BLOGI, MATKAILU

Päivävaellusmatka Färsaarilla

Färsaaret on monella tapaa loistava päivävaelluskohde. Tällä saariryhmällä ei ole jokamiehenoikeutta, joten sen vuoksi myös vapaat leiripaikat vaellusreittien lähistöllä ovat olemattomat. Reitit ovat myös suhteellisen lyhyet, mutta niitä yhdistämällä on myös mahdollista tehdä pidempiä yön yli retkiä, jos vaan yöpyminen tapahtuu maksullisilla camping-alueilla. Päivävaellusohjelma ja hotellimajoitus on siis hyvä kombinaatio, kun matkustaa Färsaarille.  

färsaaret

färsaaret

Riippumatta siitä aiotko tehdä retken lähipuistoon tai tehdä päivävaelluksen vuoristossa, on tärkeää, että pakkaat oikein. Päiväreppu ruokineen ja vaatteineen ovat niitä asioita, joihin kannattaa kiinnittää suurta huomiota ennen matkalle lähtöä. Laatuun kannattaa satsata, etenkin jos aikoo vaeltaa usein. Oikeilla varusteilla voit keskittyä olennaiseen – luonnosta nauttimiseen.  Päivävaellus on täydellinen tapa tutustua luontoon ja olla rasittamatta kroppaa liikaa.

Mikä reppu päivävaelluksille?

Päiväreppua hankkiessa kannattaa miettiä istuvuutta ja oikeaa kokoa. Reppu, joka sopii juuri sinun selkääsi, selviää ainoastaan kokeilemalla reppua sopivan painon kanssa ennen ostospäätöstä. Kun päätät repun koon, on hyvä miettiä, kuinka paljon tavaraa aiot kantaa mukanasi. Jos teet myös talvivaelluksia, kannattaa satsata vähän isompaan kokoon, jotta saisit mukaan myös paksummat taukovaatteet. Myöskin ruokapuolta kannattaa miettiä. Valmiit ruoat sekä lisää-vain-vesi-tyyppiset eivät vie paljon tilaa, verrattuna koko retkikeittiöarsenaaliin polttoaineineen. Hyvä pakkaustilavuus päivärepulle on 15–35 litran välillä.

osprey talon ja tempest

färsaaret retkeily

Färsaarille valittiin Ospreyn Talon 33 ja Tempest 30 -päiväreput, joita voi melkein kutsua päiväreppujen eliitiksi. Reput ovat suurimmasta päästä, mutta halusimme varmistaa, että sekä lämpimät taukotakit että sadevaatteet mahtuisivat helposti mukaan.

Reput toimivat samalla käsimatkatavaroina lentokoneessa, kunhan vaan ei pakannut reppua ihan täpötäyteen. Näin pysyimme käsimatkatavaramittojen rajoissa.

Arvostimme lisävarusteina hankittuja reppujen sadesuojia, mitkä olivat tuiki tarpeelliset Färsaarten arvaamattomassa ja sateisessa ilmastossa.

Pakkauslista päivävaellukselle

On sanomattakin selvää, että päivävaelluksen ja yön yli vaelluksen pakkauslistat eroavat toisistaan huomattavasti. Päivävaellukselle ei tarvitse majoitetta, makuupussia tai -alustaa, eikä ruokaa tarvitse yhtä paljon. Joillakin alueilla kannattaa kuitenkin ihan turvallisuuden vuoksi kantaa mukana hätämajoitetta ja -ruokaa, jos esimerkiksi myrsky nousisi yllättäen. Se, kuinka paljon sinun pitäisi pakata mukaan, ei siis pelkästään riipu siitä kuinka pitkään aiot vaeltaa, vaan myös siitä, millä alueilla aiot vaeltaa. Keskuspuisto tarjoaa turvallisemman infrastruktuurin verrattuna etäiseen tunturimaisemaan.

Olimme jo reissumme suunnitteluvaiheessa päättäneet, että lähtisimme Färsaarille tekemään päivävaelluksia. Yöt nauttisimme hotellin mukavuuksista sekä aamiaisesta. Päiväksi pakkasimme mukaan vain kaiken välttämättömän vaellustamme varten, ja loput jätettiin hotellihuoneeseemme.

Helpoin ja kätevin tapa päästä paikasta toiseen Färsaarilla on auto, joten vuokra-autolla ajelimme saarelta saarelle eri vaellusreittien alkupisteille. Tämä mahdollisti sen, että autoon pystyimme jättämään kuivat vaihtovaatteet.

Vaatteet ja kengät

Ennen kuin lähdet reissuun tarkista säätiedot, niin voit mukauttaa vaatteet olosuhteisiin. Varaudu kuitenkin muuttuvaan säähän. Vaikka olisit menossa vain päiväretkelle, on hyvä ottaa sadevaatteet mukaan. Sadehousut ja sadetakki voivat olla pelastuksesi, jos sää huononee. Vedenpitävät vaelluskengät tai saappaat toimivat hyvin – valitse ne, jotka toimivat parhaiten juuri sinun jalassasi. Koska selässäsi on vain vähän kuormaa, ei kenkien tarvitse olla ihan jäykimmästä päästä. Päivävaelluksien hyvä puoli on, että saat vaatteet ja kengät kuiviksi yön aikana, vaikka tekisit monta vaelluspäivää putkeen.

färsaaret

Färsaarille pakkasimme mukaan vaatteet, jotka sopivat säähän kuin säähän. Etenkin sateisiin päiviin olimme varauduttu. Hyvät ja tukevat kengät olivat myös tarpeen. Vesisade teki reiteistä haasteellisia – kivi- ja kallio-osuudet muuttuivat liukkaiksi ja kaikki muu oli yhtä mutavelliä…  

Yöpyminen hotellissa mahdollisti vaatteiden, kenkien ja varusteiden huoltamisen ja kuivaamisen yön yli, joten seuraavana aamuna kaikki oli valmiina uuteen päivään!

Ruoka

Päivävaellukselle riittää hyvin valmis ruoka, jota ei tarvitse keittää. Näin et tarvitse kantaa mukana retkikeitintä. Myös lisää-vain-vesi-tyyppiset retkiruoat sopivat hyvin, kun mukana olevassa termoksessa on lämmintä vettä. Pähkinät ja eri patukat toimivat hyvin välipaloina. Vettä kannattaa varata mukaan tarpeeksi, vaikka Pohjoismaissa, etenkin tuntureissa, voi yleensä juoda vettä suoraan purosta.

osprey talon ja tempest

Färsaarilla, hotellin keittiössä, oli aivan mieletön vesihana, mistä suoraan sai kiehuvaa vettä! Sen tyylinen hana oli ihan uutta meille… Vesiongelmamme oli siis ratkaistu, koska pystyimme nyt ongelmitta täyttää termospullomme päivää varten kiehuvalla vedellä. Siis, häiritsemättä keittiöhenkilökuntaa. Olimme varauduttu pussilounaisiin, jotka tuotiin Suomesta. Lentokentältä Tanskasta tarttui mukaan suklaata ja muuta snacksia. Pysähdyttiin vaelluspäivien päätteeksi eri kyliin syömään paikallisia herkkuja, ennen ajoa takaisin hotelliimme Tórshavniin.

Suunnistus

Retkeillessä on tärkeä tietää, minne on menossa ja mistä on tultu. Paperisten karttojen ohella voi käyttää digitaalisia karttoja esim. puhelimella. On kuitenkin hyvä huomioida, että kuuluvutta ei ole kaikilla alueilla. Puhelimen GPS-tiedot toimivat satelliittien kautta, vaikka olisit ilman normaalia kuuluvutta. Google Mapsista voit ladata puhelimen muistiin valmiiksi kartta-alueen ja silloin kartat ja sijaintiedot toimivat, vaikka olisit kuuluvuusalueen ulkopuolella. On vaan hyvä muistaa, että laitteet voivat rikkoontua tai akku loppua… Joten perinteinen paperikartta ja kompassi on aina syytä olla mukana.

färsaaret

Färsaarten reittisuunniteluun on olemassa hyvä vaellusreittiopas, ”Hiking in the Faroe Islands”, joka on ladattavissa ilmaiseksi netistä. Siinä reitit on kuvattu yksityiskohtaisesti. Tällä oppaalla, sekä puhelimien kartoilla, pärjäsimme hyvin.

Reissun TOP-3 kohdetta

  1. Slættaratindur – Färsaarten korkein huippu
  2. Saksun kylä
  3. Mulafossur vesiputous
KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Matkailu"