BLOGI, TALVIRETKEILY, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Toppahame – uusajattelua retkeilyvaatetukseen

Hame ei ole ehkä yleisin vaatekappale, joka yhdistetään luonnossa samoamiseen, mutta toppahame on kuitenkin loistava vaate retkeilykäyttöön! Toppahame sopii yhtä hyvin niin miehille kuin naisille, koska on kysymys eristävästä ja käytännöllisestä vaatekappaleesta. Hameen kanssa pysyt sekä tyylikkäänä että lämpimänä!

Käyttötarkoitukset

Toppahame on selkeästi aliarvioitu vaate. Hameen parhaat puolet ovat sen monet käyttötarkoitukset. Tästä yhdestä vaatekappaleesta voi taikoa monen monta asustetta:

Aktiviteetti- sekä taukohame

toppahame taukovaatteena

toppahame talvivaelluksella

Toppahame on täydellinen eristysvaatteeksi eri retkeilyaktiviteetteihin. Hameen voi pukea suoraan retkeilyhousujen tai –trikoiden päälle, etenkin kun sää yllättäen kylmenee. Silloin otat hameen helposti esille, käärit sen nopeasti ympärillesi, suljet vetoketjun ja jatkat vaan matkaasi. Ja kaikki tämä riisumatta kenkiä, monoja, suksia, lumikenkiä tai luistimia. Toppahame on kuin mikä tahansa toppatakki, mutta tehty pepullesi ja reisillesi. Hame lämmittää kylmettyneet lihakset nopeasti ja näytät jopa tyylikkäältä, olitpa sitten puistossa, metsässä tai vuorenhuipulla.

Toppahame vie vain pienen tilan pakattuna reppuun ja siksi se muodostaa taukotakin ja -liivin kanssa lämpimän, helposti puettavan ja käytännöllisen asukokonaisuuden tauoille.

toppahame kokopitkä vetoketju

Leiriviitta

Toppahametta ei aina tarvitse käyttää juuri hameena, vaan hame muuntautuu nopeasti esimerkiksi viitaksi! Teltassa istuessa selkä on usein alttiina kylmyydelle, kun istutaan selin kylmää hohkaavaa telttakangasta päin. Muhkea toppatakki on usein liian tilaa vievä ja kömpelö teltassa. Tällöin voi toppahameesta taikoa toppaviitan itselleen. Vetoketju avataan ja viitta laitetaan olkapäiden päälle. Vetoketju sitten suljetaan sopivasti niin että viitta pysyy paikoillaan rinnan kohdalla.

toppahame liivinä

Lisäeristeenä makuupussille

Yön yli reissuilla tätä toppahametta voi käyttää joko puettuna lisäeristeenä makuupussissa maatessa tai peittona makuupussin päällä, jolloin se ylimpänä kerroksena myös voi kerätä kosteutta makuupussista.

Toppahameen valinta

Toppahametta valittaessa on hyvä miettiä seuraavia ominaisuuksia:

Mitä pidempi hame, sitä enemmän se eristää kylmyydeltä. Mitä lyhyempi malli, sitä enemmän hame antaa myötä liikkuvuudelle. Itse olen ollut tyytyväinen juuri polven alapuolelle ulottuvalle hameelle, koska se on juuri sopiva kompromissi eristävyyden ja liikkuvuuden kannalta.

Koon puolesta on hyvä muistaa, että jos aikoo käyttää toppahametta paksumpien housujen päällä, on hyvä valita ainakin yhden isomman koon normaaliin verrattuna. Jos hame kiristää, se ei myöskään eristä.

Tärkeä ominaisuus on myös kokopitkä vetoketju. Se helpottaa pukeutumista tai riisumista, etenkin kun sinulla on monot, sukset tai luistimet jalassa. Kokopitkä vetoketju mahdollistaa myös hameen eri käyttötarkoitukset (viittana ja peittona).

Vettä hylkivän materiaalin ansiosta et tarvitse huolestua hameen kastumista pienellä sateella, tai jos talvikelit menevät plussan puolelle. Toppahameiden kevyt materiaali ja eriste tekevät siitä helposti mukaan otettavan.

Suosittelen Friluftsin Jerta Padded -hametta, koska siinä löytyy kaikki yllä olevat kertomani ominaisuudet!

Toppahameen hyvät puolet

Toppahousujen pukeminen eristekerroksena voi olla työlästä ja lisäksi tulee kömpelö Michelin-ukkomainen olo, etenkin kun ne puetaan toisten housujen päälle. Liikkuvuuden kannalta paksu tekstiilikerros reisien sisäpuolella ei auta tilannetta ollenkaan. Toppahame taas on helppo ja nopea pukea, ja se sopii hyvin erilaisten housujen päälle puettavaksi. Ja miksipä ei toisen hameen päälle… Toppahameen voi kietaista vaatteen kuin vaatteen päälle.  Eikä eristekerros häiritse liikkuvuutta.

toppahame pakkautuu pieneen tilaan

Toppahameet ovat erittäin kevyitä eivätkä vie tilaa juurikaan repussa, joten siksi se on täydellinen ratkaisu, kun haluat kevyen ja eristävän lisäkerroksen mukaan reppuusi. Sopii siis myös grammanviilaajille!

toppahae

 

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talviretkeily, Tuotetestit ja -vinkit"