BLOGI, MATKAILU, RETKEILY

Saariston rengastie – luontoretkeilijän opas

Turun saariston rengastiestä löytyy googlettamalla monta opasta matkailijalle. Ne kertovat putiikkihotelleista, kahviloista, kirkoista ja vierasvenesatamien tunnelmasta.  Tämä kertomus on erilainen. Me lähdimme etsimään maisemia, joissa sielu lepää, luontopolkuja, hiljaisuutta ja saariston luontoelämyksiä. Upotimme varpaat kirkkaaseen meriveteen, etsimme rentouttavimmat telttapaikat ja kokkailimme retkiruokaa saariston antimilla höystettynä.

Rengasreitillä viettäisi helposti ainakin viikon mittaisen loman telttaillen ja seikkaillen sileillä kallioilla. Tästä blogista löydät vinkkejä saariston rengasreitillä retkeilyyn.

  • Rengasreitistä
  • Luontokohteista
  • Yöpymisestä luonnossa reitin varrella
  • Vinkkejä ja neuvoja saariston rengastiellä retkeilijälle

meri

Rengasreitti lyhyesti

Saariston rengastie on n. 250 km pitkä. Se alkaa Turusta ja päättyy aurinkoiseen Naantaliin. Autolla se on mahdollista kiertää päivässä. Luonnosta nauttivan ei kuitenkaan kannata seurata reittiä liian orjallisesti, eikä missään nimessä hosua lenkkiä ympäri suorittamalla. Reitiltä on mahdollista poiketa moniin kauniisiin kohteisiin ja kokea maamme ulkosaariston upea luonto.

Varsinainen rengastie kulkee reitillä Turku-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi-Taivassalo-Naantali-Turku. Reitti sopii erinomaisesti myös pyöräilijöille. Satulan selässä nautiskeluun kannattaa varata ainakin 3-5 päivää aikaa omasta pyöräilyvauhdista riippuen. Myös autoillen saa enemmän irti, kun varaa lomailuun vähintään muutaman päivän. Julkinen liikennekin toimii mukavasti reitillä ja rengastie onkin mahdollista kiertää myös bussilla.

lossi

Pääreitillä Iniön Dalenin ja Houtskarin Mossalan välinen lautta on maksullinen, muut lautat ovat ilmaisia. Reitti on kokonaisuudessaan auki kesäisin. Muina aikoina joutuu kääntymään takaisin puolivälissä kiertosuunnasta riippuen joko Houtskarissa tai Iniössä. Saariston rengasreitillä retkeilyä kannattaa ehdottomasti harkita myös ruska-aikaan ja talvella. Aikataulut ja reitit löydät www.lautta.net.

Lyhyempänä vaihtoehtona on tarjolla myös pieni rengastie. Se on n. 120 km pitkä ja kulkee reitillä Turku-Parainen-Nauvo-Rymättylä-Naantali-Turku. Pieni rengasreittikin on kokonaisuudessaan auki vain kesällä ja sen kolmesta lautasta yksi on maksullinen. Yhteysalus m/s Östern, joka kulkee reitillä Nauvo-Seili-Rymättylä, yhdistää pienen rengastien kesäisin ja on maksullinen. Tietoa hinnastosta ja aikataulusta löydät www.ostern.fi.

www.finferries.fi etusivulta näet kätevästi kartalta mihin kaikkialle lautoilla pääsee, jos haluat poiketa rengasreitiltä syvemmälle saariston saloihin. Samaiselta sivustolta löytyy myös aikatauluinfoa.

kallio

Majoittuminen saaristossa

Rengasreitin varrelta löytyy monia eri majoittumisvaihtoehtoja. Persoonallisia bed&breakfast -kohteita, leirintäalueita ja vuokramökkejä on tarjolla moneen makuun. Leirintäalue onkin oiva paikka teltan kanssa liikkuvalle ja monilla saariston leirintäalueilla on telttailijalle tarjolla hienoja saaristomaisemia. Reitin voi mainiosti myös telttailla jokamiehenoikeuksia käyttäen.

turun saaristo

Leirintäaluepoimintoja:

Rengastien läheisyydestä löytyy useita leirintäalueita, ja monista niistä hienoja maisemia sekä paljon palveluita. Alla muutamia varteenotettavia vaihtoehtoja:

  • Paraisten Solliden camping: Omavalintainen telttapaikka, alue sijaitsee merenrannassa.
  • Houtskärin Mossala Island Resort: Alueella on pieni luontopolku, merelle aukeavia maisemia, mahdollisuus vuokrata pyöriä ja kajakkeja sekä valita itselle sopiva telttapaikka.
  • Kustavin Lootholma: Leirintäalue, vuokramökkejä ja ravintola. Mahdollisuus myös yöpyä jurtassa glamping tyyliin.

Teltalla omassa rauhassa

telttailu saaristossa

Usein varsinaiselta rengasreitiltä ei tarvitse poiketa kovinkaan kauas löytääkseen sopivan yöpaikan. Kannattaa kuitenkin varautua kävelemään muutama kilometri vaihtelevassa maastossa, jos näköalalla varustettua telttapaikkaa havittelee. Rinkka ja vaelluspopot mukaan siis. Reitin varrella on myös laavuyöt mahdollisia.

Hyviä kohteita ulkona yöpymiseen löytyy esimerkiksi luontopolkujen varrelta (näistä lisää alempana) tai satelliittinäkymää Google Mapsissa selaillen. Rannoilla on toki paljon loma-asuntoja, mutta monessa paikassa on mahdollista löytää oma pieni merenrantakaistale tai rauhallinen metsäalue telttapaikaksi.

aamukahvi teltassa

Maasto on, varsinkin rannoilla, suureksi osaksi kallioista. Kalliorannoilla telttailijan kätevin valinta onkin ”itsestään seisova” kupoliteltta. Myrskynarut kannattaa kuitenkin kiristää, sillä saaristossa tuuli vaihtuu nopeaan. Onneksi sopivia kiviä löytyy helposti teltan narujen sitojiksi. Tunneliteltallakin kyllä löytää mukavia yöpaikkoja, saattaa vain joutua näkemään pikkiriikkisen enemmän vaivaa.

Riippumattoilijalle löytyy paljon paikkoja, joista valita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että aivan rannasta löytyvät puut eivät aina ole niitä tukevimmin maassa kiinni olevia.

uiminen

Jokamiehenoikeuksilla yöpyessä on äärimmäisen tärkeää tiedostaa myös omat velvollisuudet. On aina parempi jättää mukava retkipaikka parempaan kuntoon kuin millaisena sen löysi. Mukaan roskapussi omille roskille ja ylimääräinen pussi tai kaksi matkalta löytyvien roskien siivoamiseen. Valitettavasti Suomessakin meren rannoilta löytyy paljon isoa ja pientä muoviroskaa. Eikö olisi hienoa, jos me retkeilijät yhteistuumin keräisimme retkillä löytyvät roskat mukaan roskikseen?

Vinkki viitosena telttapaikan etsintään kannattaa tiirailla myös pienten venesatamien ympäristöjä. Joissain kohteissa paikalliset ystävällisesti tarjoavat alueitaan leiriytymiseen pientä korvausta vastaan. Paikalla saattaa olla tarjolla esimerkiksi myös wc-tilat ja juomavettä. Seesteisen merimaiseman lisäksi.

telttailu turun saaristossa

Turun saaristossa huomioitavaa:

Hyttyset. Näitä kesäkavereita toki löytyy koko Suomesta. Katso hyönteissuojatut vaatteet ja hyönteiskarkotteet.

Punkit. Ei syytä hysteriaan, mutta nämä kaverit diggaavat kovasti saaristosta, kukapa ei. Jokapäiväinen vartalon punkkitarkastus on hyvä ottaa repertuaariin. Ja lisävarana mukaan luonnonmukaista punkkikarkoitetta ja punkinpoistovälineet. Säännöllisillä punkkitarkastuksilla ja varotoimilla on erittäin harvinaista, että punkki ehtii kiinnittyä iholle. Ja jos niin pääsee käymään, on vielä harvinaisempaa, että siitä seuraisi sairastuminen. Punkkien vuoksi ei siis kannata jättää reissua väliin, mutta ei niitä kannata kokonaan unohtaakaan. Lue punkkioppaasta, kuinka suojautua punkeilta.

Ilmasto. Meri lämpenee alkukesästä hitaasti. Siksi meren äärellä on usein viileämpää kuin sisämaassa. Rannikolla myös tuuli pääsee kunnolla tuivertamaan, kun sille päälle sattuu. Sää saattaa olla paikallisesti arvaamaton. Mukaan kannattaakin pakata tarpeeksi lämmintä vaatetta ja kuorivaatteet suojelemaan tuulelta ja sadekuuroilta.

Ruoka. Rengasreitin varrelta löytyy mukavasti pieniä ruokakauppoja täydennystä varten. Ja kyläkeskuksista, leirintäalueilta ja vierasvenesatamista usein monia herkullisia ravintolavaihtoehtoja. Tienvarsilta kannattaa bongailla myös paikallisia antimia, kuten marjoja, vihanneksia ja savukalaa.

Aktiviteetit. Monessa kohteessa on mahdollista vuokrata SUP-lautoja, kajakkeja, pyöriä jne. Varsinkin vesiurheilulajeja ajatellen on hyvä varautua esimerkiksi kuivapusseilla, vesitiiviillä puhelimen suojakotelolla ja vaikka Peli-boxilla arvokkaammille kameravarusteille. Jalassa uidessa pysyvät uimatossut tai sandaalit helpottavat mereen pulahtamista mistä tahansa rannalta. Saaristosta löytyy kyllä hiekkarantojakin, mutta luonnonrannat ovat useimmiten kivikkoisia ja pohja paikoin kasvillisuuden valtaamaa.

Juomavesi. Luonnonvedet ovat pääasiassa suolaista merivettä, joten vedenpuhdistin/suodatin ei siis tällä retkellä ole kovin käytännöllinen. Juomakelpoista vettä juomapulloon saa leirintäalueilta, vierasvenesatamista, ravintoloista jne. Yön yli retkelle luontoon pitää kuitenkin kantaa mukana tarpeeksi vettä juomiseen, ruuanlaittoon ja hampaiden pesuun.

hampaiden pesu luonnossa

Luontokohteita ja näköalapaikkoja

Rengasreitin varrelta, ja siitä hieman poikkeamalla, löytyy useita hienoja luontopolkuja, uimarantoja ja näköalapaikkoja saariston maisemiin sekä muita mielenkiintoisia kohteita retkeilijälle. Monen luontopolun varrelle voi myös pystyttää leirin yöpymistä varten, joten silmäile niitä sillä ajatuksella. Alta löydät listattuna muutamia upeita kohteita. Kohteet ovat kulkusuunnan Turku-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi-Taivassalo-Naantali mukaisessa järjestyksessä.

auringonlasku saaristossa

Parainen

Mustfinnin uimaranta. Rannalle joutuu poikkeamaan hieman rengasreitiltä, mutta pitkä, kirkasvetinen ja loivasti syvenevä uimaranta on oiva kohde vaikka evästelyyn ja uiskenteluun. Alueelle saattaisi lähimetsiin saada teltankin yöksi pystyyn.

Sattmarkin luontopolut ja vuokralaavu. Rengasreitin varrella olevalta pysäköintipaikalta lähtee vaellusreitti, joka haarautuu 2,5 km, 5,5 km ja 11 km pituisiksi reiteiksi. Alueella on myös lapsille ja nuorille suunnattu Robinson-seikkailupolku ja köysirata. Vuokralaavun käytöstä sovitaan kahvituvassa ja vaelluspolulta voinee myös etsiä telttapaikkaa.

Lenholmin luonnonsuojelualue. Parkkipaikalta lähtee muutaman kilometrin mittainen luontopolku tammilehtojen ja perinnemaiseman halki. Polku poikkeaa myös merenrantaan lintutornille. Lintutornilta aukeaa näkymä hyvinkin lintuaktiiviseen lahteen, varaudu siis eväillä ja kiikareilla. Alueen parkkipaikka on aivan rengasreitin varrella.

saariston luontoa

Nauvo

Kaasivuori: luontopolku ja näköala. Pian Nauvon lautan jälkeen alkaa Kaasivuoren luontopolku. 4,4 km pitkä reitti johdattaa mm. eteläisen saariston korkeimpaan kohtaan ja mahdollisesti upeimpaan näköalapaikkaan. Miksipä ei sopivaan yöpymispaikkaankin? Kaasivuoren luontopolun parkkipaikalta toiseen suuntaan lähtee 2,5 km pitkä Parolan polku.

mattnäs

Westerhominpolku. 2,8 km mittainen opasteilla ja alueesta kertovilla tauluilla viitoitettu viehättävä lyhyt vaellusreitti. Sopii erinomaisesti historiasta kiinnostuneille pronssikautisine hautaröykkiöineen. Näköalapaikat sopivat retkiruokailuun loistavasti.

Jatulinranta Finbyn luontopolku ja Nauvon kirkonkylä. Aloituspisteestä riippuen tarjolla on kaksi eri pituista reittiä, 6 km ja 3,4 km. Reitti kulkee Nauvon kirkonkylän ympäristössä, joten luontokohteiden ja uimarannan lisäksi itse kylän nähtävyydet tulevat tutuksi.

Luontopolku ja laavu Vardberget, Mattnäs. 2,4 km pitkä metsätietä ja metsäpolkua sisältävä reitti, jonka varrelta löytyy näköalapaikka ja laavu.

nauvo

Korppoo

Stora Hästön vedenalainen luontopolku ja telttapaikka. Kohde sijaitsee n. 5 km Korpoströmistä lounaaseen ja on siis merimatkan päässä. Veneen tai kajakin vuokraamalla voi hakeutua vedenalaiselle luontopolulle, jonka ensimmäinen opastaulu on merkitty valkoisella poijulla. Polkua seurataan uiden (uimalasit), snorklaten tai sukeltaen ja sen varrelta löytyy opastauluja veden alta. Saarelta löytyy myös perinteinen luontopolku, tulentekopaikka, telttailupaikka ja luonnonsatama.

meduusa

Risteile Fisköllä saaristomaisemissa tai matkaa pienempään saareen yöpymään. Katso aikataulut saaristolinjat.fi.

Ilmainen yhteysalus kulkee Korppoosta pienempiin saariin. Yhteysaluksen kyydistä voi myös mukavasti ihastella ja valokuvata maisemia.

Houtskari

Näköalatornit. Hienoja saaristolaismaisemia pääset ihailemaan Houtskarissa Mossalan ja Borgbergin näköalatorneista. Molemmat tornit ovat pienten luontopolkujen varrella.

Venevajat. Ihastele tai valokuvaa idyllisiä venevajoja Hyppeisin ja Björkön kylissä sekä Houtskari-Iniö lauttamatkalla.

houtskari

Iniö

Iniön tärkein nähtävyys on sen luonto. Pääsaarella kannattaa käyttää aikaa tehden tutkimusretkiä metsäkaistaleille ja luodoille. Pienemmille saarille voi myös helposti suunnitella retkiä yhteysaluksella tai lossilla.

iniö

Kustavi ja Taivassalo

Jeremiaan luolat. Kustavin Kivimaan saaressa sijaitsee valtava luonnonkivimuodostelma. Parkkipaikalta luolille johtaa vain n. 200 m pitkä luontopolku. Muodostelmasta löytyy useita erikokoisia luolia tutkittavaksi, kunhan niiden suuaukot ensin tunnistaa.

Taivassalon Helsinginrannan louhospolku. Vanhan louhoksen kiertää noin kilometrin mittainen luontopolku. Vedellä täyttyneet louhosmontut ovat kirkkaan vetensä ansiosta sukeltajien ja snorklaajien suosiossa.

Alueilta löytyy monia uimarantoja sekä esimimerkiksi kajakkien ja SUP-lautojen vuokrauspalveluita. Taivassalon kalavedet ovat maankuuluja.

meri

Lauttamatkat on nyt seilattu, toivottavasti nautit maisemista. Rengasreitiltä voi yhteysaluksilla poiketa moniin kohteisiin. Tässä vielä muutama huomion arvoinen retkikohde:

Seilin Saari. Yhteysalus Nauvon kirkonkylältä. Seilillä on vanha spitaalisten sairaala, upeita maisemia ja luontoa.

Jurmon saari ulkosaaristossa. Yhteysalus Nauvon Pärnäsistä. Saaren kärkiosat ovat kansallispuiston aluetta ja sieltä löytyy telttailu- ja tulentekopaikat.

Utön saari. Yhteysalus Nauvon Pärnäsistä. Tämä on ulkosaariston luonnonvoimista ja karuudesta liikuttuvan retkeilijän unelma. Myös lintubongareiden suosikkikohteita. Suomen vanhimman yhä toiminnassa olevan majakan ja meren muokkaaman maiseman koti.

Tutustu myös:

www.rengastie.fi

visitparainen.fi

telttailu saariston rengasreitillä

Joko aloit pakkaamaan rinkkaa rengastielle? Sen vielä mainitsen, että aamuyöstä saattaa olla palkitsevaa kömpiä teltasta ulos pissille. Miksi? No, kun näin olen toiminut, olen kokenut mm.:

  • Peilityynen meren, jonka yläpuolella leijuu tiheä usvakerros, ja jonka alapuolella usvan ja merenpinnan välissä saalistaa äänettömästi parvi pieniä lepakoita. Hiljaisuus ja rauha ovat korvia huumaavaa.
  • Huuhkajan huhuilu viereisestä puusta…Ulos teltasta metsään, merinokalsarit nilkkoihin ja kyykkyyn, HUHUU!
  • Hirviperheen yöuinti salmen yli kuutamossa.

Jos saaristoon haluat mennä nyt niin… Jätän lauseen lopun sinun täydennettäväksesi. Mukavaa reissua!

 

Kirjoittaja: Jonna Wood sisällöntuottaja ja valokuvaaja ja Partioaitta Skanssin ulkoilma-asiantuntija ja some-manageri.

jonna

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 2 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Matkailu, Retkeily"