BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Icebreaker Cool-Lite -vaatteet testissä

Aki // Haimme Facebookissa kuutta 365 Klubin jäsentä testaajaksi Icebreakerin uusille Cool-Lite -malliston vaatteille. Monista innokkaista hakijoista, Aki valikoitui yhdeksi testaajaksemme. Aki testasi vaatteita huhtikuun ajan ja tässä on hänen loppuraporttinsa muuttamattomana.
Tutustu Icebreaker Cool-Lite valikoimaan »
Lue kaikki Cool-Lite testiraportit »

365 Klubista Aki tässä terve! Olen seuraillut Partioaitan varustetestejä mielenkiinnolla ja oli hienoa päästä itsekin testaamaan muutama vaate. Pääsin testaamaan Icebreakerin Cool-Lite paitoja Sphere ja Compass. Heti testaajavalintaviestin saatuani lähdin hakemaan paidat Tampereen Partioaitasta, pikaisen testauksen jälkeen valitsin molemmat paidat kokoa S, joka on useimmiten kokoni t-paidoissa. Pituutta itselläni on 171 cm ja painoa noin 70 kg.

Viihdyn paljon ulkona niin huvin kuin urheilun vuoksi. Nautin paljon luonnossa liikkumisesta ja lähiretkeily onkin lempi ulkoilumuotojani. Metsässä palautuu niin keho kuin mieli. Myös juoksulenkit pyrin sijoittamaan metsään, aina kun mahdollista. Hyvät, toimivat ja kestävät vaatteet ovatkin tärkeitä, jotta retkeilyssä voi keskittyä luontoon eikä varustehuoltoon.

Paitojen valinnasta

Olen pitkään pyrkinyt vaihtamaan vaatetustani merinovillaan sen luonnonmukaisuuden ja monipuolisten ominaisuuksien vuoksi. Merinovillaiset vaatteet eivät vaadi paljoa pesua, koska usein pelkkä tuuletus riittää. Materiaalina se tuntuu mukavalta iholla niin kuivana kuin kosteampanakin, sekä se kuivuu myös nopeasti. Merinovilla toimii joka vuodenaikana joko yksinään tai osana tehokasta kerrospukeutumista.

Minulle tärkeää vaatteiden valinnassa on myös eettisyys. Icebreakerin vaatetusta minulla ei ennestään ole ollut, joten ensitöikseni selvittelin kyseisen firman taustoja. Icebreaker tuntuikin kunnostautuvan tuotannon eettisyydessä niin eläinten, ihmisten kuin luonnon suhteen. Icebreaker on hiljattain julkaissut ensimmäisen raporttinsa, jossa käydään läpi heidän tuotantoaan läpinäkyvästi aina merinolampaiden ja luonnon kohtelusta tuotannon ihmisoikeuksiin. Matkaa vaatteet joutuvat kuitenkin tekemään valmistuakseen, eli ihan lähituotannosta ei ole kuitenkaan kyse.

Spheren ja Compassin materiaalissa yhdistyvät merinovilla ja tencel. Merinovilla lienee useimmille tuttua materiaalia, joka on lähtöisin merinolampaista. Tencel oli ainakin itselleni uusi tuttavuus, joka on selluloosamuuntokuitua peräisin eukalyptuksesta. Tencel on lujaa, mutta silkkimäistä ja siinä on hyvä kosteuden imukyky sekä haihdutus. Materiaali on myös antibakteerinen, eikä sen pitäisi helposti rypistyä. Nämä ominaisuudet kun yhdistää merinovillan keveyteen, lämpimyyteen ja tehokkaaseen kosteudensiirtoon saadaan ainakin paperilla melkoisen hyvä lopputulos!

Cool-Lite Sphere käytössä

Treenaan parhaillaan Hattulan Parolannummella pidettävään toukokuiseen MilitaryRun -este/polkujuoksuun sekä Hämeenlinnan Aulangolla pidettävään Aulanko Tower Trail -polkujuoksukisaan. Icebreakerin Sphere t-paita pääsee siis testaukseen paitsi retkeillessä, myös juoksussa.

Sphere tuntuu todella kevyeltä ja ohuelta t-paidalta. Jos kyseessä olisi 100 % merinovillapaita huolestuisin sen kestävyydestä. Yksi vastaavan paksuinen merinovillapaitani reikiintyi melko nopeasti, mutta tencelin luulisi lisäävän paidan kestävyyttä. Sekä löytyy paidasta myös 13 % nailoniakin. Sphere on myös joustava, joka lisää toimivuutta retkeily- ja urheilupaitana. Käytännöllisenä yksityiskohtana Spheressä on ripustuslenkki. Spheressä on myös saumat aseteltu pois olkapäiden päältä, jolloin ne eivät hierrä reppua kantaessa. Ensifiilikset paidasta oli, miten mukavalta ja kevyeltä se tuntuu päällä. Itselläni iho kutiaa herkästi uusista vaatteista, jopa joistain merinovilloista. Sphere on kuitenkin tuntunut miellyttävältä alusta saakka.

Käytin Sphereä retkillä ja treeneissä. Kävin kiertämässä Tampereen Hervannan Suolijärven tarkoituksenani tiedustella alueen lenkin liukkautta juoksutreeneihin sekä samalla siivota kierros roskista. Retkeen vierähti tehokkaasti useita tunteja, vaikka kierros on vain vajaa 5km pitkä, sillä roskaa löytyi ja kierros oli vielä melko jäinen. Seuraavana viikonloppuna pääsin kuitenkin kiertämään Suolijärven jo juosten. Hyvän paidan tunnistaa mielestäni siitä, ettei sitä juuri huomaa päällään. Juuri näin toimi Sphere. Paita kostui kyllä hiestä, mutta ei tuntunut epämiellyttävältä kosteana. Paita kuivui myös todella nopeasti. Minulla on treenin kannalta paha tapa jäädä välillä tutkimaan jotain paikkaa tai kuvaamaan luontoa, jolloin syke ehtii laantumaan. Tälläkin reissulla täytyi muutama promokuva ottaa. Pysähtyessä huomasi, kuinka tehokkaasti Sphere kuivuu päällä.

Sphere on ollut kuukauden ajan päälläni joka treenissä juoksusta joogaan. Paidasta on nopeasti kehkeytynyt ykköspaitani kaikessa aktiivisessa toiminnassa. Kuukauden testin aikaan en pessyt paitaa kertaakaan ennen viimeistä testipäivää. Paidasta sai raikkaan pelkästään tuulettamalla. Kulumaa en paidasta testin päätyttyä mistään löytänyt.

Cool-Lite Compass käytössä

Compassia käytin retkillä ja vapaa-aikana. Compass on malliltaan särmempi ja jämäkämpi kuin Sphere. Materiaalissa nylon on vaihdettu polyesteriin, mutta merinovilla ja tencel ovat edelleen päärooleissa. Compass joustaa myös, mutta ei samoissa määrin, kuin Sphere. Compass tuntui alussa kutittavan iholla, mutta tunne katosi muutaman käyttökerran jälkeen. Testin alussa mietitytti olinko valinnut koon liian pienen paidan. Paita oli muutoin oikein hyvä, mutta hihoista toisinaan vähän kireähkö. Vähänajan käytön jälkeen paita kuitenkin tuntui istuvan hyvin päällä.

Spheren tavoin myös Compassissa on olkasaumat aseteltu pois olan päältä, jolloin ne eivät hierrä repun kanssa. Compass on tyylikkään näköinen, siitä löytyy selästä laskos, rintatasku sekä hyvin muotonsa pitävä kaulus. Paita käy tyylinsä ja värityksensä puolesta siistimpänäkin paitana sekä toimii hyvin myös retkikäytössä.

Päiväretkiä Compassin kanssa tein Tampereen Peltolammin – Taaporinvuorelle alueille, Makkarajärvelle ja Kintulammelle. Kintulammen alueella kiersin noin 10 km reissun. Lähdin retkelle sateisena päivänä ja ajattelin, ettei varmaan paljoa muihin ihmisiin retkellä törmää. Kintulammin parkkipaikat olivat kuitenkin tupaten täynnä ja ihmisiä tuli tasaiseen tahtiin vastaan pitkin reittiä. Matkassa oli noin 15 kg reppu, jotta voisi testata miten Compass toimii painon alla. Reissun alussa satoi kunnolla vettä, mutta vesisade rauhoittui ja reissun lopuksi jopa paistoi aurinko. Compass toimitti aluspaidan roolia aina laavunuotiolle saakka. Paita toimi hyvin niin lämpimässä kuin viileässäkin ilmassa ja tuntui mukavalta ihoa vasten.

Millään retkelläni ei oikein helle päässyt yllättämään, jotta olisi voinut helteisellä säällä Compassia testata. Vartalon lämmitessä paita ei kuitenkaan tuntunut missään vaiheessa nihkeältä. Yhdellä kerralla hieman tahdin kiihtyessä huomasin paidan kutittavan jonkin aikaa rintaremmin kiristyskohdalta, muutoin en tuota kutinaa alun jälkeen ole huomannut.

Molemmat paidat pesin testin lopuksi pesuohjeiden mukaan testatakseni tuleeko paitoihin värimuutoksia tai vaikuttaako pesu muuten. Pesun jäljiltä paitoihin ei tullut värin haihtumista tai nukkaantumista. Toinen tapa testata paitoja olisi tietenkin ollut pestä ne joka päivä ja katsoa miten ne reagoivat tähän. Paitojen ominaisuudet kuitenkin puhuvat vähempien pesukertojen puolesta, jonka halusin ottaa testissä esille luontoa säästävänä vaihtoehtona.

Plussat ja miinukset

Sphere:

+ Kevyt
+ Nopeasti kuivuva
+ Hyvä ihotuntuma
+ Istuvuus
+ Anti-bakteerisuus (ei haise)
+ Tuotannossa huomioitu ympäristö, eläimet ja ihmiset

– Huolestuttaa pitkäaikainen kestävyys, koska materiaali niin ohutta.
– Tuotannossa kuitenkin paljon logistisia välimatkoja.

Compass:

+ Kevyt
+ Monikäyttöisyys (menee hienompanakin paitana)
+ Hyvä leikkaus
+ Kestävän oloinen
+ Nopeasti kuivuva
+ Anti-bakteerisuus (ei haise)
+ Tuotannossa huomioitu ympäristö, eläimet ja ihmiset

– Hihat voisivat olla pikkuisen tilavammat
– Ajoittainen kutina kankaasta
Mikäli Spheren haluaa istuvana versiona, suosittelen ottamaan saman koon kuin muutoin käyttää. Compass paidan kohdalla kannattaa miettiä omaa kokoa tai jopa kokoa isompaa. Itselläni toimi tuo sama S -koko, jota yleensä käytän, mutta olisi saattanut M -kokokin tuntua sopivalta.

Hyvää ja retkeilyn täyteistä kesän alkua!

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Tuotetestit ja -vinkit"