BLOGI, MATKAILU

Aurinko ja kuumuus: nauti, mutta muista suojautua

Lumi ja pakkanen aiheuttavat omat ongelmansa helmikuussa Suomessa. Täällä Thaimaassa päinvastaisesti suurimman ”ongelman” aiheuttaa paahtava aurinko ja kuumuus. Pilvisenäkin päivänä keskipäivän lämpötila nousee yli +30 asteen ja aurinkoisena päivänä lähennellään +40 astetta. ”Ei lämpö luita riko”, mutta kyllä sekin saa pahaa aikaiseksi, jos ei varaudu.

Suomalainen on tottunut kuoritakkeihin, toppatakkeihin, talvikenkiin ja pipoihin. Täällä niistä ei ole hyötyä, mutta vaatteilla on silti suuri merkitys. Meidän perhe on suosinut täällä pääasiallisesti luonnonkuituja eli merinovillaa, pellavaa ja puuvillaa.  Niissä löytyy luontainen aurinkosuoja. Ja mikä parasta, niin hassulta kuin se tuntuukin, ovat varsinkin merinovillaiset paidat ehdottomasti viileimmät tässä säässä. Vaikka hiki välillä virtaakin, vaatteet kuivuvat nopeasti ja yön yli tuuletus riittää siihen, että vaate on taas käyttökelpoinen.

Päähine on oleellinen osa asutusta. Se suojaa parhaiten auringonpistokselta. Lapsille ehdottomasti isolierinen kesähattu tai erillisellä niskasuojalla varustettu lippalakki.

Täällä Khao Lakissa tilannetta omalla tavalla pahentaa mereltä tuleva suhteellisen virkistävä tuuli. Se tuntuu todella mukavalta, mutta samalla antaa vaarallisen hyvänolontunteen; eihän nyt niin kuuma olekaan. Nestehukka, auringonpistos, lämpöhalvaus tai ihon palaminen tapahtuvat täällä todella nopeasti, jos ei ole varautunut riittävästi. Suomessa voi helposti olla päivän ulkona ja vasta illalla huomaa oireita, kun taas täällä ongelmien kehittymiseen riittää tunti tai jopa allekin sen. Erityisesti ihon palamiseen ei montaa minuuttia tarvita. Nämä asiat valitettavasti kertautuvat lapsilla, jotka eivät itsenäisesti osaa varautua näihin riskeihin. Päivittäisiin rutiineihin kuuluvatkin luontevasti aurinkorasvat, juomapullot, aurinkolasit, päähineet ja UV-suojatut uimavaatteet, ja ehdottomasti myös sisällä oleminen. Täällä Kantary Beach hotellissa on lapsiperheelle äärimmäisen hyvät oltavat. Lapsille on katettu uima-allas, jossa saa polskia varjossa. Altaan vieressä on ilmastoitu iso leikkihuone pallomerineen, kirjoineen ja elokuvahuoneineen. Näiden ja tietysti päiväunien avulla selvitään helposti varsinkin pahimmasta klo 12-14 välisestä paahteesta.

Vaikka aurinko ja lämpö ovat niin ihania asioita, välillä kannattaa silti viettää aikaa myös varjossa. Ja tietysti juominen on ehdoton edellytys jaksamiselle. Varsinkin näin pitkällä (4 viikkoa) reissulla auringon ottamisen ei tarvitse olla itseisarvo. Kyllä se rusketus tulee sieltä ilman, että nahka pitää polttaa moneen kertaan.

Aurinkoisin terveisin,

Markus, Martta, Rafael ja Emma

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Matkailu"