BLOGI, NAISET RETKELLÄ, TALVIRETKEILY, VINKIT ULKOILIJALLE

Jään laulu ja lumeton talviretkeily

Etelä-Suomessa viimeiset talvet ovat olleet harmittavan vähälumisia. Toivottavasti tämä ei ole vuodelta toiselle jatkuva suunta, vaan saisimme myös tulevaisuudessa nauttia lumesta etelärannikolla. Nykyään talviretket eivät ehkä tunnu kunnollisilta talviretkiltä, kun yksi elementti, lumi, puuttuu. Mutta jo pakkanen saa ulkoiluun enemmän haastetta, ja on joitakin asioita, joita kannattaa miettiä ennen kun lähtee lumettomalle talviretkelle. Päädyimme Nuuksion kansallispuistoon yhden yön lumettomalle talviretkelle, ja saimme nauttia luonnon omasta esityksestä.

Retkeily lumettoman talven aikaan

Varusteet kylmälle kelille

Talviretkelle lähtiessä tulee auttamatta lisäyksiä sulanmaan ajan varustelistaan. Yksi tärkeä lisäys on lämmin taukotakki. Etenkin kun kävelee rinkka selässä kumpuavassa maastossa, tulee automaattisesti lämmin, vaikka lämpömittari olisi reilusti pakkasen puolella. Tauoilla sekä leiriytyessä takki on mukava lisä, vaikka istuttaisiin tulen äärellä. Itse käytän Warmpeacen untuvatakkia taukotakkina. Sen saa hyvin kasaan ja ei vie paljon tilaa rinkassa. Myöskin paksummat leirissä puettavat housut on hyvä olla mukana. Fleece-housut sopivat tähän mainiosti. Jos istuu kauan paikoillaan kylmettyvät jalat helposti. Jos ei jaksa kantaa erillisiä leirikenkiä mukana, voi leiriytyessä pukea paksummat villasukat ja vaelluskengistä poistaa pohjalliset jotta kenkiin tulee enemmän tilaa. Näin myös pohjalliset voi kuivattaa samalla tulen äärellä.

Talviretki Nuuksioon

Lämmin makuupussi ja eristävä makuualusta ovat tärkeimpiä varusteista, jos meinaa yöpyä ulkona teltassa. Kaksi kevyempää makuupussia päällekkäin voi hyvin korvata yhden paksun maakuupussin. Tällä tavalla voi kokeilla talviyöpymistä, vaikka ei omistaisi paksumpaa talvimakuupussia. Huomioitavaa on kuitenkin, että kaksi ohutta kesäpussia ei välttämättä lämmitä tarpeeksi kovilla pakkasilla verrattuna paksuun talvimakuupussiin.

Kylmyys tulee myös maasta, joten makuualusta riittävän eristävillä ominaisuuksilla on erittäin tärkeä. Tässä voi myös käyttää kahta alustaa, esimerkiksi solumuovinen ja ilmatäytteinen päällekkäin. Olen itse tottunut nukkumaan ilmatäytteisellä makuualustalla myöskin talvella. Thermarestin NeoAir All Season on mielestäni yksi parhaista makuualustoista. Se menee pieneen tilaan, on tarpeeksi paksu ja eristävyysarvo on korkea, joten se toimii loistavasti myös talvella. Alustaa voi käyttää vuoden ympäri, niin kuin nimikin sanoo. Ihan paukkupakkasilla kannattaa pitää solumuovialusta ilmapatjan alla. (Aiheeseen liittyy Joppe Rannan blogi Muista eristää altapäin tuleva kylmyys)

Telttailu talvella

Muuta huomioitavaa talvella

Jos talviretkellä vedenkeittäminen ja ruoanteko kuuluvat ohjelmaan, on hyvä miettiä ja kokeilla jos mukaan otettava keitin on tarpeeksi toimiva pakkasasteilla. Kaasukeittimien toiminta pakkaskeleillä voi olla epävarmaa. On kuitenkin olemassa talvikaasuja, jotka antavat vähän lisäeloa kaasukeittimille kylmässä kelissä, jos ei halua käyttää bensakeitintä. Meidän retkellä kaasukeittimet toimivat suhteellisen hyvin, etenkin kun lämmitettiin kaasupurkit takin alla ennen keittämistä. (Aiheeseen liittyy Mika Mannosen blogi Talvikaasu tekee kaasukeittimestä talviyhteensopivan)

Yöretki talvella

Talvella on hyvä valita leiripaikka sellaiselle telttailupaikalle missä tulenteko on sallittua. Esimerkiksi Nuuksiossa on paljon telttailupaikkoja, joissa tulenteko ei ole sallittua. Ja ainakin omasta mielestäni se, että voi viettää iltaa tulen äärellä nostattaa kyllä viihtyvyyttä ja mukavuutta reilusti. Myöskin vuodenajan pimeys tekee sen, että mielellään istuu nuotion valaistuksessa. Talvella leiripaikoilla ei yleensä ole ruuhkaa, vaikka kansallispuisto muutoin voi olla hyvin ruuhkainen. Voi siis olla hyvin mahdollista että saa koko leiripaikan itselleen.

Vesi painaa paljon, joten yritän olla kantamatta liian paljon vettä mukana rinkassa. Järvistä saa yleensä kansallispuistoalueilla juomakelpoista vettä, keittämällä. Talvella yksi asia hankaloittaa vedensaantia, nimittäin paksu jääkerros. Myöskin lumesta voi sulattaa vettä, mutta nyt retkellämme Nuuksiossa maa oli lumeton ja jääkerros peitti järvien pinnat. Meillä oli onneksemme mukana reilunkokoinen puukko, millä saatiin hakattua reikä jäähän, ja siitä nostettua vettä.

Kävely järven jäällä

Öinen tähtitaivas

Jään laulu

Illan ja yön aikana saimme nauttia luonnon omasta esityksestä. Kuutamo ja tähtikirkas taivas valaisi muutoin pimeää ympäristöä. Vaikka Nuuksio sijaitsee suhteellisen lähellä pääkaupunkiseutua, on lähimmät taajamat kuitenkin riittävän kaukana, jotta niiden valaistukset eivät häiritse pimeyttä. Keväällä ja kesällä linnut ja muut eläimet vastaavat yön äänistä, mutta talvella äänien alkuperä voi olla aivan toinen. Meidän retkellä jään äänet vastasivat yön konsertista, jotka muistuttivat viulun vingahduksia, ritinää ja ujellusta. Äänien aiheuttaja on yleensä ilmapaineen tai lämpötilan muutos, joka saa jään liikkumaan sekä puristumaan kasaan. Meidän retkellä pakkanen kiristyi kunnolla yöksi, joten äänien syy oli siis selvä.

Telttakiilat jumissa

Aamulla vastaan tuli meille ihan tuntematon ongelma. Kun pakkasimme leiriä kasaan, meille tuli ongelmia saada teltat purettua. Telttakiilat olivat nimittäin aivan jumissa ja kiinni maassa. Vaikka kiiloissa on vetonyörit päissä, ne eivät liikkuneet mihinkään, vaan ne olivat jäätyneet kiinni. No, ainakaan teltta ei olisi lentänyt mihinkään jos myrsky olisi yllättänyt yöllä… Lopulta jouduttiin kaatamaan kiehuvaa vettä telttakiilojen ympärille, jotta saatiin jäätynyt maaperä antamaan periksi, ja kiilat irrotettua. 

Aiheeseen liittyy myös Heidi Siiran blogi Ensimmäinen talvivaellukseni, josta löytyy myös videoita talviretken suunnitteluun.

Raikas aurinkoinen talviaamu

Talviretki kannattaa!

Jäätynyt järvi

Talvinen metsämaisema

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Naiset retkellä, Talviretkeily, Vinkit ulkoilijalle"