BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Retkeily vesisateessa

Olet ehkä kuullut sanonnan: ”Ei ole huonoa säätä, on vain huonoja varusteita”. Et voi hallita säätä, mutta voit vaikuttaa siihen, miten pukeudut ja miten toimit sateisella retkipäivällä. Retkeily sateessa voi olla uskomaton kokemus, kunhan olet valmistautunut ja sinulla on oikeat vaatteet ja varusteet. Seuraavassa käydään läpi vaatteet, varusteet ja käytännön vinkkejä sadepäivien varalle.

sade retkellä

Vaatteet

Sopivat vaatteet sateiselle säälle on tasapainoilua kahden ominaisuuden välillä: Vaatteet, jotka pitävät sinut lämpimänä ja kuivana, mutta samalla pitävät sinut tarpeeksi viileänä välttäen hikoilua. Myöskin vaate, joka kuivuu nopeasti, on plussaa etenkin yön yli retkeillessä. Synteettiset kankaat, kuten polyesteri, siirtävät kosteutta pois iholta ja ovat yleensä kestäviä ja edullisia. Villa säilyttää lämpöä myös märkänä ja on luonnostaan ​​antimikrobista, mikä minimoi hajun muodostumista. Puuvillaa tulee välttää, koska se pysyy kosteana ja kuivuu hitaasti.

1. Sadetakki ja -housut

Jos sataa voimakkaasti, sinulla on oltava sateenkestävä takki ja housut. Kuoritakeilla on hyvä vedenpitävyys, samalla kun ne myös jonkin verran hengittävät. Perinteinen kumimainen sadetakki toimii takuulla sadetta vastaan, mutta koska tämä kangas ei hengitä yhtään, se ei ole yhtä hyvä vaihtoehto retkeilypoluille. Tärkein ominaisuus takissa on, että siinä on huppu, joka suojaa päätä hyvin sateelta.

Mitä tulee vaellushousuihin, myös kuorihousut ovat hyvä vaihtoehto sateella. Isompi koko mahdollistaa kuorihousujen nopean pukemisen vaellushousujesi päälle, kun sade yllättää. Tuuletusaukot ovat plussaa sekä takissa että housuissa. Niitä avaamalla saat hikoilun ja kosteuden kertymisen hillittyä.

2. Kengät tai saappaat

Vaelluskengät tai saappaat – tämä on makuasia. Vaelluskengät toimivat hyvin sateella, etenkin kun housujen lahkeet saa tiiviisti kengänvarsien ympärille. Muista myös huoltaa ja käsitellä kengät ennen maastoon lähtöä. Kyllästetyt kengät suojaavat kosteudelta paremmin.

Kuten perinteinen kumimainen sadetakki, myöskin kumisaappaat pitävät veden hyvin ulkopuolella, mutta eivät hengitä lainkaan. Ne voivat kuitenkin tuntua mukavimmilta jaloissa kenkiin verrattuna, juuri niiden keveytensä vuoksi.

3. Säärystimet

Säärystimillä saa kengille lisäsuojaa. Ne estävät sekä veden että mudan roiskumisen ja valumisen kenkiin ja lahkeisiin. Vedenpitävillä kengillä ja säärystimillä voit jopa ylittää pienempiä puroja. Retkeilypäivän päätteeksi on helpompi huoltaa kenkiä ja housuja, kun suurin osa mudasta on jäänyt säärystimiin, jotka ovat helppo huuhdella ja jättää teltan ulkopuolelle.

säärystimet jalassa

kuorirukkaset

4. Kuorirukkaset

Kädet ovat ehkä ne, jotka paleltuvat ensimmäisenä sateisella säällä, etenkin jos yhtälöön lisätään vielä ikävä tuuli. Kuorirukkaset ovat tähän loistava ratkaisu. Rukkaset ovat hyvä olla tarpeeksi väljät, että saat esim. merinolinerit tai jopa paksummat villalapaset alle.

5. Pipo

Hupun alla on hyvä käyttää pipoa, joka myös lämmittää märkänäkin. Ei ole varmaan yllättävää, että villa on tähänkin tarkoitukseen hyvä vaihtoehto. Myöskin fleece-pipot toimivat hyvin. Powerstrech-fleece materiaalin hyvä puoli on kankaan ulkopuolen liukkaus, jolloin se ei tartu ikävästi kiinni huppuun. Buff-kauluri antaa niskalle lisäsuojaa ja estää veden valumasta kasvoista ja niskasta takin sisään.

Varusteet

Jotkut varusteet kannattaa pakata retkelle mukaan nimenomaan sadepäivän varalle. Niille on myös käyttöä, vaikka ei sataisikaan. Ota siis tavaksi pakata nämä mukaan retkelle kuin retkelle.

1. Vaellussauvat

Vaellussauvat ovat loistavat kaikilla retkillä, satoi tai paistoi, mutta ne ovat erityisen hyödyllisiä myös sateella. Sauvat auttavat nimittäin säilyttämään tasapainosi liukkailla kivillä ja juurilla, puron ylittämisessä tai vesikuopan syvyyden mittaamisessa ennen kuin astut siihen ehkäpä polveen asti.

vaellussauvat

2. Tarppi

Tarppi tai kevyt pressu on hyvä suoja sateisella lounastauolla. Se pitää sinut ja varusteesi kuivana. Tosin se on hyödyllinen vain metsässä, jossa löytyy puita sen pystyttämiseen. Jos olet tunturissa, tarpista ei ole paljon hyötyä, mikäli et pystytä sitä vaellussauvojasi käyttäen. Telttaillessa teltan yläpuolelle viritetty tarppi antaa lisäsuojaa teltalle ja sen ympäristölle. Tämä helpottaa leirissä varusteiden järjestämistä ja ruoanlaittoa.

3. Istuinalusta

Vaikkakin sadehousut kestävät vettä, ne eivät ole tehty vedessä istumiseen. Pakkaa mukaasi solumuovinen istuinalusta, niin taukosi ovat miellyttävimpiä. Polvillaan työskentely helpottuu myös, kun käytät pehmusteena kuivaa istuinalustaa.

4. Sadesuoja repulle

Useimmat reput eivät ole vedenpitäviä, joten tavarasi on suojattava sateelta. Joissakin repuissa on sadesuoja valmiina, muuten sinun kannattaa hankkia sellainen lisävarusteena. Se suojaa suurinta osaa reppua, paitsi selkäpuolta. Siksi, ainakin vaihtovaatteet, elektroniikka ja mahdollinen makuupussi kannattaa pakata varmuuden vuoksi erillisiin vedenpitäviin pakkauspusseihin. Voit myös vuorata reppusi sisältäpäin yhdellä isolla paukkauspussilla tai vaihtoehtoisesti jopa roskapussilla.

5. Aurinkolasit

Aurinkolasien käyttö saattaa kuulostaa oudolta sateella. Sade voi kuitenkin tuulisella säällä piiskata kasvoja silmiä voimakkaasti. Aurinkolasit tarjoavat hyvän suojan sateelta. Ei siis tarvitse siristää silmiä nähdäkseen mihin astuu.

Käytännön vinkkejä sadesäähän

1. Nalgene-vesipullo kengänkuivaajana

Ehkäpä vaikein asia yön yli retkellä on kuivattaa kengät teltassa. Tähän on kuitenkin olemassa niksi: Täytä pieni Nalgene (0,5 l) kuumalla vedellä ja laita se kengän sisään. Yön aikana kosteus siirtyy ulospäin ja kengät ovat kuivemmat aamulla. Myöskin rukkaset tai sukat voi kuivattaa samalla tekniikalla, jos vain pullo mahtuu sisään.

2. Vaatteiden kuivaus teltassa

Voi tuntua mahdottomalta saada vaatteet kuivaksi teltassa. Voit kuitenkin kokeilla joitakin näistä kahdesta vinkeistä:

Ripusta kuivausnaru teltan sisällä, pidä teltan tuuletusaukot auki ja avaa vielä teltan ovia, jotta saat ilmanvaihdon niin suureksi kuin mahdollista. Etenkin tuulisella säällä tämä voi olla toimiva tapa!

Kosteita vaatteita voit myös ottaa mukaasi makuupussiin yön yli. Ei kuitenkaan litimärkiä vaatteita, mutta esim. kostea aluskerrasto kuivuu hyvin makuupussin lämmössä aamuun.

3. Ruokailu sateessa

ruokailu vesisateessa

Vesisade voi tehdä kokkailusta ja ruokailusta hankalaa, mikäli keittokatosta ei löydy. Jos reitille ei osu katosta, voi tarpilla nopeasti pystyttää oman keitto- ja ruokailukatoksen. Sateella ne ruoat, joita ei tarvitse valmistaa keittimellä, ovat ne parhaimmat.

Ruokatermoksen voi täyttää aamupalan yhteydessä, jolloin se valmistuu lounaaksi ja voit lusikoida suoraan termoksesta lämpimän aterian. Jo proteiinipatukka ja urheilujuoma antavat lisäpuhtia, kun taivalletaan sateessa. Varaa siis myös pidemmälle vaellukselle sadepäivän varalle helposti nautittavia ruokia.

4. Teltan pystyttäminen ja purku sateessa

Leiriä pystyttäessä sateessa, pitää huomioida eri telttojen pystytysmenetelmät.  Teltat, joissa sisäteltta ja ulkoteltta pystytetään erikseen, on vaikea pystyttää ilman että sisäteltta kastuisi. Useimmiten tällaiset teltat ovat kupolitelttoja.

Joissakin malleissa ulkoteltan voi pystyttää ilman sisätelttaa, jolloin sisäteltan voi laittaa paikoilleen sateensuojassa.

Helpoin on pystyttää telttamalli, jossa ulko- ja sisäteltta ovat valmiiksi kiinni toisissaan. Useimmat tällaiset teltat ovat tunnelitelttoja.

Riippumatta siitä minkälainen telttamalli sinulla on, on kuitenkin tärkeintä, että tunnet telttasi ja tiedät sen nopeimman pystytystavan. Tarppia voi myös tässä käyttää sadekatoksena, niin teltanpystytys onnistuu sateelta suojassa. Leiriä purkaessa, ravistele teltasta sadevesi ja viimeistele kuivaus tiskirätillä.

5. Pue sadevaatteet ajoissa

Pidä sadevaatteesi kätesi ulottuvilla reppusi ulkotaskuissa, jotta sinun ei tarvitse tuhlata aikaa niiden löytämiseen.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"