin materiaali läpäisee kehon lämmön ja kosteuden, voi rasitus paikoin olla niin kova että lisätuuletus on paikallaan. Mielestäni kainalotuuletus pitäisi löytyä vakiovarusteena jokaisesta kuoritakista. Itse epäilin ensin Tierra Nevado -takin kainalotuuletuksen riittävyyttä, koska vetoketju oli suhteellisen lyhyt, verrattuna esim. Fjällrävenin Keb Eco-Shell -takkiin. Islannissa ylämäkeä puuskuttaen, painava rinkka selässä, totesin kuitenkin tuuletuksen riittävän hyvin kosteuden poistoon. Takki siis toimi tehtävänsä nähden erinomaisesti! Taskuista pitää vielä mainita, että ne ovat sijoitettu rinnan korkeudelle, jolloin ne eivät jää ikävästi rinkan remmien alle.

SOFTSHELL – HOUSUT

Housujen valinnassa minulla on helppo sääntö: Jos sataa koko päivän kaatamalla, puen kuorihousut jalkaan. Kaikkeen muuhun säähän puen soft shell -housut. Poikkeuksena helteiset ja aurinkoiset shortsikelit. Islannissa en käyttänyt kertaakaan kuorihousuja. Vaikka paikoin satoi kaatamalla, sää oli sen verran epäsäännöllinen, että sadekuurojen välillä soft shell -housut kuivuivat nopeasti. Olen kirjoittanut yksityiskohtaisemmin Tierran Ace Pant soft shell -housusista toisessa blogikirjoituksessa. Nämä samat housut olivat nyt mukana Islannissa, ja olivat käyttötarkoitukseen aivan loistavat!

MERINO – ALUSKERRASTO JA ALUSVAATTEET

Lainatakseni vaelluskaveriani: ”Kun kerran siirryt merinovillaan, ei paluuta ole.” Ja se todella pitää paikkansa. Aluskerraston tehtävä on pitää kehon lämpimänä ja kuivana. Siksi käytän merinovillaa tässä vaatekerroksessa. Merinovilla imee kosteutta ja siirtää sen seuraavaan kerrokseen, jolloin keho pysyy kuivana ja lämpimänä.  Merinovillalla on myös antibakteerisia ominaisuuksia, mikä vähentää hienhajua, joten voi tarpeen mukaan käyttää näitä tuotteita useita päiviä peräkkäin. Vaelluksella riittää että aluskerraston laittaa tuulettumaan, niin hetken päästä vaatteet tuntuvat jo paljon raikkaammilta. Tästä syystä on myös hyvä jos alusvaatteet ovat tehty samasta materiaalista. Käytän mielelläni aluspaitaa missä on puolipitkä vetoketju. Tämä mahdollistaa hyvän tuuletuksen. Esim. Icebreakerin Tech LS Half Zip -paidassa on tämä ominaisuus, ja siksi valitsin sen paidan mukaan vaellukselle. Vaikkakin tämä paita kuuluu kategoriaan ”aluspaidat”, voi tämän huoletta käyttää ihan sellaisenaan lämpimällä kelillä, ja miksei ihan arkenakin?

FLEECE – VÄLITAKKI

Kylmillä säillä aluskerrasto ei välttämättä riitä yksinään kuoritakin alle, jolloin on hyvä lisätä eristävä kerros. Itse olen tykästynyt fleece-takkeihin, jotka ovat tehty Polartecin Power Strech materiaalista. Materiaali on joustavaa, joten se ei tunnu ikävältä kuoritakin alla. Ulkopinta on sileä, joten se liukuu hyvin kuorimateriaalin alla, eikä hankaa vastaan. Vaikka pukee enemmän vaatetta päälle, tai itse asiassa alle, säilyy liikkuvuus kuitenkin hyvänä. Päähineenä käytän yleensä myös fleece-pipoa, koska se ei minun mielestä kutita päätä, niin kuin jotkut toiset materiaalit.

SEKOITUKSIA – SUKAT JA TUUBIHUIVI

On olemassa sekoitusmateriaaleja, esim. vaellussukat, Falken TK 2, joita käytän, ovat tehty polypropyleenistä, villasta ja polyakryylistä. Ne ovat ovat mukavat jalassa ja kuivuvat nopeasti. Myöskin tuubihuivi, Buff, on tehty sekoitteesta: polyesteri-mikrokuidusta. Minusta Buffi kuuluu mukaan jokaiselle retkelle tai vaellukselle monikäyttöisyytensä ansiosta.

Vaellusta Islannissa

Levähdyshetki vaelluksella

Ruokailuhetki puron varrella

Retkimuonaa kesken vaelluksen

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Naiset retkellä, Tuotetestit ja -vinkit, Vaellus, Vinkit ulkoilijalle"