BLOGI, RETKIRUOKAILU

Ihanat retkivohvelit hyvässä seurassa!

On hetkiä, kun maastoon lähdetään kevyimmällä mahdollisella kantamuksella ja kuivatuilla ruuilla. Mutta on myös hetkiä, jotka päätyvät kauneimmalle maisemapaikalle lähijärven rannalle tai oman takan äärelle. Nämä vohvelit maistuvat parhaalle kiireettömällä päiväretkellä läheisen kanssa!

 

Taikinan valmistus (kotona):

1 dl kermaa / kauravispiä
2 dl maitoa / kauramaitoa
2 dl kylmää vettä
4 dl vehnäjauhoja
125 g sulatettua voita / kasviöljyvalmistetta
2 kananmunaa (vegaaniseen taikinaan voi lisätä kaurahiutaleita kananmunan sijaan)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito sekä kerma. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja vatkaa jauhoseos munamaidon sekaan. Lisää juokseva margariini ja suola. Anna taikinan kohota hetki huoneenlämmössä. Kaada taikina lopuksi joko juomapulloon tai termokseen, mikäli aiot olla ulkona pitkään etkä halua vaarantaa taikinan jäätymistä kylmällä säällä.

 

Ota makean herkuttelun kruunaamiseksi mukaan esimerkiksi hilloa, kermavaahtoa, marjoja tai jäätelöä. Tämän lisäksi tarvitset runsaasti voita / kasviöljyvalmistetta paistamiseen, vohveliraudan, lautasia, aterimet, termoksen tai juomapullon, jossa kuljetat taikinan, talouspaperia sekä tulentekovälineet. Mikäli vohvelirauta on vielä uusi, on se hyvä huuhdella kotona vedellä ennen käyttöönottoa.

 

Nuotiopaikalla, nuotion edetessä hiljalleen kohti hiillostumista, on hyvä lämmittää vohvelirauta kunnolla ennen ensimmäisten vohvelien paistamista. Rauta on sopivan kuuma, kun paistorasvan laittaessasi rasva alkaa tiristä. Suosittelen laittamaan rasvaa runsaasti molemmin puolin rautaa. Kaada taikinaa raudalle, sulje se ja aseta nuotion puiden päälle. Käännä rauta kertaalleen vohvelin valmistuessa ja nosta rauta pois tulelta, kun vohveli on molemmin puolin paistunut haluamallasi tavalla. Vohvelin varovainen nostaminen haarukalla vohveliraudasta onnistuu hyvin ja herkku on valmiina tarjottavaksi makeisten tai suolaisten lisukkeiden kanssa!

Vielä muutamat vinkit paistamiseen:

  1. Vohvelirauta on valmistettu alumiinista, jonka sulamispiste on 620 astetta. On tärkeää, että vohvelirautaa pitää nuotiolla ainoastaan vohvelien valmistuksen ajan. Ota rauta aina sivuun nuotiosta lettujen paistamisen välissä – näin myös valmiin letun pois ottaminen ja uuden taikinan lisääminen on helpompaa.
  2. Käytä paksuja hanskoja paistamisessa suojautuaksesi kuumuudelta ja lialta.
  3. Rasvaa on hyvä käyttää paistamisessa runsaasti. Rasvan tarve riippuu myös taikinan koostumuksesta ja siitä, mitä aineksia taikinaan käyttää (tekeekö taikinan esimerkiksi vegaanisena). Taikinan on hyvä olla paksuhkoa, mutta juoksevaa – hieman vahvempaa mitä perinteinen lettutaikina.
  4. Vohveliraudan ollessa sopivan kuuma paistamiseen, paistuvat letut muutamissa minuuteissa. Retkeen ja vohvelien paistamiseen on hyvä varata kuitenkin aikaa – ensimmäisellä käyttökerralla vohveliraudan käyttö vaatii hieman harjoittelua, mutta siihen rutinoiduttua on ruokailijoiden nautinto taattu!
  5. Ulkolämpötilasta riippuen anna vohveliraudalle hyvin aikaa jäähtyä paistamisen jälkeen. Pakkasessa rauta saattaa olla valmis pakattavaksi noin 10 minuutissa, mutta lämpimällä säällä rauta viilenee hitaammin. Ota mukaan myös muovipussi vohveliraudan oman säilytyspussin lisäksi siltä varalta, jos et saa sitä puhdistettua maastossa vedellä ja talouspaperilla riittävän hyvin.

 

Nautinnollisia ja rentouttavia hetkiä ihanan jälkiruuan parissa!
-Valokuvaaja ja retkeilijä Krista Ylinen

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"