Kun olet hankkimassa uutta takkia, on monta asiaa mitä kannattaa miettiä ennen ostopäätöstä. Tämä mahdollistaa että löytäisit itsellesi juuri sen parhaaan. Tässä on 5 vinkkiä jotka toivottavasti helpottavat matkaasi kohti unelmiesi takin löytämistä.
1. Mihin tarkoitukseen olet hankkimassa takkia?
Tuletko käyttämään sitä pelkästään kaupunkitakkina, vai oletko kenties lähdössä ulkoilemaan metsään tai laskettelumäkeen? Kuinka tahansa, mieti läpi kaikki skenaariot missä luultavasti tulet käyttämään takkia, koska silloin tiedät paremmin mitä haluat saada siitä irti. Työmatkakävelijä tarvitsee erityyppisen takin kuin vaellukselle lähtevä. Intensiivisiin aktiviteetteihin tarvitsee hyvän tuuletuksen ja materiaalin hengittävyyden, kun taas kevyisiin aktiviteetteihin voi enemmän miettiä sateenkestävyyttä ja eristettyjä ratkaisuja. Mieti myös mitä takki pitää kestää. Tuletko kenties tarvitsemaan kulutusta kestävää kangasta? Vahvikkeita esimerkiksi kyynärpäihin voi olla hyödyksi kun kiipeät kivistä kallioseinämää. Kevyempi ja ohuempi kalvomateriaali voisi taas riittää kun esimerkiksi ulkoilutat koiraa.
2. Mihin vuodenaikaan tulet käyttämään takkia?
Jos tulet käyttämään takkia ympäri vuoden, kannattaa valita takin jonka alle voi helposti pukea eristäviä kerroksia. Kuoritakki on hyvä esimerkki joka soveltuu käytettäväksi ympäri vuoden. Sen alle (ja myös päälle) on mahdollista pukea eripaksuisia kerroksia. Takki joka on tarkoitettu talvikäyttöön, voi taas olla varustettu eristävällä vuorella. Silloin sateenkestävyys ei ole niin korkealla tärkeysjärjestyksessä kuin taas kesällä. Topattu takki on helppo ja nopea pukea, koska sen alle ei tarvitse laittaa paksusti kerroksia. Tämä soveltuu siksi hyvin talviselle koulu- tai työmatkailuun. Vuodenaika voi myös määritellä takin pituuden. Paukkupakkasilla on mukava olla pidempi talvitakki, joka ylettyy reisien kohdalle ja antaa lisälämpöä, kun taas lämpimillä säillä pärjää hyvin vähän lyhyemmällä mallilla.
3. Mitä ominaisuuksia tarvitset takissasi?
Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista suojaavassa takissa on huppu. Irrotettava huppu antaa käyttäjälle mahdollisuuden muuntaa takin tyyliä helpolla tavalla. Mieti myös jos tulet käyttämään kypärää hupun alla. Silloin on hyvä valita takki missä on tarpeeksi iso huppu. Monessa teknisessä takissa on nykyään juuri kypäränmuotoon leikattu huppu. Paras huppu on mielestäni suojaava, tarpeeksi iso ja jossa on hyvät säätömahdollisuudet. Tämä estää mm. hupun valahtamista silmille. Turkisreunus (keinoturkis) on mukava lisä kylmää viimaa vastaan. Voi myös olla että et tarvitse huppua ollenkaan. Itse en esimerkiksi käytä huppua lainkaan laskettelurinteessä. Kypärä ja laskettelulasit antavat tarpeellisen suojan säätä vastaan. Mieti myös minkälaisia taskuja tarvitset. Tuletko varastoimaan tavaroita taskuissasi vai kulkeeko mukaan otettavat laukussa? Markkinoilla on takkeja joissa voi olla taskuja vaikka muille jakaa. Sitten löytyy myös enemmän pelkistettyjä malleja joissa ei ole taskuja lainkaan.
4. Kuinka paljon olet valmiina sijoittamaan?
Laatuun kannattaa sijoittaa. Tämä pätee melkein kaikkeen ulkoiluun liittyvään vaatetuksesta välineisiin. Jos lopulta löytää sen unelmien takin, niin siihen kannattaa ehdottomasti sijoittaa! Takin hinta seuraa yleensä laatua. Kaikista halvimmat materiaalit voivat olla kuinka vedenpitäviä tahansa, mutta ne voivat myös nopeasti menettää hengittävyytensä. Näin ollen ne eivät välttämättä ole kaikkeen liikuntaan riittävän hengittäviä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei markkinoilta löytyisi yhtään hyvää sekä halpaa takkia, tai että kaikki kalliit takit olisivat parhaimmat. Hyvin hoidettuna takki voi kestää jopa vuosikymmeniä. Pesussa on tärkeää seurata pesuohjeita ja takkia on sen jälkeen hoidettava sopivalla kyllästeaineella (jos materiaali sitä vaatii).
5. Kokeile montaa eri takkia
Aloita esimerkiksi tutkimalla netistä minkälaisia takkeja löytyy markkinoilta. Tietokoneen ruudulta voi olla vaikea saada hyvää kuvaa koon ja materiaalin osalta. Takkia kannattaa siis käydä sovittamassa paikanpäällä kaupassa. Kokeile monta eri takkia jotta se sopivin löytyy. Kun sovitat takkia olisi hyvä jos sinulla olisi alus- tai välikerrasto mukana (jota tulet käyttämään takin kanssa). Näin voit olla varma että takin väljyys on riittävä. Jos tulet käyttämään takin myös talvella, olisi hyvä että paksumpi kerros mahtuisi takin alle. Kokeile myös eri liikkeitä joita tulet tekemään takki päällä. Hyvät testiliikkeet on että nostaa kädet suoraan ilmaan ja että tekee yläkropan sivuttaiskiertoja. Takki ei saisi estää liikkeitä ja takin helma pitäisi pysyä paikoillaan. Katso myös että hihan pituus ja väljyys on riittävä. Materiaaleja on nykyjään mistä valita. On Gore-Texiä, puuvillaa, Soft Shelliä jne. Kaikilla materiaaleilla on hyvät puolensa, mutta muista myös valita sellainen materiaali mikä tuntuu sinusta hyvältä. Takki on loistava jos se tuntuu huomaamattomalta päälläsi. Ja ennen kaikkea, pukeudu siihen mistä pidät eniten. Ja muista että takki saa mielellään olla vapaa-ajanhenkinen myös kaupungissa!