Vaelluksen menestys ja nautinto on paljolti kiinni jaloistasi, ja seuraavien vinkkien seuraaminen kasvattaa todennäköisyyttä, että jalkasi vievät sinut mukavasti sinne minne haluat. Mikään ei voi pilata vaellusta tai retkeä kuin kipeät jalat.
1. MUKAVAT JA TUKEVAT KENGÄT
Vaikka on olemassa paljon asioita, joista voi tinkiä ja säästää rahaa, jalkineet eivät ole yksi niistä. Vaelluskenkiä kannattaa kokeilla monta eri mallia, jotta löytää sen juuri sopivan parin omille jaloilleen. Älä siis osta kenkiä pelkästään sen takia, että ne ovat alennuksessa, vaan jalkineiden pitäisi tuntua 100% sopivilta. Varaa paljon aikaa kenkien kokeiluun. Kokeile kenkiä sen tyylisen vaellussukan kanssa, jota tulet käyttämään jatkossa. Testaa kengät kunnolla kaupassa ja kokeile kävelemistä epätasaisella alustalla. Ylä- ja alamäkitestaus on tärkeää, koska se kertoo, pysyykö jalka pysyy paikoillaan kunnolla. Voi olla ärsyttävää huomata vasta tosipaikan tullen, että jalka valuu kengän etuosaan ja varpaat menevät lyttyyn, kun kävelee alamäkeä pitkällä vaelluksella. Muista myös kävellä kengät sisään ennen pitkää vaellusta. Mitä jäykempi kenkä, sitä enemmän kilometrejä sisäänajoon pitäisi laittaa. Aloita kenkien sisäänkävely lyhkäisillä päiväretkillä ja lisää asteittain lisää kävelymatkaa. Tutustu myös Partioaitan sivuilla vaelluskenkien valintaoppaaseen, jos olet hankkimassa uusia vaelluskenkiä.
2. OIKEANLAISET SUKAT
Sukkien valintaan on helppo sääntö: Valitse villaa tai synteettisiä materiaaleja jotka siirtävät kosteutta. Älä käytä puuvillaa, koska se sitoo kosteuden itseensä. Yksi pahimmista asioista jaloille on kosteus, joten ideana on pitää jalat mahdollisimman kuivina. Olen tykästynyt Falke TK2 Cool -sukkiin koska ne istuvat hyvin jalkaan, ovat hyvin muotoillut sekä siirtävät kosteutta hyvin. Ne myös kuivuvat nopeasti, ja jo lyhyen tauon aikana voi sukista saada tuulessa melkein rutikuivat. Sulanmaan aikaan käytän kengissä yhdet parit sukkia, mutta talvisin noudatan kaksikerrossysteemiä. Silloin minulla on paksumman villasukan alla ohuempi liner-sukka. Jotkut käyttävät kaksikerrosperiaatetta vuoden ympäri, koska se myös ehkäisee hiertymien ja rakkojen syntyä, kun kitka jää sukkien väliin. Joten yhden paksumman sukan sijaan voi hyvin esimerkiksi käyttää kahta ohuempaa.
3. VAHVISTA JALKASI
Laita muutama viikko aikaa jalkatreeneihin ennen vaelluskauden alkua. Kävele tai retkeile vaelluskengillä kevyellä kuormalla, ja pysähdy heti jos jaloissa tuntuu epämukavuutta. Iho on hyvä saada sitkeämmäksi, mutta on myös hyvä ajatus vahvistaa luita, lihaksia ja muita kudoksia joilla ehkäistään rasitusmurtumia tai pehmytkudosvammoja. Avojaloin, varsinkin epätasaisilla pinnoilla kuten kivillä tai hiekalla, on hyvä paikka aloittaa. Varsinaisia harjoituksia, kuten kantapääkorotuksia ja pyyhkeen nappaamista varpailla, voi myös tehdä, sillä ne vahvistavat jalanpohjassa olevia lihaksia.
4. JALKOJEN ENSIAPUPAKKAUS
Varusta ensiapupakkauksesi jalkojen hoito -osiolla. Siihen kuulu seuraava sisältö:
- rakkolaastaria (Compeed)
- urheiluteippiä
- kinesioteippiä
- haavanpuhdistuspyyhkeitä
- neula (hakaneula on helppo pitää mukana)
- pakastuspusseja (kts. kohta 5)
- pieni pyyhe (kts. kohta 5)
Jos huomaat jaloissasi pientäkin epämukavuutta, kannattaa heti pysähtyä ja tarttua ongelmaan. Mitä pidemmälle hiertymä tai rakko etenee, sitä vaikeampi hoidosta tulee. Vaikkakin ihoon on tullut vain pientä punoitusta, voi olla paikallaan laittaa teipit jalkaan. Aloita aina puhdistamalla hiertymäalue haavanpuhdistuspyyhkeellä. Rakkolaastari on hyvä suoja ärtyneelle iholle. Kun laastarin vielä varmistaa urheiluteipillä niin suoja pysyy hyvin paikallaan monta päivää. Jos hiertymä on jo edennyt rakkoasteelle kannattaa rakko puhkaista neulalla varovasti sivulta, ja sen jälkeen laittaa rakkolaastari ja teipit päälle. Neula kannattaa steriloida liekillä ja puhdistaa haavanpuhdistuspyyhkeellä. On parempi puhkaista rakko hallitutetusti, kuin että se rikkoutuisi käveltäessä, koska silloin iho voi irrota suuremmalta alueelta. (Huom! Palovammasta syntynyttä rakkoa ei saa puhkaista!) Jos on mahdollista, kannattaa rakkolaastari tai teipit laittaa paikoilleen jo illalla, jotta liima tarttuisi hyvin yön aikana kun jalat ovat lämpimät ja kuivat. Jos urheiluteippi on jalalle liian joustamaton, voi sen sijaan käyttää joustavaa kinesioteippiä. Teippien kulmat voi leikata pyöreimmiksi, etteivät ne irtoa yhtä helposti.
5. VIRKISTÄ JA HELLI JALKOJASI
Tauoilla on aina hyvä poistaa sukat ja kengät jaloista. Virkistä jalkasi kylmässä purossa tai muussa vesistössä aina kun pystyt. Tämä alentaa samalla turvotusta ja vähentää kipua. Älä vaan ota juomavettä samasta paikasta… Myöskin jalkojen kohoasento alentaa turvotusta. Samalla sukat ja kengät saavat tuuletusta. Nopea jalkahieronta ei ole ollenkaan pahitteeksi! Tarkista kengät ja puhdista sisältä mahdollinen hiekka ja pöly. Muista antaa jalkasi tuulettua tai pyyhi ne kuiviksi pyyhkeellä ennen kuin puet sukat ja kengät taas jalkaan. Jos jostakin syystä olet astunut yli nilkansyvään veteen vaelluskengät jalassa, ja jalkineesi ovat läpimärät voi tehdä seuraavaa: Pue kuivat sukat jalkaan ja laita päälle pakastuspussit, ja sitten kengät jalkaan. Näin sukkasi pysyvät kuivina, vaikka kengät ovat märät. Leiriytyessä kannattaa heti vaihtaa kuivat ja ilmavat sukat sekä leirikengät jalkaan. Leirikenkinä voi olla esimerkiksi Crocsit, jotka ovat kevyet kantaa rinkassa ja eivät ime itseensä vettä. Ne käyvät myös hyvin kahlauskenkinä, jos reitin vesistöt sitä edellyttää.