BLOGI, NAISET RETKELLÄ, RETKEILY

Syksyinen päiväretki Teijon kansallispuistossa

Aina ei mene suunnitelmien mukaan. Mutta se, että suunnitelmat menevät uusiksi, ei tarkoita sitä että suunnitelmista pitäisi kokonaan luopua. Perinteinen jokavuotinen syysvaellus on jäänyt tekemättä. Syysflunssa teki tehtävänsä. Mutta kun heräsin tänä aamuna oli tunne, että flunssa oli selätetty ja energiaa oli vaikka mihin! Kun vielä aurinko paistoi verhojen takaa niin oli selvää että ulos on päästävä, ainakin päiväretkelle!

Keräsin nopeasti päiväretkelle tarvittavat varusteet, keitin kahvia termokseen ja vaihdoin ulkoiluvaatteet päälle. Päiväretken varustelista ei paljon eroa yön yli reissun listasta. Ainoat varusteet, jotka nyt jäivät kotiin olivat siis teltta, makuupussi ja makuualusta. Iso rinkka vaihtui samalla pienempään Ospreyn päiväreppuun. Olin jo kuukausia sitten suunnitellut vierailua Teijon, Liesjärven tai Kurjenrahkan kansallispuistoon. Päivän kohde oli siis joku näistä. Koska päivä oli lyhyt, valitsin kohteen lyhyimmän ajomatkan perusteella. Hyppäsin autoon ja naputtelin navigaattooriin: Teijon kansallispuisto, Salo.

Saapuminen Teijon kansallispuistoon

Puolentoista ajotunnin jälkeen saavuin Teijon kansallispuiston alueelle. Koska puisto oli minulle uusi tuttavuus, suuntasin Matildanjärven parkkipaikalle ja siitä Teijon luontokeskukseen. Yleensä kun teen reissuja uusille alueille, otan selvää alueesta ja reiteistä etukäteen. Tällä kertaa tätä en ehtinyt tehdä, joten ajattelin että infoa alueesta ja reiteistä löytyisi luontokeskuksesta.

Mutta nyt luontokeskus oli valitettavasti suljettu. Kesäkuukausina keskuksesta löytyy puiston asiakaspalvelu, myytäviä tuotteita, matkamuistoja, venevuokrausta ja kalastuslupien myyntiä. Lukossa olevan oven vieressä oli kuitenkin postilaatikko, mistä löytyi pino kansallispuiston karttoja. Saman kartan voi myös ladata pdf-tiedostona, jolloin kartta kulkee helposti mukana puhelimessa. Luontokeskuksen pihalla oli kaksi isoa tulentekopaikkaa, mutta ne ammottivat tyhjyyttään vaikka lähistöllä oleva parkkipaikka oli tupaten täynnä.

Reittisuunnitelma

Tein nopean reittisuunnitelman keskuksen pihalla. Puistossa on neljä rengasreittiä joiden pituus on 3,6 km – 8,8 km. Luontokeskukselta lähtee 5,3 km pituinen Matildanjärvenkierros, joka sopi aikatauluuni loistavasti! Lähtöpisteeni oli Matildanjärven varjoinen eteläranta ja siksi suuntasin lyhyintä reittiä kohti auringon kylpemää pohjoisrantaa. Lähdin siis kiertämään järveä vastapäivään.

Reitti oli alussa helppokulkuinen, mutta muuttui vähitellen haastavammaksi. Suoalueella oli kapeita pitkospuita, jotka tekivät kulkemisesta hyvän tasapainoharjoittelun. Vaellussauva olisi antanut hyvän tuen, vinkkinä teille! Järven itäpäädyssä reitti kulkee myös vesistön yli siltaa pitkin. Muutenkin reitti on hyvin suunniteltu ja puisia portaita on rakennettu paikkoihin, jossa olisi ollut hankala tarpoa.

Matildanjärven rannoilla on kolme laavu- ja tulentekopaikkaa. Yksi näistä sijaitsee Isoholma-saarella, jonne pääsee esimerkiksi soutaen vuokraveneellä. Matildanjärven rannalla on monta pientä niemeä, joten vastaan tuli lukuisia mahdollisia taukopaikkoja. Niemillä löytyy kallioisia kielekkeitä sekä hiekkarantoja.

Reitillä en tavannut montaa vastaantulijaa. Tulentekopaikoilla oli tosin väkeä ja reitin ulkopuolella näkyi kyllä pari sienestäjää. Myös pari kalastajaa olivat löytäneet hyvän kalastuspaikan pohjoisrannalta. Kun saavuin järven länsipäätyyn, ihmettelin mihin reitti katosi. Reittimerkinnät loppuivat pienelle parkkipaikalle ja huomasin myös kansallispuistorajan kulkevan siinä. Tarkastettuani kartasta huomasin, että osa reitistä kulkee asvaltoitua kylätietä pitkin. Tieosuus oli nopeasti koluttu, ja lopulta olin takaisin puistoalueella. Reitin viimeinen kilometri on myös osa Jeturkastireittiä, josta taas osa on rakennettu esteettömäksi reitiksi ja soveltuu siten pyörätuoleilla ja lastenvaunuilla kulkeville.

Kun palasin Luontokeskukseen istahdin, katselin karttaa ja pohdiskelin että tulisinko tänne joskus uudestaan. Merkittyjä reittejä on alueella noin 50 km, joten kyllä vielä olisi paljon täällä nähtävää! Olin siis kolunnut läpi vain kymmenesosan. Nyt tiedän että täällä on tosi paljon nähtävää ja koettavaa!

lähiretkeily

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Naiset retkellä, Retkeily"